Šéfkuchár Peter Varga na návšteve v EBENICE (video)

Peter Varga v EBENICE

Do našej modranskej pražiarne zavítal inšpiratívny šéfkuchár Peter Varga. Vyskúšal si praženie kávy, prezrel si naše priestory a strávil dlhý rozhovor s Marekom. Kto však napokon vyspovedal koho? A ako sa dostali k téme pomoci Ugande? Všetko sa dozviete v novom videu.

U nás v Modre veľmi radi vítame návštevy. Ešte radšej vtedy, ak ide o kávových nadšencov, ktorí sa chcú o pražení výberovej kávy dozvedieť čo najviac. K nim patrí aj slovenský šéfkuchár Peter Varga.

V rozhovore s Marekomsa dostali k mnohým otázkam (nielen) o našej pražiarni a o príbehu EBENICA COFFEE. Pozrite si celé video »

„Keď sme hľadali miesto pre našu pražiareň, chceli sme, aby bola pod Karpatami. Aby sa nachádzala v oblasti, ktorá je známa chuťami. Je tu veľmi veľa fantastických vinárov, veľa výborných reštaurácií, a my s Dankou sme k tomu chceli prispieť,“ odpovedal Marek na Peťovu otázku ohľadom sídla našej pražiarne.

Uhádli ste – vynikajúce chute sú presne to, čo Peťa fascinuje, preto ho Marekova odpoveď potešila a vyčarovala mu úsmev na tvári. Prirodzene prebral rolu „moderátora“ a pýtal sa na to, čo zaujíma každého kávomilca.

Kto je šéfkuchár Peter Varga?

Peter Varga pochádza z malej obce Tureň pri Senci. K vareniu ho priviedla už v detstve jeho stará mama, s ktorou ako šesťročný pripravoval prvé koláče a nedeľné obedy. Dnes patrí medzi uznávaných slovenských šéfkuchárov so skúsenosťami z bratislavských reštaurácií aj medzinárodnej gastronómie.

Dlhodobo pôsobil v hoteli The Gibson v Dubline, kde ako senior sous-chef varil pre známe osobnosti ako Beyoncé, Jennifer Lopez či Andrea Bocelli. Okrem toho sa pravidelne objavuje aj na televíznych obrazovkách. Diváci ho môžu poznať napríklad z relácie Teleráno, kde varí a inšpiruje k lepšiemu stravovaniu.

Peter sa angažuje aj ako autor a filantrop. Výťažok zo svojej kuchárskej knihy venoval detskej onkológii. Na sociálnych sieťach inšpiruje tisíce ľudí jednoduchými receptami, zdravším varením a ľudským prístupom k jedlu.

Peter Varga v EBENICE

Rozhovor sa dotkol aj projektu v Ugande

„Jednou z našich ambícii je kultivovať kávový priestor. Postupne učiť ľudí, aby pili dobrú kávu a vedeli rozpoznávať chute.“ Tak znela prvá Marekova odpoveď na Peťovu otázku, aká je dlhodobá ambícia našej pražiarne.

Dodal však, že jedným z veľkých snov a ambícií je úspešné rozbehnutie projektu v Ugande. „Cieľom našich kamarátov Ľuboša a Milana, ktorí sa vrátili z misijných ciest, bolo vymyslieť, ako pomôcť miestnym. Spoločnými silami sme pomohli k založeniu farmy priamo v Ugande, ktorá aktuálne funguje zhruba na 6-7 hektároch,“ vysvetlil nášmu hosťovi Marek.

Spoločne sa teda už niekoľko rokov podieľajú na vzniku a rozvoji malej kávovej farmy. Predstavil mu prvú panenskú úrodu – prvé plody kávovníkov z Ugandy, ktoré obvykle začínajú rodiť až po pár rokoch od výsadby. Vďaka projektu už aktuálne dostáva prácu niekoľko ľudí, čo nás veľmi teší.

„Prvá várka je fantastická – svieža, plná chutí, šťavnatá a intenzívna,“ zhodli sa na chutí ugandskej kávy Peter s Marekom po ochutnávke.

Pozrite si celé video a dozviete sa:

  • Ako si pripraviť výbornú kávu aj na dovolenke?
  • Akým spôsobom si vybrať kávu v supermarkete?
  • Je pre začiatočníkov lepší blend alebo single origin káva?

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Simona Mlyniská
Simona Mlyniská

Sima je kávová nadšenkyňa s vášňou pre písané slovo. Vyštudovaná novinárka, ktorá verí, že na každom detaile záleží, vám túži prinášať novinky z kávového sveta prostredníctvom našich blogov aj odbornejších článkov.