Už 15 rokov vám prinášame prémiovú kávu
Prečo si na alternatívnu prípravu zvoliť kávu EBENICA?
Káva EBENICA je synonymom kvality a výnimočnej chuti. Naše kávy sú čerstvo pražené zo zŕn najvyššej kvality (tzv. specialty coffee), s ohľadom na dosiahnutie vynikajúcej chuti. Vždy sa snažíme nastaviť receptúru tak, aby sme podporili prednosti danej kávy a umožnili vám objaviť široké spektrum aróm a chutí, ktoré zrnká kávy skrývajú. Bez ohľadu na to, ktorú alternatívnu metódu prípravy preferujete, EBENICA COFFEE je zárukou skvelej šálky kávy.
Pre prípravu kávy na alternatívnych kávovaroch odporúčame najmä ovocnejšie africké kávy z Etiópie a Keňe, organickú Guatemalu, Brasil Frankensteina alebo La Secretu. Konzervatívnejších kávičkárov potešia napríklad Harmonelle alebo Mexico.
Čo sú to alternatívne metódy prípravy kávy?
Alternatívnou metódou prípravy kávy sa vo svete kávičkárov myslí akákoľvek iná príprava kávy než cez espresso kávovar (či už pákový alebo automatický). Každá alternatívna metóda má svoje špecifiká a poskytne trochu iný chuťový zážitok. Poďme si krátko predstaviť tie najrozšírenejšie.
- Aeropress – vynález, ktorý zmenil svet kávy
Aeropress je skvelá hračka pre milovníkov filtrovanej kávy silnejšej chuti. Je obľúbený pre jednoduchosť a rýchlosť prípravy kávy, ako aj pre možnosť experimentovať a vytvárať si vlastné receptúry. Na prípravu kávy cez aeropress odporúčame skôr ľahšie kávy s bohatým chuťovým profilom. - Chemex a V60 – príprava kávy cez filter
Chemex aj V60 sú alternatívne zariadenia na prípravy kávy, pri ktorých sa káva extrahuje cez filter. Obe zariadenia kombinujú štýl a funkčnosť a v šálke sa postarajú o čistú a ľahkú chuť, v ktorej skvele vyniknú ovocné a kvetinové tóny. Preto sú na filter ideálne svetlejšie pražené kávy. - French press – zdravšia alternatíva zalievanej kávy
French press je jedna z najstarších a najdostupnejších alternatívnych metód prípravy kávy. Káva pripravená cez french press si, podobne ako zalievaná káva, zachováva plnú a výraznú chuť. Zároveň je však možné experimentovať s hrúbkou mletia a časom extrakcie a zakaždým tak dosiahnuť trochu odlišnú chuť. Na prípravu cez french press odporúčame vyskúšať svetlejšie pražené kávy s jemne ovocnými tónmi, šálke kávy to dodá zaujímavý rozmer. - Moka kanvička – pribaľte ju do batoha
Pri príprave kávy cez moka kanvičku (koťogó) dosiahnete výraznú chuť, asi najviac podobnú espressu. Výhodou moka kanvičky je možnosť použiť ju prakticky na akomkoľvek type variča, pokojne aj nad ohniskom v lese. To z nej robí ideálneho spoločníka na výlety, na ktorých nesmie chýbať chutná, čerstvo pripravená káva.
Zaujíma vás svet kávy? Navštívte aj náš blog a objavte zaujímavé tipy na alternatívne prípravy kávy od nášho baristu Maja.


















