Košík

Váš košík je prázdny.

EBENICA oslavuje 10 rokov!

farebné balóny

Pred 10 rokmi sa zrodil v hlave nápad. A ako to už občas býva, z predstavy sa stala realita.

Mnohí z vás už isto poznajú príbeh našej kávy. Málokto však mohol nazrieť aj do zákulisia nášho brandu, toho ako vznikal názov firmy, robili sa prvé návrhy loga či obalov. A keďže EBENICA tento rok oslavuje desaťročnicu, rozhodli sme sa, že vám odhalíme zopár interných zaujímavostí. Aby to však nebolo len o nás, pripravili sme si pre vás hneď niekoľko prekvapení. Poďme ale pekne poporiadku.

Ako to všetko začalo…

Ako kedysi povedal Ján Werich „Člověk, který cestuje s touhou dozvědět se, cestuje přes všechny dálky, hlavně k sobě samému…“ Takto poeticky by sa dala zhrnúť aj Marekova cesta ku káve. Vďaka častým pracovným cestám do zahraničia sa začal zoznamovať s kvalitnou kávou až sa napokon stala jeho srdcovou záležitosťou.

Marek pri kávovare pripravuje espresso
Marek pripravuje prvú kávu v našej kaviarni na Záhradníckej.

Keď Marekova záľuba chytila za srdce aj jeho manželku Danku, začalo sa veľké kávové dobrodružstvo. Testovali a degustovali všetko, čo im prišlo na jazyk. Navštevovali zahraničné pražiarne a rôzne výstavy káv až bolo rozhodnuté: „Začneme vyrábať vlastnú kávu!“

Zrodila sa káva Ebenica

A tak v novembri 2009 uzrela svetlo sveta Ebenica. Začiatky novej kávovej značky však neboli také jednoduché, ako by niekto predpokladal. Už len výber samotného názvu predstavoval pomerne náročný proces hľadania, porovnávania a vyraďovania. Medzi desiatkami rôznych názvov boli napríklad aj Allegro, MiiO, D’accordo či Primavezzo.

detail na vzorky firemného loga
Vzorky návrhov firemného loga EBENICA COFFEE

Vedeli ste, že…? Firma sa okrem kávy spočiatku venovala aj vínu, čokoláde a čajom. Aj preto bol jej pôvodný názov Elicsire, teda nápoj s blahodarnými účinkami.

Keď obal prezrádza, čo sa skrýva vo vnútri

Aj pri výbere názvov našich káv a dizajne obalov bola dôležitá emócia – ako produkt pôsobí na človeka, aké pocity v ňom vyvoláva? Inšpiráciu sme hľadali ako inak v umení. Názvy našich kávových blendov sú odvodené z hudby. Pri obaloch sme zasa kávové zrnká štylizovali do tvaru tanečníkov, baletky či slnka, aby významovo ladili s charakterom danej kávy.

servírovanie šálok s kávou na stole
Prvé obaly našich kávových blendov

Vedeli ste, že…? S našimi prvými obalmi na kávu sme sa v roku 2011 dostali medzi finalistov Národnej ceny za dizajn.

Otvorenie vlastnej kaviarne

Prvá veľká skúška prišla v roku 2010 s otvorením vlastnej kaviarne. „Nebolo to nič veľké, štyri stolíky a malý sklad.“ spomína Marek. Aj napriek tomu to pre našu kávu bolo veľmi dôležité obdobie. Priama spätná väzba od zákazníkov je pri vlastnom produkte k nezaplateniu. Posúva vás totiž vpred.

fotografia kaviarne so stolmi a stoličkami
Naša prvá kaviareň na Záhradníckej ulici v Bratislave

Nič však nie je iba ružové a aj táto etapa mala svoje úskalia. „Kaviareň bola na zníženom prízemí a do dnes si pamätám tie schody! Keď prišla prvá paleta šálok, všetko sme to museli ručne nosiť.“ smeje sa Marek.

Obdobie veľkých zmien

Časom sme začali pociťovať potrebu väčších priestorov, nakoľko nás to čoraz viac ťahalo k samotnému praženiu kávy a dolaďovaniu chutí. Preto sa kaviarnička zatvorila, kancelária sa z Bratislavy presťahovala do Pezinka a výroba do Lučenca, kde dodnes žijú Marekovi rodičia. Práve tí aj s Marekovým bratom v začiatkoch výrobe veľmi pomohli, nakoľko zastrešovali všetko od balenia až po distribúciu.

Bolo to veľmi náročné a frustrujúce obdobie. Čakanie na objednávku niekedy trvalo aj týždeň. Nájsť v tom čase niekoho, kto by nám – neznámej slovenskej značke veril, bolo až nemožné.

My sme si však verili, a tak sa nám časom podarilo získať niekoľko zaujímavých zákazníkov. Všetko sa dalo zrazu do pohybu. V tom istom čase sa Marek rozhodol, že „na tajňáka“ pošle vzorky káv do Ameriky, kde sa každoročne koná medzinárodná súťaž Coffee Review. Keď sa dostavili výsledky, vedeli sme, že ísť vlastnou cestou bolo správne rozhodnutie.

certifikát coffee review
Jeden z certifikátov, ktoré sme získali v Coffee Review 2013

Vedeli ste, že…? V roku 2013 nás ako kávového partnera pozvali na prestížnu medzinárodnú súťaž vín Concours Mondial de Bruxelles, kde nám someliéri a vinári z celého sveta dali neskutočnú spätnú väzbu.

Rebranding a sťahovanie do Modry

Po úspechoch v Coffee Review začal záujem o našu kávu rásť. Ďalšie dva roky ubehli ako voda a my sme usúdili, že je opäť čas na zmenu. Ebenica dostala nový „look“ a my krátko na to nové priestory v areáli bývalej Majoliky v Modre. A tak začala ďalšia etapa.

Prvé mesiace sme len pobehovali s vŕtačkami a kladivami, a dávali všetko dokopy.

Keďže Mareka vždy fascinovali nové technológie a pri káve ho obzvlášť zaujímala celá tá „vedecká komplikovanosť“ jej výroby, bolo len otázkou času, kedy v Modre vznikne prvá pražiareň kávy. Keď prišiel nápad rozšíriť sortiment, bolo rozhodnuté.

video z praženia kávy

Vedeli ste, že…? Marek sa s našim hlavným pražiarom Andrejom – v tom čase ešte someliérom – spoznal na jednej gastro akcii. Slovo dalo slovo a neskôr sa Andrej rozhodol, že someliérstvo zavesí na klinec a začne sa plne venovať káve.

Pražiak nám priviezli v októbri 2016, a tak začalo obdobie skúšania a učenia sa. Postupne sme si začali kávu pražiť sami – k blendom v stálej ponuke postupne začali pribúdať singlové kávy a minulý rok aj kávy z edície Limitka.

Našich 10 rokov, vašich 10 prekvapení

Keď robíte to, čo milujete, desať rokov je relatívne krátka doba. Ak však máte šťastie, začnú sa okolo vás diať mnohé zaujímavé veci, prichádzať noví ľudia a s nimi aj nové nápady a výzvy. Nič z toho by však nebolo možné, nebyť vás – našich fanúšikov, podporovateľov a milovníkov dobrej kávy.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Napísali o nás a našej pražiarni

Preto sme si povedali, že každý mesiac – od februára až do novembra – vám predstavíme 1 narodeninové prekvapenie. Tak budete môcť našu prvú dekádu oslavovať spolu s nami, a to počas celého roka.

čierny badge k 10 rokom
biely badge k 10 rokom

Všetky prekvapenia budú označené takýmto narodeninovým štítkom. Preto ak nechcete, aby vám to ušlo, sledujte nás na Facebooku či Instagrame, alebo sa rovno prihláste do odberu noviniek.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie