Pražiareň kávy Ebenica

Keď sme sa rozhodli založiť vlastnú pražiareň

Všetko, čo robíme, sa snažíme robiť dôsledne. Inak tomu nebolo ani pri zrode našej pražiarne. Výber pražiaceho stroja bol jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré sme museli urobiť. S odstupom času však môžeme s istotou povedať, že sme sa rozhodli správne.

Miesto, kde sa rodí káva

Srdcom našej pražiarne je stroj Giesen, ktorý pre nás vyrobili na mieru v Holandsku. Táto 800 kilogramov vážiaca pražička je vyrobená z liatiny a jej neoddeliteľnou súčasťou je prenosný počítač a riadiaca veža. Hoci sa môže zdať, že celý proces praženia kávy je len o technike, nie je to tak.

Ľudský faktor nikdy nenahradíte, no technika vám môže praženie uľahčiť a pomôcť dosiahnuť stabilnú kvalitu.

Náš pražiar Andrej celý proces praženia kávy sleduje, kontroluje a v prípade potreby robí mierne úpravy napríklad nastavovaním účinnosti horákov či zmenou rýchlosti rotácie bubna. Práve vďaka unikátnemu spojeniu ručnej výroby a najmodernejších technológií je Giesen jedným z najlepších strojov vo svojej kategórii.

Vďaka pokročilej technológii vieme počas praženia sledovať a merať viaceré parametre ako sú čas praženia, tlak, teplota vzduchu v bubne či teplota zŕn. Všetky tieto parametre vie pražiar ovplyvňovať, a tak definovať receptúru každej jednej našej kávy.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Skvelé video zo zákulisia našej pražiarne

Na kvalitu praženia môžu vplývať aj rôzne externé faktory, napríklad vonkajšia teplota či vlhkosť vzduchu. Preto je obzvlášť dôležité, aby pražiar celý priebeh praženia kávy sledoval a zabezpečoval dodržanie tej-ktorej receptúry.

V rámci jedného praženia, ktoré trvá zvyčajne 12 až 20 minút, upražíme maximálne 15 kg kávy. Popasovať sa však vieme aj s väčšími objemami – za jeden pracovný deň dokážeme bez problémov upražiť približne pol tony kávy.

Príďte nakuknúť do pražiarne kávy

Zaujíma vás, ako sa vyrába naša káva? Tak sa k nám príďte pozrieť. Prevedieme vás celým procesom výroby od A do Z. Ukážeme vám ako vyzerá neupražená zelená káva, ako prebieha jej praženie a balenie, no a samozrejme aj niečo spolu zdegustujeme. Tešiť sa môžete nielen na klasické espresso, ale aj ďalšie alternatívne metódy príprav, ktorými vás prevedie náš barista Majo.

Termíny najbližších verejných prehliadok vždy zverejňujeme na Facebooku a lístky sa dajú kúpiť priamo v našom e-shope.

V prípade, že máte záujem o súkromnú skupinovú prehliadku, neváhajte nás kontaktovať, dohodneme si termín a ďalšie podrobnosti.

Tešíme sa na vašu návštevu!