Na prelome rokov sa u nás v pražiarni diali veľké veci! Do našej pražiarenskej rodiny totiž pribudol nový člen – pražiaci stroj Giesen W45A. A toto je jeho príbeh.
Veľké úspechy za nami, ešte väčšie pred nami…
Koniec roka 2019 sa niesol v znamení osláv našej úspešnej 10-ročnice, ktoré vyústili do prvého ročníka Kávobrania – Dňa otvorených dverí. V zákulisí však už vtedy prebiehali náročné prípravy na nadchádzajúce mesiace, ktoré mali so sebou priniesť veľké zmeny a novinky.
Nové výrobné a skladové priestory
Úspechy na domácom trhu ako aj v medzinárodných súťažiach nás motivovali k tomu, aby sme postupne začali expandovať aj do zahraničia. Spolu s týmto krokom sa však vynorila otázka, či v budúcnosti budú naše výrobné kapacity dostatočné. Predsa len, naše priestory aj samotný pražiaci stroj majú svoje obmedzenia. A tak padlo dôležité rozhodnutie: postavíme novú výrobnú halu a kúpime väčší pražiaci stroj.
A tak ku Giesenu pribudol ďalší Giesen!
Pred piatimi rokmi sme pri výbere prvého pražiaceho stroja stáli pred neľahkým rozhodnutím – vybrať si jedného z etablovaných výrobcov pražiarenskej techniky v Európe. Do úvahy vtedy pripadali nemecký Probat, portugalský Joper a holandský Giesen. Po dlhom zvažovaní napokon rozhodnutie padlo na Giesen. Pri výbere druhého pražiaceho stroja sme už išli na istotu: Giesen W45A.
Za našim novým pražiacim strojom stojí rodinná firma Giesen z Holandska, ktorá vyrába tie najlepšie a podľa nás aj najkrajšie pražiace stroje v kategórii malej a stredne veľkej pražiarenskej techniky na svete. Vďaka ich konceptu, ktorý je založený na kombinácii remeselnej zručnosti, 20 ročného know-how a kvalitných materiálov, patria medzi lídrov na svetovom trhu.
Za každou jednou šálkou kávy sa skrýva silná výrobná technika, ktorá využíva tie najmodernejšie technológie.
Podobne ako prvý pražiaci stroj, aj tento pre nás vyrobili na mieru podľa nami zadaných špecifikácií a požiadaviek. Všetky pražiace stroje Giesen sa vyrábajú z liatiny a ich súčasťou je aj množstvo elektroniky, ktorá pomáha pri presnom vyhodnocovaní praženia. Tým sa praženie kávy dostáva na celkom iný level.
Starý verzus nový: Aké sú rozdiely medzi pražiakmi?
V bubne menšieho pražiaka sa v rámci jednej várky dá upražiť 15 kilogramov kávy. Nový pražiaci stroj je nielen väčší objemom – dokážeme v ňom upražiť až 45 kg kávy, ale dokonca aj počtom komponentov. Nejde len o jeden stroj, ale presnejšie o 4,5 tonovú flotilu strojov, ktorú tvorí až 6 samostatne stojacich zariadení: riadiaca veža, nasávacie zariadenie s váhou, cyklón, afterburner, destoner a externý zásobník propánu.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Miesto, kde sa rodí káva…
Prvým z nich je riadiaca veža so softvérom, ktorých úlohou je senzorické sledovanie a priebežné vyhodnocovanie každého praženia. Softvér Giesen Profiler sa začal používať len nedávno a okrem základných ukazovateľov, akými sú napríklad teplota vzduchu, teplota zrna, tlak v bubne a pod., poskytuje aj detailné informácie o jednotlivých fázach praženia. Softvér navyše oveľa rýchlejšie reaguje, a tak o dosť presnejšie vyhodnocuje aj celý priebeh praženia.
Novinkou je aj tzv. Green Coffee Conveyor, teda nasávacie zariadenie, ktoré umožňuje oveľa rýchlejšie, pohodlnejšie aj bezpečnejšie sypanie zelenej kávy do pražiaka. Kým pri pražení na menšom stroji musí Andrej zelené zrná ručne dvíhať nad hlavu a sypať do násypníka, tu mu táto starosť odpadá. Stačí ak hydraulickým vozíkom dvihne kúsok nad zem vrece s kávou a jeho obsah jednoducho vysype do nasávacieho zariadenia. V ňom sa káva najskôr odváži a následne sa z neho v priebehu pár minút „vycucne“ do pražiaceho bubna. Podľa nás je to jedna z najkúlovejších častí nového pražiaka. 😀
Ďalším zariadením je externý cyklón, ktorého úlohou je zhromažďovať plevy (drobné šupinky) z pražených kávovníkových zŕn. Čerstvo upražené kávové zrná, ktorá sa sypú do chladiaceho sita, sú tak už očistené od šupiek a po vychladení sa môžu hneď presypať do skladovacích boxov.
Vďaka high-tech prístupu je naša výroba ešte o level ekologickejšia, z čoho máme tiež veľkú radosť.
Obzvlášť hrdí sme na nový afterburner, vďaka ktorému je naša výroba veľmi šetrná voči prírodnému prostrediu. Dym a vôňa sú prirodzenými vedľajšími produktami praženia kávy, ktoré môžu byť nositeľmi zvyškových spalín. Úlohou afterburnera je vzduch z pražiaka prehnať ešte raz cez proces pálenia, a tak rozložiť všetky možné spaliny, ktoré by inak mohli unikať do ovzdušia.
Len pre predstavu: pri pražení kávy sa teplota v bubne pohybuje zhruba medzi 200-240 °C, pri spaľovaní vzniknutých spalín môže teplota v afterburneri prekročiť aj 500 °C. Vďaka tomuto zariadeniu tak vieme znížiť dymovosť až o 90 %, a tak ešte viac chrániť ovzdušie pred zvyškovými pevnými časticami.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Metódy zberu kávy na plantážach
V neposlednom rade je tu tzv. destoner. Ten pri malom ako aj veľkom pražiacom stroji pomáha s čistením upraženej kávy od kamienkov, vetvičiek a iných predmetov, ktoré sa medzi zrnká občas nedopatrením dostanú pri zbere kávových čerešní a spracovávaní zelenej kávy.
Neodmysliteľnou súčasťou celého pražiaceho systému je aj 4 850 litrový zásobník propánu. Vo výrobe nepoužívame zemný plyn, ale čistý propán, a to z viacerých dôvodov. Propán je jednak výhrevnejší, a teda aj efektívnejší, no zároveň je aj stabilnejší. Pri pražení kávy je stabilita a presnosť nesmierne dôležitá, nemôžeme si totiž dovoliť, aby nám teplota v pražiacom bubne skákala. Pri nestabilnej teplote hrozí, že sa káva neupraží rovnomerne, teda niektoré zrnká budú spálené a iné nedopražené. Stabilita je v tomto prípade synonymom precíznosti.
Bol utorok, deň po Troch kráľoch, keď nám kamión doviezol 7 obrovských dební. Vykladalo ich päť chlapov niekoľko hodín, no vykládka nebola ani zďaleka tým najnáročnejším úkonom.
Na inštalácii celého pražiaceho stroja, ktorá trvala celé dva dni a predchádzali jej niekoľkomesačné prípravy, sa podieľalo celkovo 14 špecialistov – od technikov z Giesenu, cez plynárov, zváračov, kominárov, elektrikárov, odborníkov na vzduchotechniku až po samotného pražiara. Všetci odviedli maximálne profesionálnu prácu, za čo im aj touto cestou ešte raz veľmi pekne ďakujeme.
Bolo to náročné obdobie, ktoré si vyžadovalo viac ako 100%-né nasadenie a koncentráciu všetkých ľudí v pražiarni. Aj napriek rôznym komplikáciám, napokon všetko dobre dopadlo. Nová výrobná hala hrdo stojí a oba pražiace stroje v nej šlapú ako hodinky. A hoci veľký pražiak ešte ani zďaleka nevyužívame naplno, už teraz nám dáva väčšiu variabilitu pri pražení a hlavne priestor pre ďalší rast a expanziu. V neposlednom rade nás tiež veľmi teší, že sme sa opäť posunuli vpred aj technologicky. Práve moderná technológia nás podľa slov hlavného konštruktéra Giesenu Fransa, dostala v našej veľkostnej kategórii medzi najmodernejšie pražiarne kávy v Európe.
Hor sa teda do nových kávových dobrodružstiev!