Košík

Váš košík je prázdny.

Ľadová káva: Recept a návod, ako urobiť ľadovú kávu

ľadové cappuccino

Jedna z najlepších kávových nápojov v horúcom počasí je ľadová káva. Aj nám v pražiarni sa často počas horúčav žiada niečo chladené. Vtedy si ju pripravujeme naozaj často. Recept na naše ľadové cappuccino prezradíme aj vám.

Ako urobiť ľadovú kávu, aby bola dobrá?

Na výbere kávy naozaj záleží. A to aj pri jej príprave v ľadovej verzii. Jej chuťový profil by mal vyniknúť aj po ochladení a zmiešaní s ľadom. Zároveň by mala byť svieža s plným telom a výraznejšou arómou. 

ľadová káva

Vhodnejšia je arabica

Arabica má prirodzene komplexnejší chuťový profil s rôznymi tónmi ovocia, kvetov, čokolády a orechov. Jej jemné a rôznorodé chute vynikajú v káve aj po ochladení.

Na prípravu s ľadom sa hodia sladšie kávy

A to z jednoduchého dôvodu – ľad môže vytiahnuť kyslé tóny v káve a spôsobiť, že bude káva vo výsledku kyslá až príliš. Na jej prípravu sú ideálne arabicy s čokoládovými, orieškovými alebo karamelovými podtónmi v chuťovom profile. Okrem iného výborne ladia s mliekom, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou ľadovej kávy.

Ideálny je stredný stupeň praženia

Nemenej dôležitý sú aj stupne praženia kávy. Stredne pražené kávy majú vyvážený chuťový profil s dostatočnou hĺbkou a sladkosťou, ktorá sa dobre udrží aj po ochladení. Mierne tmavšie praženie môže tiež poskytnúť výraznejšiu chuť, čo je pre ľadovú kávu žiaduce.

Vyberte si kávu ideálnu na ľadovú prípravu

  • Colombia Felice Medellin

    Colombia Felice Medellin

    Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.

    orechyorechy
    čokoládačokoláda
    kakaokakao
    Na sklade
    4,4935,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2020.Biely nápis "organic" na tmavozelenom pozadí.
    Guatemala Acatenango transparent

    Guatemala Acatenango

    Organická káva, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach.

    karamelkaramel
    mandarínkymandarínky
    čokoládačokoláda
    Na sklade
    4,4923,80
  • Logo s nápisom "Nový zber" na zelenom pozadí.
    Balenie kávy Mexico Esmeralda

    Mexico Esmeralda

    Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.

    čokoládačokoláda
    bylinkybylinky
    tabaktabak
    Na sklade
    4,4937,90

Domáca ľadová káva – recept

Urobiť si doma ľadové cappuccino vôbec nie je náročné. Stačí vám na to zopár ingrediencií a kvalitná káva. Po pár minútach prípravy môžete servírovať dokonalé letné osvieženie, ktoré navyše už na prvý pohľad pôsobí veľmi efektne

Na jeho prípravu budete potrebovať:

Tip: Ak ešte doma nemáte ručný šľahač na mlieko a obľubujete kávu s mliekom, mali by ste si ho zaobstarať. Za túto investíciu sa v budúcnosti ešte veľa ráz v duchu pochválite. Ľadové cappuccino s lahodnou mliečnou penou si však zvládnete pripraviť aj pomocou french pressu, ktorý vám tiež pomôže mlieko krásne napeniť

ľadové cappuccino ebenica

Postup prípravy ľadovej kávy:

  1. Mlieko vytiahnite z chladničky a odlejte z neho zhruba 150 ml do ručného šľahača. 
  2. Z mlieka pripravte hustú mliečnu penu.
  3. Do väčšieho pohára (cca 250 ml) vložte niekoľko kociek ľadu a zalejte ho pripravenou mliečnou penou. 
  4. Ak obľubujete kávové sirupy, v tomto bode ich môžete k mlieku pridať. Dajte si však pozor, aby ste to so sirupom neprekryli pôvodnú chuť kávy.
  5. Pripravte espresso so silnejšou extrakciou (cca 30 ml).
  6. Espresso vlejte do pripraveného pohára s ľadom a mliekom. 
  7. Ľadové cappuccino je hotové, prajeme vám dobrú chuť!
ľadová káva s mliekom

Vedeli ste, že…? Ešte viac krémovú štruktúru ľadového cappuccina dosiahnete pomocou šejkru. Stačí doň vložiť kocku ľadu a vyšľahať pripravené espresso dopenista. Šľahaná verzia má veľmi jemnú chuť a arómu. 

Recept na ľadovú kávu zo sveta

Vznik ľadovej kávy si privlastňuje viac ako len jedna krajina. Pravda je však taká, že recept na kávu s ľadom vznikol súčasne vo viacerých hlavách, ktoré sa túžili osviežiť sa počas horúcich letných dní. V ktorých krajinách je populárna dodnes

Grécke frappé

Frappé vzniklo v roku 1957 počas Medzinárodného veľtrhu v Solúne v Grécku. Dimitris Vakondios, zástupca spoločnosti Nestlé, vtedy vraj náhodou zmiešal instantnú kávu s vodou, cukrom a ľadom v šejkri.

Traduje sa, že nemal prístup k horúcej vode, a tak sa vynašiel a prišiel s nápadom na ľadovú kávu. Výsledný penistý nápoj sa stal rýchlo populárnym a dodnes je obľúbeným osviežením nielen v Grécku, ale aj v iných prímorských krajinách

grécka ľadová káva frappe

Francúzsky mazagran

Pôvodne pochádza z Alžírska a svoje meno nesie po pevnosti Mazagran, kde francúzski vojaci počas francúzsko-alžírskej vojny (1830-1847) údajne pili tento kávový nápoj, aby sa osviežili. Mazagran je považovaný za predchodcu dnešnej verzie ľadovej kávy a pravdepodobne je to najstarší zachovaný recept na ľadovú kávu vôbec. 

Do vychladnutého espressa pridajte cukor a dolejte ho studenou vodou. Do vysokého pohára nahádžte kocky ľadu a nalejte doň osladené studené espresso s vodou. Podľa chuti môžete pridať plátok citróna alebo trochu rumu či brandy pre extra chuť. 

Na prípravu francúzskeho mazagranu je ideálna harmonicky vyvážená espresso káva so sviežimi kvetinovými tónmi a podmanivou chuťou čokolády.

francúzska ľadová káva mazagran

Americká iced coffee

Americká iced coffee je obľúbený osviežujúci nápoj, ktorý sa pripravuje rôznymi spôsobmi. Ale základný princíp je vždy rovnaký: horúca káva sa chladí a podáva s ľadom a cukrom. V kaviarňach v USA sa začala objavovať už na začiatku 20. storočia, dnes patrí aj vďaka sieťam ako Starbucks k mimoriadne obľúbeným kávam na celom kontinente. 

Americká iced coffee? To priam kričí po brazílskej káve s charakteristickou vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády. Vyskúšajte si ju pripraviť s obľúbenou EBENICA Brasil Santos arabicou »

americká iced coffee

Japonská Kyoto drip coffee

Proces prípravy japonskej studenej kávy je pomalý a náročný. Vo výsledku však dostanete veľmi jemný a osviežujúci nápoj. Recept z Japonska sa nápadne podobá na populárne cold brew, avšak s malými rozdielmi. 

Na kávy filtrovaného typu sa hodia ovocné kávy so sviežimi a ľahkými tónmi kvetov. Singlovú kávu EBENICA Ethiopia Dimtu Tero spoznáte takmer okamžite vďaka jej výraznej aróme, v ktorej cítiť lahodné tóny čučoriedok a kvetín.

Kyoto drip coffee proces kvapkania vody cez mletú kávu. Káva sa pomelie na stredne hrubú konzistenciu a umiestni do drip zariadenia. Cezeň studená filtrovaná voda kvapká rýchlosťou zhruba 1 kvapku za sekundu. Príprava kávy tak môže trvať 6 až 8 hodín, no jej chuť vo výsledku stojí za všetko to čakanie.

zdroje: zdroj 1 / zdroj 2

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie