Recept na affogato: Pripravte si kávu so zmrzlinou (+pistáciová verzia)

affogato ilustračný

Tiež niekedy váhate, či si dať po obede skôr kávu alebo dezert? Taliani túto dilemu vyriešili naozaj štýlovo, keď vymysleli takzvané café affogato. Ide o jednoduchý kávový dezert iba z kávy a vanilkovej zmrzliny, ktorý má navyše príjemne povzbudzujúce účinky.

Vychutnáte si ho ako popoludňajšiu bodku za obedom či netradičný letný dezert pre návštevu. Káva affogato je jednoduchá na prípravu, no aj tak sa radí k najobľúbenejším letným kávam. Poďte si ju pripraviť podľa nášho baristu

Nižšie v článku nájdete ako bonus aj jednoduchý recept na pistáciové affogato, ktoré si vás získa netradičnou chuťou a pekným vizuálnym efektom.   

keksíkové affogato

Recept na café affogato

Dokonalosť sa skrýva v detailoch. Hoci na prípravu affogata potrebujete iba dve suroviny, rozhodujúca je ich kvalita

Espresso na affogato by malo byť intenzívne, s bohatou cremou a plným telom. Skvelou voľbou sú 100% arabicy s medium pražením a čokoládovými a orieškovými tónmi, prípadne vyladené blendy, v ktorých sa skrýva arabica aj robusta káva

My sme pri príprave trochu experimentovali a vyskúšali sme affogato zaliať espressom z výberovej kávy EBENICA Kenya Tekangu Tegu – a bola to fantázia! V affogate nádherne vynikli ovocné tóny tejto kávy, najmä citrusy a bobuľové ovocie. Výsledok bol osviežujúci, krémový a nečakane vyvážený

svetlo pražené kávy EBENICA COFFEE

Odporúčame vám preto skúšať a zistiť, či vám viac sadne sladkastý kontrast s ovocnou kávou alebo klasika s horkejším espressom.

Najčastejšie sa na affogato používa vanilková alebo tzv. fior di latte zmrzlina – jemná, smotanová, bez zbytočných príchutí, ktorá krásne vynikne v kontraste s kávou. 

Kreativite sa však medze nekladú, namiesto klasickej vanilky si niektorí volia lieskovoorieškovú, mandľovú či dokonca karamelovú zmrzlinu. Aj tu sa dá krásne experimentovať s chuťou kávy, pokiaľ ju zladíte k zmrzline. 

Vedeli ste, že…? Affogato po taliansky znamená utopený. V tomto prípade názov odkazuje na vanilkovú zmrzlinu utopenú v horúcom espresse – a dokazuje, že v jednoduchosti je naozaj krása. 

affogato a espresso EBENICA

Ingrediencie:

  • 1 kopček kvalitnej vanilkovej alebo smotanovej zmrzliny
  • 1 porcia čerstvého espressa (cca 40-60 ml)

Postup:

Do šálky na cappuccino alebo širšieho pohára vložte kopček zmrzliny. Espresso si pripravte vopred a hneď po extrakcii ho nalejte priamo na zmrzlinu. Podávajte okamžite, kým zmrzlina ešte drží tvar – no začína sa jemne topiť a spájať s kávou.

Z ktorých káv vyčarovať dokonalé café affogato?

  • World Trade Award 2025 - ZlatoOcenenie Great Taste 2023 s dvoma hviezdami
    Colombia La Secreta transparent

    Colombia La Secreta

    Táto 100% Arabica z organickej farmy, ktorú vedú prevažne ženy, vám odhalí tajomstvo skvelej kávy.

    kakaokakao
    mirabelkymirabelky
    hroznohrozno
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 39,90€
  • Balenie kávy Mexico Esmeralda

    Mexico Esmeralda

    Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.

    čokoládačokoláda
    arašidyarašidy
    pomarančpomaranč
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 21,80€
  • Logo ocenenia Great Taste 2022.
    Kenya Tekangu Tegu transparent

    Kenya Tekangu Tegu

    Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín

    grepgrep
    kvetinykvetiny
    malinymaliny
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 25,80€

Recept na pistáciové affogato

Prečo zostať len pri klasike, ak môžete vyskúšať niečo nové? Mnohé moderné kaviarne dnes podávajú pistáciové affogato, ktoré v sebe skrýva chuť obľúbených orieškov, kávy a vanilkovej zmrzliny. Stačí pridať jeden krok navyše a efektný kávový dezert je na svete. 

Ingrediencie:

  • pistáciový krém
  • 1-2 kopčeky vanilkovej zmrzliny
  • 60 ml čerstvého espressa
  • pohár na stopke (napr. na Martini alebo iný elegantný pohár na dezerty)
pistáciové affogato

Postup:

Najskôr pohár zvnútra dôkladne potrite pistáciovým krémom. Môžete si pomôcť malou špachtľou alebo lyžičkou. 

Do pripraveného pohára opatrne vložte kopčeky vanilkovej zmrzliny

Espresso si pripravte tesne pred podávaním a nalejte ho na zmrzlinu. Pistáciové affogato servírujte okamžite, kým je ešte zmrzlina kompaktná, no už začína vytvárať krémovú textúru spolu s kávou a krémom.

Tip: Táto verzia si pýta špeciálny typ kávy. Ideálne niečo s čokoládovo-orieškovým profilom bez prílišnej kyslosti. Výborná voľba je napríklad EBENICA Brasil Santos – jemná, plná a ideálne podčiarkujúca sladkú pistáciovú nôtu

pistáciové affogato

Káva so zmrzlinou je síce jednoduchý nápad, no keď sa spraví s láskou, vie pôsobiť luxusne. A práve to je kúzlo affogata, nepotrebujete veľa, aby ste vytvorili niečo výnimočné. Ktorú verziu si vyskúšate pripraviť doma?

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Simona Mlyniská
Simona Mlyniská

Sima je kávová nadšenkyňa s vášňou pre písané slovo. Vyštudovaná novinárka, ktorá verí, že na každom detaile záleží, vám túži prinášať novinky z kávového sveta prostredníctvom našich blogov aj odbornejších článkov.