Dostali sme chuť na voňavé vianočné pečivo. Chrumkavý vrch, mäkký stred a čokoládová poleva navrchu – vianočné kávové zrná ako od mamy, ktoré z taniera zmizli skôr, než sme povedali EBENICA COFFEE. Upečte si ich s nami!
Vianočné kávové zrná
Vianočné koláčiky, to je radosť, ktorá k najkrajším sviatkom v roku neodmysliteľne patrí. Tento rok sme sa rozhodli vyskúšať nový recept a chuťový test dopadol výborne. Primiešali sme doň aj našu (vašu) vianočnú kávu. Vy si však smelo môžete vybrať z ponuky mletých káv tú svoju.
Naše EBENICA Peru Chanchamayo s lahodnou vôňou a plnou chuťou čokolády, karamelu a škorice neodmysliteľne rozvoniava vaše domovy v období Vianoc už niekoľko rokov po sebe. V našej vianočnej ponuke ho nájdete aj teraz.
Peru Chanchamayo do pečenia aj na prípravu kávy
Vyskúšate si s nami upiecť tieto jednoduché koláčiky v čokoláde, ktoré sa stanú ozdobou vášho vianočného stola? Na 35-40 kusov vianočného pečiva budete potrebovať:
Ingrediencie na kávové zrná (35-40 ks)

Na cesto:
- 250 gramov hladkej múky špeciál
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 25 gramov mletej kávy EBENICA COFFEE Peru Chanchamayo
- 35 gramov kvalitného kakaa
- 160 gramov práškového cukru
- 125 gramov zmäknutého masla
- 1 vajce
- 4 centilitre kávového likéru (podľa vášho výberu)
Na ozdobu:
- 130 gramov rozpustenej bielej čokolády
- nasekané lyofilizované ovocie, kešu oriešky (podľa vášho výberu)
Postup prípravy
Aby ste dosiahli správnu hustotu cesta, s ktorým sa vám bude dobre pracovať, dodržujte tento postup aj uvedené pomery ingrediencií.
V miske si zmiešajte sypké ingrediencie – hladkú múku s práškom do pečiva, mletú kávu Peru Chanchamayo a kvalitné kakao, kým sa zmes dokonale nespojí.


Keď sa vám sypké ingrediencie spojili, v druhej (väčšej) miske vymiešajte dopenista zmäknuté maslo s práškovým cukrom. Ideálne je, aby boli maslo, vajíčka aj likér (všetky tekuté ingrediencie) izbovej teploty, preto si ich vytiahnite z chladničky aspoň hodinu predtým, ako sa pustíte do pečenia.
Opatrne do zmesi primiešajte vajíčko a nachystaný kávový likér. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Lepšie sa vám s cestom bude pracovať, ak budete tekuté ingrediencie miešať mixérom.



Do väčšej misky s vymiešanou tekutou zmesou postupne primiešajte sypkú zmes z druhej misky a miešajte ich, pokiaľ nie je cesto dostatočne husté.
Tip: Ak sa vám zdá cesto na kávové zrná riedke a lepí sa na steny misky, prisypte ešte trochu múky. Nebojte sa toho. Cesto nechajte 15 minút na chladnom mieste, aby sa s ním lepšie pracovalo.


Na plech vystlaný papierom na pečenie budete ukladať malé valčeky vytvarované z cesta. Odporúčame namočiť si ruky v studenej vode alebo v rastlinnom oleji, cesto sa na ne bude menej lepiť.
Vytvarujte s z pripraveného cesta valčeky veľké asi 2-3 centimetre. Ukladajte ich na plech v dostatočnej vzdialenosti, v rúre trochu narastú do výšky a celkovo zväčšia svoj objem.


Takto nachystané kávové zrná postláčajte v strede špáradlom (asi do polovice hĺbky zrna) a dajte ich upiecť do rúry na 180 °C zhruba na 15 minút.
Sledujte ich a najmä – dávajte pozor nosom. Keď pečené koláčiky prenikavo voňajú kávou a Vianocami, sú dopečené.


Upečené koláčiky (na obrázku nižšie) nechajte po vytiahnutí z rúry vychladnúť. Medzičasom si roztopte v miske nachystanú bielu čokoládu.
Tip: Ak máte radšej chuť horkej alebo mliečnej čokolády, fantázii sa medze nekladú. Biela však pôsobí kontrastne a koláčiky v čokoláde tejto farby vám na stole padnú hneď do oka.

Chceli by ste vyskúšať aj iný kávový recept? Objavte naše kávové tiramisu v tomto kávovlogu »
Vychladnuté koláčiky namáčajte do čokolády asi do polovice a dozdobte ich podľa toho, ako sa vám páči. Nechajte ich stuhnúť na chladnom mieste, pripravte si šálku lahodnej kávy a vychutnávajte si jednoduché a výborné kávové pečivo. Dobrú chuť!



Inšpiráciu na recept sme našli na portáli Coolinari.sk.