Košík

Váš košík je prázdny.

Recept na kávové zrná ako od mamy

kávové zrná s EBENICA COFFEE

Dostali sme chuť na voňavé vianočné pečivo. Chrumkavý vrch, mäkký stred a čokoládová poleva navrchu – vianočné kávové zrná ako od mamy, ktoré z taniera zmizli skôr, než sme povedali EBENICA COFFEE. Upečte si ich s nami!

Vianočné kávové zrná

Vianočné koláčiky, to je radosť, ktorá k najkrajším sviatkom v roku neodmysliteľne patrí. Tento rok sme sa rozhodli vyskúšať nový recept a chuťový test dopadol výborne. Primiešali sme doň aj našu (vašu) vianočnú kávu. Vy si však smelo môžete vybrať z ponuky mletých káv tú svoju.

Peru Chanchamayo do pečenia aj na prípravu kávy

Vyskúšate si s nami upiecť tieto jednoduché koláčiky v čokoláde, ktoré sa stanú ozdobou vášho vianočného stola? Na 35-40 kusov vianočného pečiva budete potrebovať:

Ingrediencie na kávové zrná (35-40 ks)

vianočné kávové pečivo - kávové zrná

Na cesto:

  • 250 gramov hladkej múky špeciál
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 25 gramov mletej kávy EBENICA COFFEE Peru Chanchamayo
  • 35 gramov kvalitného kakaa
  • 160 gramov práškového cukru
  • 125 gramov zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • 4 centilitre kávového likéru (podľa vášho výberu)

Na ozdobu:

  • 130 gramov rozpustenej bielej čokolády
  • nasekané lyofilizované ovocie, kešu oriešky (podľa vášho výberu)

Hľadáte perfektný kávový darček pod stromček? Vyplňte náš jednoduchý online test a vyberte taký, ktorý bude chutiť najviac »

Postup prípravy

Aby ste dosiahli správnu hustotu cesta, s ktorým sa vám bude dobre pracovať, dodržujte tento postup aj uvedené pomery ingrediencií.

V miske si zmiešajte sypké ingrediencie – hladkú múku s práškom do pečiva, mletú kávu Peru Chanchamayo a kvalitné kakao, kým sa zmes dokonale nespojí.

vianočné kávové pečivo sypké ingrediencie
vianočné kávové zrná sypké ingrediencie Peru Chanchamayo

Keď sa vám sypké ingrediencie spojili, v druhej (väčšej) miske vymiešajte dopenista zmäknuté maslo s práškovým cukrom. Ideálne je, aby boli maslo, vajíčka aj likér (všetky tekuté ingrediencie) izbovej teploty, preto si ich vytiahnite z chladničky aspoň hodinu predtým, ako sa pustíte do pečenia.

Opatrne do zmesi primiešajte vajíčko a nachystaný kávový likér. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Lepšie sa vám s cestom bude pracovať, ak budete tekuté ingrediencie miešať mixérom.

vianočné kávové pečivo tekuté ingrediencie
vianočné kávové pečivo maslo s cukrom
vianočné kávové pečivo kávový likér

Do väčšej misky s vymiešanou tekutou zmesou postupne primiešajte sypkú zmes z druhej misky a miešajte ich, pokiaľ nie je cesto dostatočne husté.

Tip: Ak sa vám zdá cesto na kávové zrná riedke a lepí sa na steny misky, prisypte ešte trochu múky. Nebojte sa toho. Cesto nechajte 15 minút na chladnom mieste, aby sa s ním lepšie pracovalo.

kávové zrná miešanie
kávové zrná cesto

Na plech vystlaný papierom na pečenie budete ukladať malé valčeky vytvarované z cesta. Odporúčame namočiť si ruky v studenej vode alebo v rastlinnom oleji, cesto sa na ne bude menej lepiť.

Vytvarujte s z pripraveného cesta valčeky veľké asi 2-3 centimetre. Ukladajte ich na plech v dostatočnej vzdialenosti, v rúre trochu narastú do výšky a celkovo zväčšia svoj objem.

vianočný papier na pečenie
vianočné kávové zrná s EBENICA COFFEE Limitkou

Takto nachystané kávové zrná postláčajte v strede špáradlom (asi do polovice hĺbky zrna) a dajte ich upiecť do rúry na 180 °C zhruba na 15 minút.

Sledujte ich a najmä – dávajte pozor nosom. Keď pečené koláčiky prenikavo voňajú kávou a Vianocami, sú dopečené.

Vedeli ste, že…? Aj keď tie naše pripomínajú chuťou a konzistenciou skôr keksíky či iné suché vianočné pečivo, existuje mnoho receptov, ktoré sú rovnako vynikajúce. Za všetky spomenieme napríklad kávové zrná z BB pudingu, z piškót, nepečené či bez vajec a lepku.

kávové zrná príprava
vianočné kávové zrná - príprava na pečenie

Upečené koláčiky (na obrázku nižšie) nechajte po vytiahnutí z rúry vychladnúť. Medzičasom si roztopte v miske nachystanú bielu čokoládu.

Tip: Ak máte radšej chuť horkej alebo mliečnej čokolády, fantázii sa medze nekladú. Biela však pôsobí kontrastne a koláčiky v čokoláde tejto farby vám na stole padnú hneď do oka.

vianočné kávové pečivo na plechu

Chceli by ste vyskúšať aj iný kávový recept? Objavte naše kávové tiramisu v tomto kávovlogu »

Vychladnuté koláčiky namáčajte do čokolády asi do polovice a dozdobte ich podľa toho, ako sa vám páči. Nechajte ich stuhnúť na chladnom mieste, pripravte si šálku lahodnej kávy a vychutnávajte si jednoduché a výborné kávové pečivo. Dobrú chuť!

kávové zrná v bielej čokoláde
kávové zrná s EBENICA COFFEE kávou
hotové kávové zrná v miske

Inšpiráciu na recept sme našli na portáli Coolinari.sk.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie