Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

fotka kávovníka pri zbere

Limitovaná edícia káv Ebenica

Ako vznikla naša Limitka?

Kávový svet je neskutočne rôznorodý. A keďže radi objavujeme nové miesta, vône a chute, rozhodli sme sa, že túto možnosť ponúkneme aj našim zákazníkom. A tak vznikla Limitka.

Ide o limitovanú edíciu káv, v rámci ktorej pravidelne predstavujeme kávy z rôznych regiónov či fariem. Ako už samotný názov prezrádza, Limitka je dostupná len v obmedzenom množstve, takže v ponuke je len do vypredania zásob. A tých zvyčajne nie je veľa.

Každá jedna Limitka je špecifická

Pri výbere novej Limitky sa riadime nielen krajinou pôvodu či vlastnosťami danej kávy, ale do značnej miery aj vlastnou intuíciou. Do našej ponuky káv sa snažíme dostať čo najširšie spektrum chutí, a to naprieč celým svetom. Našich zákazníkov poznáme a vieme, čo im chutí. Zároveň im však chceme ponúknuť aj niečo nové, nepoznané.

Iba cez nové chuťové zážitky si možno rozširovať vlastné obzory, a tak sa začať aj lepšie orientovať v kávovom svete.

U každej jednej Limitky posudzujeme kvalitu a pôvod kávových zŕn. Aj preto do tejto edície zväčša vyberáme kávy z malých fariem, zrná v bio kvalite, microloty, príp. inak špecifické kávy, ktorých sa na svete vyprodukuje len obmedzené množstvo.

V rámci jednotlivých regiónov či fariem si všímame nadmorskú výšku či druh pôdy, v ktorej kávovníky rastú, ale aj iné okolnosti, ktoré môžu vplývať na výslednú chuť kávy. V roku 2018 sa Limitka niesla v znamení skutočne zaujímavých káv. Veď posúďte sami: Májová Limitka – Brasil Alta Vista – bola napríklad špecifická tým, že pochádza z farmy, na ktorej rastú spolu s kávovníkmi aj banánovníky. Tie počas extrémne horúcich a suchých období poskytujú rastlinám kávovníkov nesmierne dôležitý tieň. Chuťovo jedinečná Tanzania Ngila Estate zasa rástla v nadmorskej výške 1 600 m.n.m., vo výživnej vulkanickej pôde bohatej na rôzne minerály. V apríli sme do našej limitovanej ponuky zaradili zas organickú kávu Indonesia Sulawesi Toraja v bio kvalite.

Dôležité je aj spracovanie kávy

Nemenej dôležité je aj samotné spracovanie kávových čerešní. India Monsooned Malabar je napríklad špecifická tzv. monzúnovým spracovaním, kedy sú kávové zrná po dobu niekoľkých týždňov vystavované silným monzúnovým vetrom a dažďom. Na druhej strane spracovanie Honey, ktoré sa používa pri brazílskej káve Alta Vista, spočíva v tom, že šupka čerešne sa po zbere mechanicky naruší a suší spolu s dužinou priamo na slnku. Kávové zrná našej októbrovej Limitky Honduras Finca El Guise sa zas spracúvajú tzv. predĺženou fermentáciou, vďaka ktorej získava táto káva svoju výraznú, plnú chuť.

Hoci sme milovníkmi espressa, nepohrdneme ani inými metódami prípravy kávy. Africká Tanzania Ngila Estate či americký Honduras Finca El Guise sa skvelo hodia aj na filtrovanú kávu. Vyskúšajte ich pripraviť vo V60, Chemexe či aeropresse, garantujeme vám, že budete milo prekvapení. India Monsooned Malabar zasa výborne chutí cez koťogó. A takto by sme mohli pokračovať, lebo ako sa vraví, fantázii (a chuti) sa medze nekladú.

Poznáme ľudí, ktorí stoja za našou kávou

Káva je dokonalý nápoj, ktorý si človek v plnosti vychutná len vtedy, ak vie, že za ňou stoja féroví farmári. Aj preto sa o farmárov a ich vplyv a aktivity v regióne zaujímame. Na farme Robsona Vilelu, odkiaľ pochádza Limitka Brasil Alta Vista, sa okrem kvality práce kladie dôraz aj na férové podmienky pracovníkov a ich adekvátnu finančnú odmenu. Farma rodiny Ramirézovcov, od ktorej ste mali možnosť ochutnať kávu Dominican Republic Jarabacoa, je zasa známa tým, že podporuje miestne školy, vzdelávacie inštitúcie, ale aj výsadbu a udržiavanie kávových plantáží. Sme preto vždy veľmi radi, ak môžeme kúpou kávy podporiť aj rozvoj miestnej komunity a ľudí v nej žijúcich.

Pozrite si, aké kávu a z ktorých kútov sveta ste už od nás mohli ochutnať:

Rok 2018

Rok 2019

Rok 2020

 Rok 2021

Rok 2022

Rok 2023

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie