Ak patríte ku kávičkárom, ktorí sa radi učia nové veci, potom ste tu správne. Dnes vám ukážeme, ako si správne a jednoducho pripraviť latte macchiato.
Latte macchiato: postup, ako si ho pripraviť doma
Zo všetkých kávových nápojov patria medzi najobľúbenejšie tie s mliekom. Vďaka dokonale našľahanej mliečnej pene a krásnemu latte artu zrazu „obyčajná“ káva získa akúsi korunku krásy, a tým v očiach mnohých kávičkárov aj vyššiu hodnotu. Spolu s cappuccinom patria medzi tieto mliečne nápoje aj cafe latte a latte macchiato. Poďme sa teda pozrieť, ako sa tieto dva populárne mliečne nápoje pripravujú a aký je medzi nimi rozdiel.
Cafe latte vs. latte macchiato: v čom sa líšia?
Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide o rovnaké nápoje, je to pravda iba z polovice. Do cafe latte aj do latte macchiata síce idú rovnaké ingrediencie – teda espresso a našľahané mlieko, pripravujú sa do vyšších sklenených pohárov so stopkou či uškom, no samotný postup prípravy a aj výsledný nápoj je trošku iný.
Kým pri cafe latte sa do čerstvo pripraveného espressa leje spenené mlieko, čím sa vytvorí nápoj s troma vizuálnymi vrstvami – kávou, mliekom a mliečnou penou, latte macchiato sa pripravuje presne opačne.

Postup prípravy pre latte macchiato
1. Šľahanie mieka: Pri latte macchiate sa mlieko šľahá trošku inak, pena musí byť oveľa hustejšia a ťažšia. Docielime to tým, že trysku budeme počas celého sľahania držať tesne pod hladinou mlieka (cca 0,5 cm).
2. Liatie mlieka a kávy: Našľahané mlieko si nalejeme do predohriateho pohára, v ktorom sa nám po chvíľke oddelia dve mliečne vrstvy – teplé mlieko a spenená mliečna pena. Následne, z nie veľkej výšky, nalejeme čerstvo pripravené espresso.
3. Zdobenie latte artom: V prípade, že nám zostane v šálke troška kávy, môžeme ju využiť na jednoduché latte art vzory, ktoré nielenže potešia oko, no zároveň nám pitie kávy aj vizuálne spríjemnia. Tak teda, nazdravie!