Košík

Váš košík je prázdny.

Latte macchiato vs. caffe latte: Rozdiel v príprave a chuti

latte macchiato príprava

Pestrosť je na káve neskutočne krásna a žiadny spôsob prípravy kvalitnej kávy nie je nesprávny. Pozrime sa spoločne na to, aký je rozdiel v kávach latte macchiato vs. caffe latte. 

V predošlých článkoch sme sa venovali iným kávovým nápojom – mliečnym aj nemliečnym – a základným rozdielom medzi nimi.

Mali ste sa možnosť dozvedieť, aký je rozdiel medzi typickým americanom a lungom, ale aj to, prečo caffe latte a cappuccino naozaj nie sú to isté

V tomto článku pri caffe latte zostaneme, no budeme sa sústrediť na jeho porovnanie s iným obľúbeným mliečnym nápojom. Napadlo vám niekedy, že caffe latte a latte macchiato nie je jeden a ten istý nápoj?

rôzne kávové nápoje s mliekom a bez mlieka

Latte macchiato – objem a špecifiká

Tento kávový nápoj vznikol ako reakcia na potrebu jemnejšej alternatívy k silnému espressu, ktoré má v Taliansku zakorenenú svoju dlhoročnú tradíciu. 

Jeho názov doslova znamená škvrnité mlieko – slovo macchiato prekladáme z taliančiny ako škvrna. A zatiaľ čo pri populárnom nápoji espresso macchiato barista pridá navrch len škvrnku mlieka, pri latte macchiato sa recept trochu líši a postup je opačný. Škvrnou je v tomto prípade skôr espresso pripravené z kvalitnej výberovej kávy

Veľkosť a príprava

Príprava latte macchiato je pomerne jednoduchá a zvládnete ju aj v domácich podmienkach. Dôležité je vedieť, ako správne napeniť mlieko. Základom je vrstvenie espressa a mlieka, pričom dôležitú úlohu zohráva práve pena.

Po napenení mlieko nalejte do priehľadného pohára (ideálne s objemom okolo 300 ml). Na povrchu by sa vám mala vytvoriť krásne hustá, 1-2 cm vysoká mliečna pena. 

Pomaly doň nalejte čerstvo pripravené espresso cez lyžičku alebo cez okraj pohára priamo do stredu napeneného mlieka. Espresso by malo vytvoriť viditeľnú tmavú vrstvu medzi mliekom a mliečnou penou – našu povestnú macchiato (škvrnu)

liatie kávy do napeneného mlieka

Chuťové vlastnosti

Latte macchiato je nápoj pre tých, čo uprednostňujú jemnejšiu kávovú chuť, v ktorej dominuje sladkosť teplého mlieka. Kritici by povedali, že to s kávou nemá nič spoločné – espresso je v nej cítiť naozaj len minimálne. Dokonca sa traduje, že v Taliansku pijú latte macchiato už malé deti. 

Na prípravu latte macchiato je najvhodnejšia stredne pražená 100% arabica, ktorá svojimi jemnými čokoládovými a orieškovými tónmi ideálne ladí s krémovou textúrou mlieka. Pre sviežejší zážitok môžete siahnuť napríklad po kávach s jemnými ovocnými či kvetinovými tónmi.

Prémiové kávy EBENICA skvelé na latte macchiato

  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
    Na sklade
    4,4935,90
  • Logo Great Taste s 1 hviezdou za rok 2024Logo ocenenia Great Taste 2019
    Harmonelle transparent

    Harmonelle

    Harmonicky vyvážená espresso káva sviežich kvetinových tónov a podmanivej chuti čokolády.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    vínovíno
    Na sklade
    4,4939,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2020.
    El Salvador La Joya transparent

    El Salvador La Joya

    Jednoodrodová 100% Arabica s plnými tónmi kakaa, vanilky a sladkého citrusového ovocia.

    kakaokakao
    vanilkavanilka
    citruscitrus
    Na sklade
    4,4923,80

Obsah kofeínu

Nie je žiadnym prekvapením, že latte macchiato obsahuje iba toľko kofeínu, koľko samotné espresso, čo doň pridáme. Ak si pripravíte espresso zo 7-9 gramov mletej kávy na espresso, výsledný nápoj bude mať približne 75 mg kofeínu

Ako sme však už spomínali v predošlých článkoch o mliečnych kávových nápojoch, kofeín z takýchto káv naše telo spracováva pomalšie. V čistom espresse je len káva a voda, latte macchiato však náš žalúdok musí najprv rozložiť na jednoduchšie časti.

Až potom ich začne spracovávať, čo znamená, že kofeín z mliečnej kávy sa do nášho obehového systému uvoľňuje pomalšie a stimulačný efekt nastupuje neskôr. 

Recept na latte macchiato (video)

Raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť (alebo v našom prípade čítať). V Kávovlogu číslo 15 pripravoval náš barista Majo práve lahodné latte macchiato. V 4 minútach vám vysvetlí a názorne ukáže celý recept na latte macchiato: 

Caffe latte – objem a špecifiká

Caffe latte, podobne ako väčšina kávových nápojov, pochádza z Talianska, kde sa tradične pripravuje ako raňajkový nápoj.

Zaujímavosťou je, že kým v Taliansku si ho miestni radi vychutnajú skôr doma, v USA a ďalších krajinách sa stal symbolom kaviarenskej kultúry – často obohatený o rôzne príchute ako vanilka, karamel či na jeseň populárny pumpkin spice sirup (sirup s tekvicovým korením). 

Veľkosť a príprava

Latte je nápoj pripravený z espressa, napareného mlieka a jemnej mliečnej mikropeny, ktorý sa podáva vo väčších šálkach s objemom 240–350 ml. Základom je správny pomer – espresso tvorí asi štvrtinu nápoja, zvyšok dopĺňa horúce mlieko s tenkou vrstvou jemnej peny.

Pri podávaní caffe latte sú vrstvy kávy a mlieka oddelené, čím nápoj získava svoju typickú vizuálnu štruktúru akejsi trojfarebnej vlajky. Práve tá ho robí ľahko rozpoznateľným.

caffe latte predajňa Žilina

Chuťové vlastnosti

Vzhľadom na väčšie množstvo mlieka je caffe latte prirodzene sladšie. Mlieko má schopnosť zjemniť horkosť kávy a pridať jemný, sladký podtón – nemusíte sa teda báť pripraviť si ju aj z káv s horkejšími tónmi a tmavším pražením.

Vyskúšajte napríklad niektorý z našich blendov arabicy s robustou. Ochutnajte čokoládovo-hrozienkový blend EBENICA Gurmano alebo našu EBENICA Duetto s chuťou ovocného sirupu a horkej čokolády.

Obsah kofeínu

Latte obsahuje tiež približne 75 mg kofeínu, čo zodpovedá jednej dávke espressa. Nechceme sa opakovať, ale aj v tomto prípade platí, že vďaka pomerne vysokému obsahu mlieka pôsobí kofeín v caffe latte na náš organizmus pomalšie a stimulačné účinky kávy nastupujú o čosi neskôr. 

Latte macchiato vs. caffe latte – základné rozdiely

Poukázať by sme chceli predovšetkým na rozdiel v príprave. Zatiaľ čo caffe latte sa pripravuje podobne ako väčšina kávových nápojov – pridávaním napeneného mlieka do vopred pripraveného espressa, latte macchiato pripravujeme opačne. Espresso vlievame do teplého mlieka, vďaka čomu sa pri povrchu vytvorí hnedá kávová vrstva – škvrnka. 

Caffe latte má väčší objem, no z vlastnej skúsenosti môžeme povedať, že mierne výraznejšiu kávovú chuť. Tá pri nápoji latte macchiato trochu ustupuje práve sladkosti teplého mlieka, ktorá môže byť pre niekoho „príliš“. 

rôzne kávové nápoje

Zároveň je rozdiel aj v servírovaní. Pri caffe latte ustupuje tradičné servírovanie tohto nápoja do vysokých sklených pohárov. V moderných kaviarňach ho postupne nahrádzajú šálky rovnaké ako na cappuccino, akurát s väčším objemom. Takže na prvý pohľad občas nespoznáte rozdiel medzi caffe latte a cappuccinom. 

Latte macchiato sa (aspoň zatiaľ) servíruje skôr do prehľadných pohárov. Kávová škvrna s mliekom pekne reaguje, a tak je nápoj nielen chutný, jemný a ideálny napríklad na sychravé jesenné dni, ale zároveň aj vizuálne pohľadný. Hoci to nie je to, o čo nám pri kvalitnej káve ide, každý aspekt, ktorý nám vylepší zážitok z jej vychutnávania sa počíta. 

zdroje: zdroj 1 / zdroj 2 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie