Pestrosť je na káve neskutočne krásna a žiadny spôsob prípravy kvalitnej kávy nie je nesprávny. Pozrime sa spoločne na to, aký je rozdiel v kávach latte macchiato vs. caffe latte.
V predošlých článkoch sme sa venovali iným kávovým nápojom – mliečnym aj nemliečnym – a základným rozdielom medzi nimi.
Mali ste sa možnosť dozvedieť, aký je rozdiel medzi typickým americanom a lungom, ale aj to, prečo caffe latte a cappuccino naozaj nie sú to isté.
V tomto článku pri caffe latte zostaneme, no budeme sa sústrediť na jeho porovnanie s iným obľúbeným mliečnym nápojom. Napadlo vám niekedy, že caffe latte a latte macchiato nie je jeden a ten istý nápoj?

Latte macchiato – objem a špecifiká
Tento kávový nápoj vznikol ako reakcia na potrebu jemnejšej alternatívy k silnému espressu, ktoré má v Taliansku zakorenenú svoju dlhoročnú tradíciu.
Jeho názov doslova znamená škvrnité mlieko – slovo macchiato prekladáme z taliančiny ako škvrna. A zatiaľ čo pri populárnom nápoji espresso macchiato barista pridá navrch len škvrnku mlieka, pri latte macchiato sa recept trochu líši a postup je opačný. Škvrnou je v tomto prípade skôr espresso pripravené z kvalitnej výberovej kávy.

Prémiové kávy EBENICA skvelé na latte macchiato
-
Brasil Santos
Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.
Na sklade4,49€ – 35,90€ -
Harmonelle
Harmonicky vyvážená espresso káva sviežich kvetinových tónov a podmanivej chuti čokolády.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
El Salvador La Joya
Jednoodrodová 100% Arabica s plnými tónmi kakaa, vanilky a sladkého citrusového ovocia.
Na sklade4,49€ – 23,80€
Caffe latte – objem a špecifiká
Caffe latte, podobne ako väčšina kávových nápojov, pochádza z Talianska, kde sa tradične pripravuje ako raňajkový nápoj.
Zaujímavosťou je, že kým v Taliansku si ho miestni radi vychutnajú skôr doma, v USA a ďalších krajinách sa stal symbolom kaviarenskej kultúry – často obohatený o rôzne príchute ako vanilka, karamel či na jeseň populárny pumpkin spice sirup (sirup s tekvicovým korením).

Latte macchiato vs. caffe latte – základné rozdiely
Poukázať by sme chceli predovšetkým na rozdiel v príprave. Zatiaľ čo caffe latte sa pripravuje podobne ako väčšina kávových nápojov – pridávaním napeneného mlieka do vopred pripraveného espressa, latte macchiato pripravujeme opačne. Espresso vlievame do teplého mlieka, vďaka čomu sa pri povrchu vytvorí hnedá kávová vrstva – škvrnka.
Caffe latte má väčší objem, no z vlastnej skúsenosti môžeme povedať, že mierne výraznejšiu kávovú chuť. Tá pri nápoji latte macchiato trochu ustupuje práve sladkosti teplého mlieka, ktorá môže byť pre niekoho „príliš“.

Zároveň je rozdiel aj v servírovaní. Pri caffe latte ustupuje tradičné servírovanie tohto nápoja do vysokých sklených pohárov. V moderných kaviarňach ho postupne nahrádzajú šálky rovnaké ako na cappuccino, akurát s väčším objemom. Takže na prvý pohľad občas nespoznáte rozdiel medzi caffe latte a cappuccinom.
Latte macchiato sa (aspoň zatiaľ) servíruje skôr do prehľadných pohárov. Kávová škvrna s mliekom pekne reaguje, a tak je nápoj nielen chutný, jemný a ideálny napríklad na sychravé jesenné dni, ale zároveň aj vizuálne pohľadný. Hoci to nie je to, o čo nám pri kvalitnej káve ide, každý aspekt, ktorý nám vylepší zážitok z jej vychutnávania sa počíta.