Ľadová káva: Recept a návod, ako urobiť ľadovú kávu
5 minút
Simona Mlyniská
Jedna z najlepších kávových nápojov v horúcom počasí je ľadová káva. Aj nám v pražiarni sa často počas horúčav žiada niečo chladené. Vtedy si ju pripravujeme naozaj často. Recept na naše ľadové cappuccino prezradíme aj vám.
Na výbere kávy naozaj záleží. A to aj pri jej príprave v ľadovej verzii. Jej chuťový profil by mal vyniknúť aj po ochladení a zmiešaní s ľadom. Zároveň by mala byť svieža s plným telom a výraznejšou arómou.
Vhodnejšia je arabica
Arabica má prirodzene komplexnejší chuťový profil s rôznymi tónmi ovocia, kvetov, čokolády a orechov. Jej jemné a rôznorodé chute vynikajú v káve aj po ochladení.
Na prípravu s ľadom sa hodia sladšie kávy
A to z jednoduchého dôvodu – ľad môže vytiahnuť kyslé tóny v káve a spôsobiť, že bude káva vo výsledku kyslá až príliš. Na jej prípravu sú ideálne arabicy s čokoládovými, orieškovými alebo karamelovými podtónmi v chuťovom profile. Okrem iného výborne ladia s mliekom, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou ľadovej kávy.
Ideálny je stredný stupeň praženia
Nemenej dôležitý sú aj stupne praženia kávy. Stredne pražené kávy majú vyvážený chuťový profil s dostatočnou hĺbkou a sladkosťou, ktorá sa dobre udrží aj po ochladení. Mierne tmavšie praženie môže tiež poskytnúť výraznejšiu chuť, čo je pre ľadovú kávu žiaduce.
Urobiť si doma ľadové cappuccino vôbec nie je náročné. Stačí vám na to zopár ingrediencií a kvalitná káva. Po pár minútach prípravy môžete servírovať dokonalé letné osvieženie, ktoré navyše už na prvý pohľad pôsobí veľmi efektne.
Na jeho prípravubudete potrebovať:
studené plnotučné mlieko (alebo originálnu baristickú edíciu)
Tip: Ak ešte doma nemáte ručný šľahač na mlieko a obľubujete kávu s mliekom, mali by ste si ho zaobstarať. Za túto investíciu sa v budúcnosti ešte veľa ráz v duchu pochválite. Ľadové cappuccino s lahodnou mliečnou penou si však zvládnete pripraviť aj pomocou french pressu, ktorý vám tiež pomôže mlieko krásne napeniť.
Postup prípravy ľadovej kávy:
Mlieko vytiahnite z chladničky a odlejte z neho zhruba 150 ml do ručného šľahača.
Z mlieka pripravte hustú mliečnu penu.
Do väčšieho pohára (cca 250 ml) vložte niekoľko kociek ľadu a zalejte ho pripravenou mliečnou penou.
Ak obľubujete kávové sirupy, v tomto bode ich môžete k mlieku pridať. Dajte si však pozor, aby ste to so sirupom neprekryli pôvodnú chuť kávy.
Pripravte espresso so silnejšou extrakciou (cca 30 ml).
Espresso vlejte do pripraveného pohára s ľadom a mliekom.
Ľadové cappuccino je hotové, prajeme vám dobrú chuť!
Vedeli ste, že…? Ešte viac krémovú štruktúru ľadového cappuccina dosiahnete pomocou šejkru. Stačí doň vložiť kocku ľadu a vyšľahať pripravené espresso dopenista. Šľahaná verzia má veľmi jemnú chuť a arómu.
Recept na ľadovú kávu zo sveta
Vznik ľadovej kávy si privlastňuje viac ako len jedna krajina. Pravda je však taká, že recept na kávu s ľadom vznikol súčasne vo viacerých hlavách, ktoré sa túžili osviežiť sa počas horúcich letných dní. V ktorých krajinách je populárna dodnes?
Objavte aj ďalšie letné kávové drinky, ktoré stoja za vyskúšanie »
Grécke frappé
Frappé vzniklo v roku 1957 počas Medzinárodného veľtrhu v Solúne v Grécku. Dimitris Vakondios, zástupca spoločnosti Nestlé, vtedy vraj náhodou zmiešal instantnú kávu s vodou, cukrom a ľadom v šejkri.
Traduje sa, že nemal prístup k horúcej vode, a tak sa vynašiel a prišiel s nápadom na ľadovú kávu. Výsledný penistý nápoj sa stal rýchlo populárnym a dodnes je obľúbeným osviežením nielen v Grécku, ale aj v iných prímorských krajinách.
Francúzsky mazagran
Pôvodne pochádza z Alžírska a svoje meno nesie po pevnosti Mazagran, kde francúzski vojaci počas francúzsko-alžírskej vojny (1830-1847) údajne pili tento kávový nápoj, aby sa osviežili. Mazagran je považovaný za predchodcu dnešnej verzie ľadovej kávy a pravdepodobne je to najstarší zachovaný recept na ľadovú kávu vôbec.
Do vychladnutého espressa pridajte cukor a dolejte ho studenou vodou. Do vysokého pohára nahádžte kocky ľadu a nalejte doň osladené studené espresso s vodou. Podľa chuti môžete pridať plátok citróna alebo trochu rumu či brandy pre extra chuť.
Na prípravu francúzskeho mazagranu je ideálna harmonicky vyvážená espresso káva so sviežimi kvetinovými tónmi a podmanivou chuťou čokolády.
Americká iced coffee
Americká iced coffee je obľúbený osviežujúci nápoj, ktorý sa pripravuje rôznymi spôsobmi. Ale základný princíp je vždy rovnaký: horúca káva sa chladí a podáva s ľadom a cukrom. V kaviarňach v USA sa začala objavovať už na začiatku 20. storočia, dnes patrí aj vďaka sieťam ako Starbucks k mimoriadne obľúbeným kávam na celom kontinente.
Proces prípravy japonskej studenej kávy je pomalý a náročný. Vo výsledku však dostanete veľmi jemný a osviežujúci nápoj. Recept z Japonska sa nápadne podobá na populárne cold brew, avšak s malými rozdielmi.
Na kávy filtrovaného typu sa hodia ovocné kávy so sviežimi a ľahkými tónmi kvetov. Singlovú kávu EBENICA Ethiopia Dimtu Tero spoznáte takmer okamžite vďaka jej výraznej aróme, v ktorej cítiť lahodné tóny čučoriedok a kvetín.
Kyoto drip coffee proces kvapkania vody cez mletú kávu. Káva sa pomelie na stredne hrubú konzistenciu a umiestni do drip zariadenia. Cezeň studená filtrovaná voda kvapká rýchlosťou zhruba 1 kvapku za sekundu. Príprava kávy tak môže trvať 6 až 8 hodín, no jej chuť vo výsledku stojí za všetko to čakanie.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.