Tajomstvo dokonalej espresso kávy (1. časť)

Malá šálka, výrazná aróma a jedinečná chuť. To je espresso! Lahodný kávový nápoj, ktorý povznesie telo i myseľ a ktorý milujú ľudia po celom svete.

Ako si pripraviť naozaj chutné espresso?

Hoci existujú aj modernejšie prístupy k príprave espressa, podľa Specialty Coffee Association je základom pre dobrú espresso kávu 7 – 9 gramov jemne mletej kávy, 25 – 30 ml horúcej vody, tlak 7 – 9 barov a nahriata espresso šálka. Espresso by sa malo extrahovať približne v rozmedzí od 20 do 30 sekúnd, dlhšie však už nie. Po 30 sekundách sa totiž už z mletej kávy nelúhujú žiadne oleje a látky.

Okrem samotnej prípravy espresso kávy by sa mala sledovať aj kvalita vstupných surovín. Ani ten najlepší barista na svete vám totiž nedokáže pripraviť chutné espresso z nekvalitne upraženej či zvetranej kávy, alebo s použitím príliš tvrdej vody plnej chlóru. Aké sú teda faktory, ktoré vstupujú do procesu prípravy skutočne chutného espressa?

Kvalita kávy a správna hrúbka mletia

Jedným z hlavných pilierov skutočne lahodného espressa je kvalita kávy, čerstvosť jej praženia a mletia. Bez ohľadu na to, či máte radšej svetlejšie alebo tmavšie praženie, dôležité je vždy kupovať čerstvo praženú kávu. Preto odporúčame kupovať kávu od pražiarov, ktorí uvádzajú presný dátum praženia.

namletá káva v páke kávovaru

Okrem správneho skladovania kávy je tiež dôležité, aby ste ju mleli vždy bezprostredne pred prípravou espressa. Počas mletia sa totiž z upražených zŕn uvoľňujú éterické oleje a plyny, ktoré dávajú espressu jeho jedinečnú arómu a chuť. Z vopred pomletej kávy tieto oleje a plyny rýchlo vyprchávajú a káva zvetráva.

TIP! Čerstvosť kávy môžete dlhšie udržať správnym skladovaním v špeciálnej vákuovej dóze Coffeevac.

Každá príprava kávy má svoje požiadavky na hrúbku mletia. Espresso káva si vyžaduje veľmi jemné mletie. Ak máte kávu pomletú na správnu hrúbku, malo by vám po dobu 30 sekúnd do šálky natiecť 25 až 30 mililitrov kávy. Správne pripravené espresso si zachová nielen lahodnú arómu, ale aj dané spektrum chuťových tónov.

voda tečúca z vodovodného kohútika

Akosť vody a jej ideálna teplota

Keďže značnú časť espressa tvorí voda, jej kvalita je pre výslednú chuť kávy nesmierne dôležitá. Bežná pitná voda z kohútika býva zvyčajne dosť tvrdá a v niektorých oblastiach Slovenska v nej dokonca cítiť chlór. Ideálna je preto voda, ktorá nemá žiadnu špecifickú chuť či vôňu.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Pripravte si osviežujúci espresso tonic!

Hoci sa espresso káva pripravuje s vodou vyššej teploty, nemusí to stačiť. Niektoré neželané chuťové vlastnosti vody sa totiž nedajú odstrániť ani jej prevarením. Preto odporúčame používať filtračnú kanvicu alebo prietokový filter, ktorý z vody účinne odstráni vodný kameň, chlór a prípadne i ďalšie nechcené látky.

čerstvo pripravené espresso v sklenom pohári

Nemenej dôležitá je aj teplota vody. I keď pri espresse baristi radi experimentujú, vo všeobecnosti sa odporúča, aby mala voda v kávovare niekde medzi 92 a 95 °C. Odporúčaný pomer kávy a vody je pritom 1:2 (8 g ku 16 g) alebo 1:3 (8 g ku 24 g).

Kvalitný kávovar a mlynček

Ak chceme mať prípravu espresso kávy skutočne pod kontrolou, je potrebné trošku zainvestovať. Na trhu sú dostupné už aj poloprofesionálne domáce pákové kávovary, ktorých cena sa pohybuje okolo 500 až 600 eur. Dôležité je, aby nám vybraný kávovar umožnil kontrolovať teplotu vody, tlak a v ideálnom prípade aj čas extrakcie.

TIP! Doma alebo na cestách si viete kávu čerstvo pomlieť s pomocou ručného mlynčeka Hario Smart G.

Okrem kávovaru si treba vybrať aj mlynček, ktorý kávu namelie na požadovanú hrúbku. Aj v tomto prípade však ponúka trh niekoľko riešení v rôznych cenových reláciách. Ideálnym riešením je elektrický mlynček s mlecími kameňmi, ktorý zaručuje rovnomerné mletie bez nechceného prehrievania.

Pripravte si espresso, ktoré vám bude chutiť

Ak máte pocit, že príprava espresso kávy je pre vás príliš zložitá, nevešajte hlavu. Skutočne chutné espresso si nespravíte stlačením jedného gombíka, ale len precíznou prípravou. Aj tá sa vám však po čase zautomatizuje a dá vám priestor na experimentovanie. V espresse je totiž skrytá mágia. Ručná príprava a najmä vedomé kombinovanie viacerých faktorov vám prinesie nové a nečakané chuťové objavy. A práve v tom je skrytá krása espresso kávy!