Tiež niekedy váhate, či si dať po obede skôr kávu alebo dezert? Taliani túto dilemu vyriešili naozaj štýlovo, keď vymysleli takzvané café affogato. Ide o jednoduchý kávový dezert iba z kávy a vanilkovej zmrzliny, ktorý má navyše príjemne povzbudzujúce účinky.
Obsah článku
Vychutnáte si ho ako popoludňajšiu bodku za obedom či netradičný letný dezert pre návštevu. Káva affogato je jednoduchá na prípravu, no aj tak sa radí k najobľúbenejším letným kávam. Poďte si ju pripraviť podľa nášho baristu.
Nižšie v článku nájdete ako bonus aj jednoduchý recept na pistáciové affogato, ktoré si vás získa netradičnou chuťou a pekným vizuálnym efektom.

Recept na café affogato
Dokonalosť sa skrýva v detailoch. Hoci na prípravu affogata potrebujete iba dve suroviny, rozhodujúca je ich kvalita.
Espresso na affogato by malo byť intenzívne, s bohatou cremou a plným telom. Skvelou voľbou sú 100% arabicy s medium pražením a čokoládovými a orieškovými tónmi, prípadne vyladené blendy, v ktorých sa skrýva arabica aj robusta káva.
My sme pri príprave trochu experimentovali a vyskúšali sme affogato zaliať espressom z výberovej kávy EBENICA Kenya Tekangu Tegu – a bola to fantázia! V affogate nádherne vynikli ovocné tóny tejto kávy, najmä citrusy a bobuľové ovocie. Výsledok bol osviežujúci, krémový a nečakane vyvážený.

Odporúčame vám preto skúšať a zistiť, či vám viac sadne sladkastý kontrast s ovocnou kávou alebo klasika s horkejším espressom.
Najčastejšie sa na affogato používa vanilková alebo tzv. fior di latte zmrzlina – jemná, smotanová, bez zbytočných príchutí, ktorá krásne vynikne v kontraste s kávou.
Kreativite sa však medze nekladú, namiesto klasickej vanilky si niektorí volia lieskovoorieškovú, mandľovú či dokonca karamelovú zmrzlinu. Aj tu sa dá krásne experimentovať s chuťou kávy, pokiaľ ju zladíte k zmrzline.

Ingrediencie:
- 1 kopček kvalitnej vanilkovej alebo smotanovej zmrzliny
- 1 porcia čerstvého espressa (cca 40-60 ml)
Postup:
Do šálky na cappuccino alebo širšieho pohára vložte kopček zmrzliny. Espresso si pripravte vopred a hneď po extrakcii ho nalejte priamo na zmrzlinu. Podávajte okamžite, kým zmrzlina ešte drží tvar – no začína sa jemne topiť a spájať s kávou.
Z ktorých káv vyčarovať dokonalé café affogato?
-



Colombia La Secreta
Táto 100% Arabica z organickej farmy, ktorú vedú prevažne ženy, vám odhalí tajomstvo skvelej kávy.
Na skladePrice range: 4,49€ through 39,90€ -

Mexico Esmeralda
Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.
Na skladePrice range: 4,49€ through 21,80€ -


Kenya Tekangu Tegu
Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín
Na skladePrice range: 4,49€ through 25,80€
Recept na pistáciové affogato
Prečo zostať len pri klasike, ak môžete vyskúšať niečo nové? Mnohé moderné kaviarne dnes podávajú pistáciové affogato, ktoré v sebe skrýva chuť obľúbených orieškov, kávy a vanilkovej zmrzliny. Stačí pridať jeden krok navyše a efektný kávový dezert je na svete.
Ingrediencie:
- pistáciový krém
- 1-2 kopčeky vanilkovej zmrzliny
- 60 ml čerstvého espressa
- pohár na stopke (napr. na Martini alebo iný elegantný pohár na dezerty)

Postup:
Najskôr pohár zvnútra dôkladne potrite pistáciovým krémom. Môžete si pomôcť malou špachtľou alebo lyžičkou.
Do pripraveného pohára opatrne vložte kopčeky vanilkovej zmrzliny.
Espresso si pripravte tesne pred podávaním a nalejte ho na zmrzlinu. Pistáciové affogato servírujte okamžite, kým je ešte zmrzlina kompaktná, no už začína vytvárať krémovú textúru spolu s kávou a krémom.

Káva so zmrzlinou je síce jednoduchý nápad, no keď sa spraví s láskou, vie pôsobiť luxusne. A práve to je kúzlo affogata, nepotrebujete veľa, aby ste vytvorili niečo výnimočné. Ktorú verziu si vyskúšate pripraviť doma?










