Košík

Váš košík je prázdny.

Arabica vs. robusta – ktorá káva je kyslá? / RISTRETTKO #2

Ebenica kávové šálky na espresso

Dva druhy kávy, ktoré môžu na oko zvádzať nekonečný boj. Arabica vs robusta však v správnej kombinácii dokážu vytvoriť jedinečnú a lahodnú súhru. Aký je medzi nimi rozdiel a ktorá káva je kyslá?

Arabica vs robusta – rozdiel v chuti

Kávoví fajnšmekri ho dokážu rozoznať už po prvom dúšku. Rozdiel v chuti medzi týmito dvoma odrodami je pomerne ľahko rozpoznateľný. V nasledujúcich riadkoch sa vám ho pokúsime priblížiť:

Obľúbená arabica (Coffeea arabica)

Má povesť najchutnejšej zo všetkých dostupných druhov. Môže za to nižší obsah kofeínu (cca 0,8-1,4 %), ale tiež vyššie množstvo olejov (15-17 %) a cukrov (6-9 %).

Cukry totiž pri pražení karamelizujú a dávajú vyniknúť sladkým a ovocným tónom, ktoré sú pre arabica kávy charakteristické. 100% arabica káva, ktorá je zároveň kvalitná, ponúka mnohovrstvovú paletu chutí a aróm.

arabica vs robusta

Robusta (Coffea canephora) s plným telom

Zrnková káva robusta má v porovnaní so 100% zrnkovou kávou arabica raz také množstvo kofeínu (v rozmedzí 1,7-4 %), vďaka čomu je kávovník nielen odolnejší voči škodcom, ale aj chuťovo robustnejší.

Zároveň má menej olejov (10-12 %) a cukrov (3-7 %), preto je robusta horkejšia, zemitejšia a zvyčajne má nízku alebo nulovú aciditu. Kvalitná robusta má plné telo, často aj s tónmi čokolády, ktoré sa nestratia ani v kombinácii s mliekom a cukrom. Obľúbená je teda najmä preto, že je to káva s nízkou aciditou.

Robusta sa používa predovšetkým pri výrobe instantnej kávy. Pomerne často sa však primiešava aj k arabica kávam, s ktorými vytvára lahodné kávové blendy vhodné nielen do espresso kávovarov, ale aj automatov. Práve vďaka robuste získava espresso nádherne bohatú cremu.

Podmienky pestovania

Základné rozdiely medzi robustou a arabicou, ako aj ich špecifické vlastnosti sa vytvárajú už pri samotnom pestovaní kávovníka. Pôda, nadmorská výška a pestrosť pestovaných plodín v okolí majú veľký vplyv na výslednú chuť kávy vo vašej šálke.

Káva arabica

Arabica rastie vo vysokých nadmorských výškach (600 až 2000 m. n. m.), v subtropických oblastiach so stabilnými zrážkami, kvalitnou pôdou a dostatočným tieňom. Pestuje sa primárne v Strednej a Južnej Amerike, Afrike, Indii a Indonézii.

arabica plody a rastlina

Prvej úrode sa pestovatelia tešia síce až po šiestich rokoch od výsadby, v dozrievaní je však oveľa rýchlejšia. Čerešne druhu arabica dozrievajú cca 9 mesiacov po vykvitnutí, čo do značnej miery súvisí aj s tým, že arabica patrí k tzv. samoopelivým druhom. Teda k rastlinám, ktoré sa dokážu opeliť vlastným peľom pomocou hmyzu či vetra.

Aj napriek tomu, že sú tieto kávovníky pomerne nízke (dorastajú do výšky 3-4 metre), vďaka čomu sa ľahko obrábajú, je s nimi dosť práce. Sú totiž oveľa náchylnejšie na vplyvy prostredia a rôzne ochorenia, a preto si ich pestovanie vyžaduje zvýšenú pozornosť.

Obzvlášť, ak sa pestuje v oblastiach, ktoré nie sú pre ňu typické. Keďže je veľmi obľúbenou kávou, často sa pestuje vo veľkom v tzv. monokultúrach, čo pre jej zdravie tiež nie je ideálne. Ak je chorý jeden kávovník, je vysoká šanca, že sa nakazia aj ostatné.

  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
    Na sklade
    4,4935,90
  • Ocenenie Great Taste 2023 s dvoma hviezdamiLogo ocenenia Great Taste 2022.
    Colombia La Secreta transparent

    Colombia La Secreta

    Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.

    kakaokakao
    mirabelkymirabelky
    hroznohrozno
    Na sklade
    4,4939,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2020.Biely nápis "organic" na tmavozelenom pozadí.
    Guatemala Acatenango transparent

    Guatemala Acatenango

    Organická káva, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach.

    karamelkaramel
    mandarínkymandarínky
    čokoládačokoláda
    Na sklade
    4,4923,80

Káva robusta

Na druhej strane káva robusta rastie v nižších pásmach (200 až 800 m. n. m), najmä v Afrike, Indii, Thajsku, Vietname, Južnej Amerike či na Cejlóne. Kávovníky robusty dokážu narásť až do výšky 10 metrov, farmári ich preto priebežne udržiavajú, aby zber kávovníkových čerešní bol čo najjednoduchší.

Robusta je menej náročná, dokáže sa veľmi rýchlo adaptovať, a tak prežije aj v nepriaznivejších podmienkach. Prvú úrodu pestovatelia dokážu zbierať už po dvoch, troch rokoch od výsadby. Na opelenie však robusta potrebuje peľ cudzích kvitnúcich rastlín. Aj preto dozrievanie čerešní trvá dlhšie ako pri arabice, cca 10 až 11 mesiacov od vykvitnutia.

Vedeli ste, že…? Kávové zrno druhu arabica je väčšie a oválne. Má tmavozelenú farbu a stredová ryha zrnka je jemne zakrivená. Pre druh robusta je zasa typické menšie, okrúhle zrno s rovnou ryhou. Svojou farbou pripomína slamu.

robusta plody a rastlina

Pestovanie robusty si vyžaduje teplú klímu a pomerne veľa vody, najmä ak je kultivovaná v oblastiach s nestabilným počasím. Vtedy potrebuje až 3 000 mm zrážok ročne. Je vysoko odolná voči chorobám a úrodu dáva viackrát do roka.

Táto jej nenáročnosť je však zároveň aj jej slabinou. Robustu totiž často pestujú v nevhodných podmienkach, čoho výsledkom sú zrná podradnej kvality. A to v konečnom dôsledku vrhá zlé svetlo na druh kávy ako taký.

V ponuke našej pražiarne nájdete aj dve vynikajúce kávové zmesi, zložené z káv arabica a robusta – kávy Gurmano a Duetto. Obe sú namiešané z výberových káv arabica a najkvalitnejšej ázijskej cherry robusty v pomere 80:20.

Hoci je káva robusta v zmesiach zastúpená iba 20 %, jej výrazná chuť dodáva kávam unikátny akcent a výraznejšie telo, čo ocenia najmä kávičkári obľubujúci klasické talianske espresso. Zároveň sú kávy vďaka robuste o niečo „silnejšie“ a v espresse vytvárajú krásne hustú cremu.

  • Logo ocenenia Great Taste 2020.
    220g balenie kávy Duetto

    Duetto

    Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    medmed
    Na sklade
    4,4936,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2019
    Gurmano transparent

    Gurmano

    Kávový blend, ktorý si vás získa čokoládovo-hrozienkovou chuťou a jemnými kvetinovými tónmi.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    hrozienkahrozienka
    Na sklade
    4,4933,90

Ktorá káva je kyslá?

Veľa ľudí k nám prichádza so slovami „hľadám kávu, ktorá nie je kyslá“. Málokto z nich však vie, že existujú dva druhy kyslosti v káve: žiadaná a nežiadaná. V tomto videu sa v skratke dozviete, aký je medzi nimi rozdiel a prečo aj to, či je viac kyslá arabica alebo robusta:

Poznáte aj iné kávové odrody?

Arabica a robusta nie sú jediné dva druhy kávových odrôd, hoci sú rozhodne najznámejšie a najviac rozšírené medzi kávičkármi. Na svete však existuje viac ako 120 druhov kávovníkov!

Keď v roku 1890 zdecimovala istá huba viac ako 90 % svetovej produkcie arabicy, hľadala sa rýchla záchrana, ktorou sa dočasne stala liberica (Coffeea liberica) z Filipín. Zrná druhu liberica sú väčšie než ostatné a často asymetrické – sú jediným kávovým zrnom nepravidelného tvaru.

Vedeli ste, že…? O robuste sa hovorí ako o škaredšej sestre arabicy. Pri skúmaní jej génov však vedci zistili, že v Etiópii vznikla Coffea arabica skrížením dvoch druhov: Coffea canephoraCoffea euginoides. Takže bez robusty by nebola ani arabica!

Liberica má unikátnu arómu kvetinových a ovocných tónov, plné telo s jemne dymovou chuťou. Podľa niektorých však tento druh vôbec nepripomína kávu, pretože má až príliš drevitú chuť.

vrecia s kávou arabica

Ďalším druhom je excelsa (Coffea excelsa alebo aj Coffea liberica var. Dewevrei), ktorá rastie na vysokých stromoch prevažne v juhovýchodnej Ázii. Jej zrná majú tvar podobný mandliam. Telom pripomína light roast kávy, no skrýva v sebe aj tóny typické pre tmavšie praženie.

Používa sa najmä v blendoch pre extra zvýraznenie chuti a komplexnosti. Aj napriek tomu, že excelsa láka mnohých kávových fajnšmekrov, predstavuje sotva 7 % svetovej produkcie. Arabica predstavuje zhruba 75-80 % svetovej produkcie kávy. Robusta je druhým najpestovanejším druhom – predstavuje okolo 20-25 % svetovej produkcie.

A hoci sa môže zdať, že kávový svet je ochudobnený o mnohé ďalšie druhy, je dôležité si uvedomiť, že len samotná arabica a robusta nám ponúkajú tak širokú a pestrú paletu aróm a chutí, že sme ju ešte stále nepreskúmali celú.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie