Pražiareň kávy Ebenica

Keď sme sa rozhodli založiť vlastnú pražiareň

Všetko, čo robíme, sa snažíme robiť dôsledne. Inak tomu nebolo ani pri zrode našej pražiarne. Výber pražiaceho stroja bol jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré sme museli urobiť. S odstupom času však môžeme s istotou povedať, že sme sa rozhodli správne.

naberačka s nespracovanou zelenou kávou

Miesto, kde sa rodí káva

Srdcom každej pražiarne kávy je pražiaci stroj. To by sme však neboli my, keby sme tak trochu „nevyčnievali z davu“. A tak sú srdcom našej pražiarne stroje hneď dva! Viac ako štyri roky sme pre vás kávu pražili na 800 kilogramovom stroji Giesen, ktorý nám vyrobili na mieru v Holandsku. V januári 2020 sa však všetko zmenilo. Do našej rodiny totiž pribudol nový člen – Giesen W45A.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Skvelé video zo zákulisia našej pražiarne

Kým k nášmu prvému pražiaku prislúcha len prenosný počítač a riadiaca veža, nový Giesen je priam flotila strojov. Náš pražiar Andrej tak musí pri pražení obsluhovať aj nasávacie zariadenie, cyklón, afterburner a destoner. Rozdiely medzi Hedvigou a Agátou – ako ich familiárne nazýva náš šéf Marek – sú samozrejme aj v objeme pražiaceho bubna. V rámci jednej dávky vieme v malom pražiaku upražiť okolo 15 kilogramov kávy, vo veľkom až 45.

hlavný pražiar kontroluje upraženú kávu

Pri pražení kávy je ľudský faktor rovnako dôležitý ako technológie

Hoci sa môže zdať, že celý proces praženia kávy je len o technike, nie je to tak. Náš pražiar Andrej celý proces praženia kávy sleduje, kontroluje a v prípade potreby robí mierne úpravy napríklad nastavovaním účinnosti horákov či zmenou rýchlosti rotácie bubna. Práve vďaka unikátnemu spojeniu ručnej výroby a najmodernejších technológií je Giesen jedným z najlepších strojov vo svojej kategórii.

Ľudský faktor nikdy nenahradíte, no technika vám môže praženie uľahčiť a pomôcť dosiahnuť stabilnú kvalitu.

Vďaka pokročilej technológii vieme počas praženia sledovať a merať viaceré parametre ako sú čas praženia, tlak, teplota vzduchu v bubne či teplota zŕn. Všetky tieto parametre vie pražiar ovplyvňovať, a tak definovať receptúru každej jednej našej kávy. Na kvalitu praženia môžu vplývať aj rôzne externé faktory, napríklad vonkajšia teplota či vlhkosť vzduchu. Preto je obzvlášť dôležité, aby pražiar celý priebeh praženia kávy sledoval a zabezpečoval dodržanie tej-ktorej receptúry.

výpust pražiaceho stroja

Pričuchnite k výrobe skutočnej kávy

Zaujíma vás, ako sa vyrába káva? Tak sa niekedy zastavte v našej podnikovej predajni v Modre. Radi vám pri kávičke porozprávame o celom procese jej výroby: od príchodu zelenej kávy k nám do pražiarne až po jej samotné praženie. Popri tom môžete ochutnať naše kávy, ktoré máme aktuálne na mlynčeku a vybrať si tú, ktorá vám najviac chutí.

Pre bližšie informácie o možnosti prehliadky našej pražiarne nás kontaktujte telefonicky, e-mailom alebo cez naše sociálne siete. Budeme sa tešiť na vašu návštevu!

detailný záber na prípravu espressa