Košík

Váš košík je prázdny.

zalievanie mletej kávy vo filtri V60

FAQ: Najčastejšie otázky o káve

KÁVA, JEJ PRAŽENIE A BALENIE

  • Na aký stupeň je táto káva pražená?

    Každú z káv pražíme odlišne, vzhľadom na jej charakter a tiež na to, akú chuť chceme vo výsledku dosiahnuť a na aký spôsob prípravy má byť primárne určená. Informáciu o stupni praženia konkrétnych káv nájdete v tabuľke s popisom parametrov danej kávy, v spodnej časti stránky.

  • Ako správne skladovať kávu, aby zostala dlho čerstvá?

    Existuje niekoľko pravidiel, ktoré zabezpečia, aby vaša zrnková káva bola čerstvá dlhší čas. Detailne sme ich spísali v blogu, ktorý sa venuje skladovaniu kávy. Hlavnými zásadami je zamedziť prístupu vzduchu, vlhkosti a svetla k zrnkám. Naše kávy môžete v zásade skladovať aj v ich obale, pretože majú jednosmerný ventil, ktorý zamedzuje prístupu vzduchu. Zároveň 220g a 500g balenia majú uzatvárací zip-lock systém, vďaka čomu viete balenie opakovane otvárať a zatvárať. Tieto prvky prispievajú k tomu, aby si káva zachovala charakteristickú chuť a arómu dlhší čas. Skvelým pomocníkom sú aj dózy na skladovanie kávy s vakuovým systémom Coffeevac.

  • Odkiaľ pochádza zelená káva, ktorú v pražiarni pražíte?

    Zelenú kávu kupujeme a dovážame do našej pražiarne z fariem a plantáží z celého sveta. Spolupracujeme s viacerými zahraničnými dodávateľmi zelenej kávy, aby sme si mohli vybrať z čo najširšej ponuky. Keď nájdeme kávu, ktorá sa nám podľa chuťového profilu páči, oslovíme dodávateľa a ten nám kávu doručí priamo do Modry.

  • Je zelená káva, ktorú pražíte, fairtrade?

    Pri výbere a nákupe zelenej kávy sa neorientujeme čisto podľa Fair Trade protokolu. Model Fairtrade bol vytvorený preto, aby producentom kávy zaručil minimálnu cenu za nimi vypestovanú surovinu a vymanil ich tak z chudoby. Farmár, ktorý pestuje skutočne výnimočnú kávu (v menšom množstve), môže získať za túto kávu oveľa väčší výnos, keď ju predá priamo dovozcovi či pražiarovi.

    Okrem toho bývajú Fair Trade kávy často zmesmi z rôznych fariem, čím sa pôvod finálnej suroviny stáva oveľa ťažšie vysledovateľným. Aj preto sa snažíme nakupovať a pražiť primárne single origin kávy – teda kávy z jedného regiónu a od jedného, konkrétneho farmára.

  • Sú vaše kávy v bio / organic kvalite?

    Organická káva, príp. Bio káva je synonymom vyššej kvality, avšak v kávovom priemysle to nie je také jednoznačné. Množstvo malých farmárov nemá finančné prostriedky na to, aby si mohli dovoliť zaplatiť za ekologickú certifikáciu. Väčšina malých a chudobnejších fariem aj napriek tomu spĺňa podmienky organického poľnohospodárstva, čisto preto, že nemajú inú možnosť.

    Na druhej strane, niektorým farmárom nezostáva nič iné, ako si občas pomôcť použitím nejakej formy chemických hnojív alebo pesticídov. Mnohí totiž popri káve pestujú aj inú plodinu, vďaka ktorej si dokážu zarobiť na živobytie. Aj napriek tomu sa pri výbere zelenej kávy neorientujeme len podľa získaných certifikátov, ale celkovej kvality a chuti danej kávy.

  • Akú technológiu používate pri pražení kávy?

    Naša pražiareň disponuje dvoma pražiacimi strojmi značky Giesen – starší Giesen W15A dokáže v rámci jednej várky upražiť 15 kg kávy, najnovší pražiaci stroj Giesen W45A dokáže upražiť naraz až 45 kg kávy. Okrem týchto dvoch veľkokapacitných strojov máme aj malú pražičku s kapacitou 1 kg, ktorá sa využíva na testovacie praženia, skúšobné praženia vzoriek a pod.

  • Ako často pražíte kávu a koľko trvá jedno praženie?

    Single origin kávy, teda kávy pochádzajúce z jednej oblasti a od jedného farmára, pražíme v menších množstvách viac krát mesačne. Aj preto je možné kúpiť naše jednodruhové kávy zvyčajne už tri či štyri dni po ich upražení. Na druhej strane blendy – kávové zmesi pražíme menej často (v priemere raz za mesiac), zato však v oveľa väčších množstvách. Blendy nechávame aj oveľa dlhšie odležať, kým sa zabalia, a preto zvyknú mať starší dátum praženia, napríklad pár týždňov. Tento proces im výrazne prospieva v dosiahnutí komplexného chuťového profilu.

    Čo sa týka dĺžky pražiaceho cyklu – ten vždy závisí od danej kávy. Každá káva totiž má rôzne parametre (tvrdosť, vlhkosť, veľkosť kávovníkových zŕn) a iné chuťové vlastnosti, ktoré správnym pražením potrebujeme dostať do výslednej chuti v šálke. Práve preto je každé praženie úplne iné – okrem času praženia, ktorý sa pohybuje od 10 do 19 minút, musí pražiar sledovať aj iné parametre, ako sú napríklad: tlak, teplota, vlhkosť vzduchu, vývoj zrna a pod.

  • Na aký stupeň je vaša káva pražená a ako zistím, či je káva light roast alebo dark roast?

    Každá naša káva je starostlivo pražená s cieľom dosiahnuť čo najdokonalejšiu rovnováhu medzi jej chuťovými tónmi, aciditou, telom a dochuťou. Každý však máme iné chuťové preferencie, takže aj pri káve si musí každý nájsť tú, ktorá bude vyhovovať jeho chuťovej palete.

    Kávy pražíme na rôzne stupne v závislosti od jej profilu:
    Svetlejšie pražené (very light, light a medium light roast) kávy: Ethiopia Dimtu Tero, El Salvador La Joya alebo Guatemala Acatenango.

    Stredne pražené (medium a medium+ roast) kávy: Brasil Santos, Colombia La Secreta, Cuba Serrano Superior, Mexico Esmeralda, Gurmano, Duetto, Piano, Harmonelle alebo Intensivo.

    Stupeň praženia, ako aj ďalšie zaujímavé informácie nájdete na našom e-shope, priamo v popise konkrétnej kávy.

  • Kde a ako sa čerstvo upražená káva balí?

    Celá výroba našej kávy, vrátane jej balenia, prebieha v našej pražiarni v Modre. Káva bezprostredne po upražení ešte nie je vhodná na pitie – jej chuť je často príliš zemitá, horká, korenistá a necítiť v nej všetky tóny, ktoré sme sa správnym pražením snažili vyzdvihnúť. Preto sa káva ešte pred samotným balením necháva odležať v špeciálnych nádobách, kde upražené zrná takpovediac dozrievajú. Pri každej káve je pritom tento čas rôzne dlhý.

    Následne kávy balíme do špeciálnych obalov s jednosmerným ventilom patentovaným firmou Bosch a so zip-lock systémom. Zip-lock systém umožňuje opakované otváranie a zatváranie balíčka, vďaka čomu je káva chránená pred zvetrávaním, a tak zostane dlhšie čerstvá.

KÚPA KÁVY A JEJ DODANIE

  • Nad akú hodnotu objednávky je doprava zdarma?

    Doručenie zdarma získate pri nákupe nad 39 €.

  • Kde sa dá kúpiť vaša káva?

    Našu kávu si môžete kúpiť viacerými spôsobmi. Najpohodlnejšia možnosť je kúpiť kávu cez náš e-shop, ktorý je vám k dispozícii non-stop 24/7. Všetky objednávky doručujú kuriéri v priemere do 2 pracovných dní.

    Druhou možnosťou je návšteva našej podnikovej predajne, a to buď na Šúrskej 136 v Modre alebo na Bottovej 10 v Žiline. Aktuálne otváracie hodiny našich predajní nájdete na tejto stránke.

    K dispozícii sú vám aj naše Beanboxy – automaty na predaj balenej kávy, a to aj počas víkendov a sviatkov. Automaty sú umiestnené v Modre pri našej predajni, v Pezinku na prízemí OC Plus a v Bratislave v Tržnici Nivy. Všetky naše Beanboxy pravidelne dopĺňame balíčkami vašich najobľúbenejších káv v 220g balení.

  • Objednala som si kávu cez e-shop, kedy mi príde?

    Všetky e-shopové objednávky vybavujeme a odosielame každý pracovný deň, pričom doručenie kuriérom trvá zhruba 2 pracovné dni, najneskôr však 5 pracovných dní od e-mailového odsúhlasenia objednávky zákazníkovi. Pre objednávky zasielané do zahraničia sa môže dĺžka doručenia meniť v závislosti od krajiny.

    Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa vašej objednávky, príp. vám objednávka nebola doručená v stanovenom čase, neváhajte nás kontaktovať e-mailom na ebenica@ebenica.com

  • Koľko stojí doručenie kuriérom?

    Pri objednávkach do 39 € je cena dopravy 2,90 €. Pri nákupe nad 39 € je doručenie zdarma.

  • Bývam v Modre a blízkom okolí, môžem si objednávku vyzdvihnúť aj osobne?

    Áno, v prípade objednávok s osobným odberom je tovar zväčša pripravený v ten istý alebo nasledujúci pracovný deň a možno si ho vyzdvihnúť v našej podnikovej predajni od utorka do piatka v časoch od 9:00 do 16:00, v stredu až do 18:00.

  • Dá sa vaša káva kúpiť aj v iných mestách?

    Áno, našu kávu môžete okrem Modry kúpiť aj v podnikovej predajni v Žiline a v automatoch na balíčky čerstvej kávy, ktoré nájdete v OC Plus v Pezinku a v Tržnici Nivy v Bratislave. Okrem toho našu kávu ponúkajú aj vybrané predajne dm a množstvo obchodov s kvalitnými lokálnymi potravinami. Nakoľko sa ich počet neustále mení, najlepšie je informovať sa o aktuálnej dostupnosti v konkrétnom meste e-mailom na ebenica@ebenica.com, príp. cez správu na Facebooku alebo Instagrame.

  • Doručujete aj do zahraničia?

    Áno, kávu zasielame aj do zahraničia, a to konkrétne do týchto krajín:
    Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo (UK), Španielsko, Švédsko, Taliansko.

    Pre zákazníkov z Čiech je k dispozícii náš český e-shop www.ebenica.cz, pre zákazníkov z Maďarska bol spustený maďarský e-shop www.ebenica.hu, zákazníci z Poľska môžu kávu objednávať priamo cez www.ebenica.pl a pre ľudí z iných či anglicky hovoriacich krajín je zasa prístupný e-shop www.ebenica.com

  • Predávate aj niečo iné okrem kávy?

    Áno, v našom e-shope aj podnikovej predajni nájdete aj množstvo kávového príslušenstva ako sú moka kanvičky, šálky na espresso či cappuccino, termosky, filtre na Aeropress či V60 a pod. Okrem toho si možno u nás zakúpiť aj rôzne darčekové predmety.

  • Máte v ponuke aj niečo, čo sa hodí ako darček?

    Určite áno, stačí si pozrieť v e-shope sekcie Darčeky a poukážky alebo Kávové príslušenstvo.


    Univerzálnym darom je darčeková poukážka na nákup kávy či kávového príslušenstva v našom e-shope.


    Naše 220 g balíčky kávy vám vieme zabaliť do dizajnovej darčekovej krabičky z recyklované papiera s FSC certifikátom.


    V prípade, že hľadáte niečo hodnotnejšie pre špeciálnu príležitosť, potom môžeme odporučiť našu darčekovú kazetu s elegantnými espresso šálkami.

VÝBER KÁVY A JEJ PRÍPRAVA

  • Aké sú výhody zrnkovej kávy oproti mletej káve?

    Hlavnou výhodou je, že káva si v nemletej, zrnkovej podobe dlhšie zachováva svoju čerstvosť – teda optimálnu arómu a chuť. Po zomletí začínajú zo zŕn rýchlejšie vyprchávať aromatické zlúčeniny a káva stráca svoje kvality. Preto odporúčame kupovať zrnkovú kávu a pomlieť si ju až tesne pred samotnou prípravouposkytne vám bohatšiu chuť  ako káva, ktorá bola namletá pred niekoľkými dňami, týždňami či mesiacmi.

    V našich špeciálnych obaloch s jednosmerným ventilom a zip-lock systémom vám zrnková káva vydrží vo výbornej kvalite i niekoľko mesiacov od praženia.

    Ďalšou výhodou je, že máte možnosť sami si zvoliť hrúbku mletia a upraviť ju podľa zvolenej prípravy kávy. Z jedného balíčka kávy si tak viete pripraviť kávu rôznymi spôsobmi, v závislosti na hrúbke mletia.

  • Ako dosiahnuť dokonalú cremu na espresse?

    Pre dosiahnutie krásnej cremy je dôležité je zvoliť kvalitne spracovanú a najmä čerstvo praženú kávu, pretože má maximálny obsah esenciálnych olejov a bielkovín, ktoré prispievajú k tvorbe cremy (peny) na espresse. Dôležitá je aj správna hrúbka mletia kávy, pretože tá ovplyvní proces extrakcie. Výslednú cremu môže ovplyvniť aj množstvo kávy, ktoré používate na prípravu espressa a čas extrakcie. Pre espresso je optimálny čas extrakcie približne 25 až 30 sekúnd. Kratší alebo dlhší čas môže ovplyvniť chuť kávy a cremu. Skúšajte rôzne druhy káv, pretože rozdielne odrody môžu vytvárať odlišnú cremu – napr. Robusta vytvára na povrchu espressa hustejšiu cremu ako Arabica. 

  • Aká je správna hrúbka mletia kávy do pákového kávovaru?

    Pre pákový kávovar na prípravu espresso kávy sa odporúča jemné mletie: na pohľad pripomína polohrubú múku, v ktorej sa môžu robiť občasne aj hrudky. Ideálna hrúbka mletia však môže závisieť aj od konkrétneho kávovaru a samozrejme aj vašich osobných preferencií.  Všeobecne platí, že hrúbka mletia by mala byť nastavená tak, aby extrakcia trvala približne 25 až 30 sekúnd, počas ktorých pripravíte espresso kávu v objeme 30-40 ml. Ak je mletie príliš hrubé, extrakcia bude príliš rýchla, čo môže viesť k slabšej chuti espressa. Naopak, príliš jemné mletie môže spôsobiť príliš veľký tlak a prekyslenie kávy. Téme mletia kávy a najčastejších chýb pri mletí sme venovali aj samostatný článok a Kávovlog.

  • Aký vplyv má hrúbka mletia na chuť a extrakciu kávy?

    Hrúbka mletia zásadne ovplyvňuje extrakciu kávy počas prípravy a teda aj výslednú chuť kávy v šálke. Na každý spôsob prípravy sa odporúča iný hrúbka mletia – napr. na espresso je odporúčané jemné mletie, zatiaľ čo pre filtrované kávy či french press sa preferuje hrubšie mletie. Nevhodne zvolená hrúbka mletia sa teda môže prejaviť aj v zhoršenej chuti kávy v šálke. Napr. príliš hrubé mletie znamená rýchlejší prietok vody cez kávu a môže viesť k nedostatočnej extrakcii, čo má za následok slabšiu chuť. Príliš jemné mletie zasa znamená pomalší prietok a môže spôsobiť preextrakciu – t.j. nápoj s nepríjemnými horkými tónmi.
    Viac o mletí kávy a o tom, ako zvoliť ideálnu hrúbku sa dozviete v našom kávovlogu. 

  • Čo znamená Limitka?

    Ide o limitovanú edíciu káv, v rámci ktorej pravidelne predstavujeme kávy z rôznych regiónov či fariem. Ako už samotný názov prezrádza, Limitka je dostupná len v obmedzenom množstve.

    V ponuke je len do vypredania zásob. A tých zvyčajne nie je veľa. Vyrábame ich z ojedinelých a raritných káv, miešame, degustujeme a vždy sa tešíme na nasledujúcu odozvu vás, našich zákazníkov. Kávové Limitky sú obmedzené najmä preto, že pri kúpe 2-4 mechov kávových zŕn (čo predstavuje asi 100-200 kilogramov) niekedy vykúpime celú úrodu z malej plantáže.

  • Je táto káva vhodná na filter?

    Hoci sa primárne zameriavame na výrobu espresso káv, v našej ponuke nájdete aj svetlejšie pražené kávy vhodné na filter. Ide o single origin kávy, v ktorých dominujú jemnejšie tóny od sladkých ovocných tónov cez kvetinové arómy až po príjemnú aciditu. Informácie o tom, či konkrétnu kávu odporúčame na prípravu cez filter nájdete v tabuľke parametrov v spodnej časti stránky. Experimentom sa však medze nekladú a aj v tomto smere záleží najmä na vašich osobných chuťových preferenciách.

  • Ako si vybrať kávu vo vašom e-shope?

    Pri výbere kávy je možné zvažovať viacero aspektov:

    • druh kávy (100% Arabica, zmes Arabica+Robusta)
    • chuť kávy (sladká, horká, ovocná, bez kyslosti)
    • chuťové tóny (čokoláda, karamel, citrus, kvetiny, a pod.)
    • stupeň praženia
    • príprava kávy (espresso, automat, moka, french press, filter, zalievaná)

    Na začiatok však stačí, ak si zodpoviete aspoň dve základné otázky: Akú chuť v káve preferujte? a Ako si kávu najčastejšie pripravujete?

    S výberom kávy v našom e-shope vám pomôže filter (viď menu vľavo, príp. na mobiloch hore), v ktorom si viete zvoliť aký druh kávy hľadáte, aké mletie (zrnková alebo mletá), akú má mať káva chuť či na akú prípravu ju chcete, a následne sa vám zobrazia všetky kávy, spĺňajúce vami zvolené podmienky.

    Ak by ste si aj napriek tomu nevedeli s výberom kávy rady, sme vám k dispozícii na e-maile ebenica@ebenica.com, príp. sociálnych sieťach Facebook, Instagram, YouTube či LinkedIn, kde vám radi poradíme.

  • Akú gramáž majú kávy vo vašej ponuke?

    V ponuke máme 3 základné veľkosti balení: 220 g, 500 g a 1000 g.

    Jednodruhové, tzv. Single origin kávy si môžete kúpiť primárne v 220 g a 500 g balení. Naše najpredávanejšie singlové kávy Brasil Santos, Colombia Medellin a Cuba Serrano Superior sú dostupné aj v 1000 g balení.

    Kávové zmesi, tzv. Blendy sú dostupné vždy v 220 g a 1000 g balení, a to z toho dôvodu, že sa často dodávajú do kaviarní, reštaurácií či firiem.

    V našom e-shope sú k dispozícii aj degustačné balíčky, ktoré obsahujú 70 g vzorky kávy.

  • Viete mi objednanú kávu pomlieť?

    Všetky naše kávy predávame primárne ako zrnkové. Kávové zmesi (blendy) však predávame aj ako mleté, a to v 220 g baleniach, ktoré si môžete zvoliť priamo v detaile produktu.

    Ak si chcete kúpiť kávu, ktorá je v ponuke iba ako zrnková, na požiadanie vám ju pomelieme. Stačí ak do poznámky k objednávke uvediete, že si ju želáte pomlieť na konkrétnu metódu prípravy (napr. „Prosím kávu pomlieť na espresso / koťogo / french press“ a pod.). Hrúbka mletia sa totiž odvíja od spôsobu prípravy: na French press je napríklad potrebné hrubé mletie, stredné až jemné mletie je vhodné pre väčšinu kávovarov, príp. filtrované metódy a na prípravu espressa cez pákový kávovar je zase nevyhnutné jemné mletie.

    Menšie balenia, ako sú napríklad 70 g vzorky, predávame iba ako zrnkové.

    Kávu vám vieme pomlieť aj v našich predajniach v Modre alebo Žiline, stačí, keď na to upozorníte obsluhu. Platí pritom rovnaké pravidlo, ako pri nákupe cez e-shop – treba uviesť na akú hrúbku, príp. metódu prípravy si želáte kávu pomlieť.

  • Koľko kávy si mám objednať, aby mi vydržala aspoň mesiac?

    Toto je pomerne zložitá otázka, pretože odpoveď na ňu závisí od toho, ako si kávu pripravujete, koľko šálok za deň vypijete a pod. Ak by sme sa však mali baviť aspoň v ako-tak orientačných číslach pre prípravu espresso kávy cez pákový kávovar, tak potom by mohlo platiť:

    220 g kávy = cca 24 – 31 šálok
    500 g kávy = cca 55 – 71 šálok
    1000 g kávy = cca 111 – 142 šálok*
    *Na 1 espresso je potrebných cca 7-9 g kávy.

    Na filter, príp. iné metódy prípravy by boli prepočty úplne iné v závislosti od konkrétnej receptúry či preferencií.

  • Čo sú chuťové tóny a kde sa v káve berú?

    V e-shope sú pri každej káve uvedené jej chuťové tóny, jednak cez ikony a tiež v jej podrobnom popise. Chuťové tóny v žiadnom prípade nie sú umelo pridávané aditíva, arómy ani dochucovadlá, ale prirodzené vlastnosti každej kávy.

    V závislosti od druhu a odrody kávy, krajiny, regiónu a farmy, podnebia, nadmorskej výšky, pestovania a spracovania zelenej kávy, ako aj jej praženia a prípravy, sa v chuti kávy objavujú konkrétne chute a ich nuansy. Preto sa o káve hovorí, že je čokoládová, karamelová či chutí ako bobule.

    Prečítajte si viac o chuťových tónoch v káve.

  • Líšia sa jednotlivé vaše kávy obsahom kofeínu?

    Keďže máme v ponuke singlové kávy (100% Arabica) aj blendy (mix Arabica a Robusta), určite sa kávy od seba líšia aj obsahom kofeínu. Hoci sú rozdiely medzi Arabicou a Robustou v obsahu kofeínu zdanlivo malé: Arabica má cca 0,8 – 1,4 % kofeínu, Robusta 1,7 – 4 %, v skutočnosti je tento rozdiel značný a pri pití kávy ho je možné aj zreteľne pocítiť.

    Ak preto hľadáte kávu s vyšším obsahom kofeínu, ktorá vás takpovediac „nakopne“, potom odporúčame naše blendy (Arabica:Robusta v pomere 80:20) EBENICA GurmanoEBENICA Duetto.

    Ak však hľadáte naopak kávy s nižším, príp. nulovým obsahom kofeínu, v našej ponuke káv nájdete aj bezkofeínovú kávu EBENICA Zero, bezkofeínovú kávu EBENICA Mammienízkokofeínovú kávu EBENICA Siesta, ktoré sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy, ako aj ľudí trpiacich na vysoký krvný tlak či kardiovaskulárne ochorenia.

  • Ktorá z káv EBENICA je najsilnejšia?

    V prípade, že hovoríme o chuti, teda výrazne horkej káve s plným telom a dlhotrvajúcou dochuťou, potom odporúčame kávovú zmes EBENICA Intensivo alebo single origin kávu Cuba Serrano Superior. Ak hovoríme o obsahu kofeínu, potom odporúčame siahnuť po našich kávových zmesiach s obsahom Robusty – EBENICA GurmanoEBENICA Duetto. Nakoľko 100% Arabica má prirodzene nižší obsah kofeínu ako Robusta, zmesi s Robustou sú kofeínovo silnejšie ako „čisté“ Arabica kávy.

  • V ktorej káve je Robusta?

    V našej aktuálnej ponuke sú len 2 kávy s obsahom Robusty, a to v blende GurmanoDuetto.

  • Máte v ponuke bezkofeínovú kávu?

    Áno, v našom e-shope nájdete bezkofeínovú kávu EBENICA Zero, bezkofeínovú kávu EBENICA Mammienízkokofeínovú kávu EBENCIA Siesta, ktorá má o polovicu menej kofeínu než bežná kofeínová Arabica a až o ¾ menej kofeínu ako Robusta. Z oboch našich káv bol kofeín extrahovaný tzv. Švajčiarskou vodnou metódou (Swiss Water Process), ktorá patrí k najšetrnejším metódam spracovania bezkofeínovej kávy.

  • Ktorá káva sa hodí na cappuccino?

    Podľa toho, či ste fanúšikom klasického alebo moderného cappuccina, vám vieme odporučiť tieto kávy:

  • Aká je najlepšia metóda prípravy kávy v domácich podmienkach?

    Toto je značne subjektívne. Záleží od toho, akú kávu máte najradšej, koľko máte času na prípravu, príp. koľko môžete investovať do potrebného vybavenia.

    Možností je hneď niekoľko, o mnohých sme napísali aj blog:
    Príprava espresso kávy, Espresso receptúry
    Príprava kávy cez Aeropress
    Príprava kávy vo French presse
    Príprava kávy v Moka kanvičke (koťogó)
    Príprava pravej tureckej kávy
    Príprava filtrovanej kávy cez V60

    Bez ohľadu na metódu prípravy však určite odporúčame kupovať zrnkovú kávu a mlieť ju bezprostredne pred prípravou.

  • Ktorá káva je najlepšia na espresso/koťogó/french press/V60/Aeropress/na turka?

    Výber vhodnej kávy závisí čisto od vašich chuťových preferencií. Vo všeobecnosti však možno povedať, že k daným prípravám sa hodia tieto kávy:


  • Dá sa u vás degustovať káva, príp. kde je možné ju ochutnať?

    Verejné degustácie káv nerobíme, našu kávu však môžete ochutnať v našich podnikových predajniach v Modre a Žiline, kde sú zvyčajne k dispozícii na mlynčeku dve rôzne kávy.

KÁVA DO FIRMY

  • Je možná platba na faktúru?

    Ak si kávu na firmu objednávate v našom e-shope, máte možnosť platby kartou, na dobierku a vopred prevodom na účet. Platba na faktúru po dodaní tovaru a automatizované dodávky kávy bez nutnosti objednávania sú možné na základe individuálnej dohody. Vyplňte formulár alebo nás kontaktujte a naši kolegovia s vami dohodnú konkrétne možnosti.

  • Ponúkate aj prenájom, servis a údržbu kávovarov?

    Samozrejme. Naši kolegovia s vami prejdú vaše potreby a odporučia vhodný kávovar. Ten si môžete buď zakúpiť za zvýhodnenú cenu alebo prenajať. V rámci prenájmu získate úvodné školenie zamestnancov, pravidelnú údržbu kávovaru a tiež poskytnutie náhradného kávovaru v prípade poruchy.

  • Môžu zľavu na nákup využiť aj naši zamestnanci?

    Áno. Firma, ktorá od nás odoberá kávu získava automaticky kód, ktorý môžu využiť na nákupy cez e-shop aj jej zamestnanci.

  • Aká je cena dopravy a dodacia lehota?

    Našu kávu doručujeme kuriérskou spoločnosťou, pričom väčšina objednávok je doručená do 2 pracovných dní od objednania. Cena prepravy je 2,90 Eur vrátane DPH. Pri objednávke nad 100 Eur bez DPH dopravu neplatíte.

  • Aké ďalšie služby ponúkate firmám?

    Okrem dodávok a prenájmu kávovarov vám vieme zabezpečiť aj automaty na vodu či občerstvenie. Okrem toho vám vieme poskytnúť kávový catering na eventy, zorganizovať firemnú ochutnávku kávy alebo teambuilding priamo v našej pražiarni. Samozrejmosťou je možnosť objednať si spolu s kávou aj šálky, cukor, mlieko a ďalšie súvisiace produkty.

  • Čo ak vybraná káva nebude chutiť všetkým?

    Vybrať kávu, ktorá sadne všetkým, sa môže zdať nemožné. Niekto má rád horkejšie, iný zas acídnejšie alebo jemnejšie chute. Z našich skúseností vieme, že väčšinu firemných kávičkárov potešia sladké a horké chute káv bez kyslosti. A pre kávových experimentátorov môžete z času na čas objednať niečo špeciálne – prípadne im chuťovo originálnu kávu ponúknuť ako bonus na druhom kávovare. S výberom vám samozrejme radi pomôžeme.

  • Je možné vašu kávu ochutnať?

    Samozrejme. Vynikajúcu chuť a arómu našich káv môžete sami zhodnotiť na základe bezplatnej degustácie. Tú je možné zrealizovať viacerými spôsobmi – zaslaním firemného degustačného setu, návštevou našej pražiarne v Modre alebo ochutnávkou a prezentáciou káv priamo vás vo firme. Ak máte záujem bezplatne ochutnať našu kávu, kontaktujte nás prostredníctvom krátkeho formulára, mailom alebo telefonicky.

  • Je možné si na nákup kávy uplatniť náhradné plnenie?

     Vďaka spolupráci s chránenou dielňou je možné využiť náhradné plnenie v plnej výške na nákup kávy i ďalších vybraných produktov našej pražiarne.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie