Ak patríte ku kávičkárom, ktorí sa radi učia nové veci a obľubujú kávy s mliekom, potom ste tu správne. Pripravte si podľa nášho návodu domáce latte macchiato. Majo vám v kávovlogu prezradí svoj obľúbený recept.
Zo všetkých kávových nápojov patria medzi najobľúbenejšie tie s mliekom. Vďaka dokonale našľahanej mliečnej pene a mliečnemu umeniu latte art zrazu aj obyčajné espresso získa akúsi korunku krásy. A tým v očiach mnohých kávičkárov aj vyššiu hodnotu.
Latte macchiato – recept (video)
Spolu s cappuccinom patria medzi obľúbené mliečne nápoje aj cafè latte a latte macchiato, hlavná hviezda tohto blogu. V poradí v 15. kávovlogu vám náš barista Majo predvedie, ako má vyzerať domáce latte. V závere video dokonca nájdete skvelý tip, ako ho efektne servírovať vašim hosťom.
Latte macchiato – príprava krok za krokom
Sami vidíte, že príprava kávy latte macchiato nie je náročná a výsledok je efektný. V bodoch nižšie sme rozpísali recept na túto kávu tak, aby ste zakaždým dosiahli želaný výsledok.
Na domáce latte budete potrebovať iba základné ingrediencie, espresso z kvalitných kávovníkových zŕn a mlieko, ideálne to určené na baristické účely. Ak uprednostňujete sladkú kávu, nachystajte si aj vaše obľúbené sladidlo a môžete sa pustiť do prípravy latte macchiato.
Väčšina ľudí očakáva, že latte macchiato bude viac mliečne a krémovejšie ako vyššie spomínané cappuccino, ktoré s týmto kávovým nápojom bojuje o pozornosť. Ideálna na jeho prípravu je preto o niečo väčšia, resp. vyššia šálka. Tradične sa podáva vo vysokých sklených pohároch.
Dokonalé kávy na latte macchiato
Profil a stupeň praženia niektorých káv je špeciálne prispôsobený na párovanie s mliekom. Už pre pražiara je dôležité pochopiť, ako budú chute kávy interagovať s mliekom.
Káva s nízkou kyslosťou a sladšími tónmi čokolády, karamelizovaného cukru a orieškov sa bude v mliečnych kávach vynímať výborne. Práve rozvinutejšia, bohatšia a jemne dymová káva môže v latte macchiato vytvoriť väčšiu rovnováhu chutí.
Objavte všetky kávy z našej ponuky, ktoré vyladia vaše latte macchiato do dokonalosti »
Harmonelle
Harmonicky vyvážená espresso káva sviežich kvetinových tónov a podmanivej chuti čokolády.
Zero
Certifikovaná bezkofeínová káva vhodná pre tehotné a dojčiace ženy či kardio pacientov.
Piano
Jedinečný blend 100% Arabica káv s lahodnou chuťou ovocných a orieškovo-čokoládových tónov.
Cafè latte vs. latte macchiato
Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide o rovnaké nápoje, je to pravda iba spolovice. Do cafè latte aj do latte macchiato idú rovnaké ingrediencie – teda espresso a našľahané mlieko. Oba druhy týchto kávových nápojov sa tiež pripravujú sa do vyšších sklenených pohárov so stopkou či uškom. Samotný postup prípravy a aj výsledný nápoj sú však trošku odlišné.
Pri cafè latte sa do čerstvo pripraveného espressa leje spenené mlieko, čím sa vytvorí nápoj s troma vizuálnymi vrstvami – kávou, mliekom a mliečnou penou. Latte macchiato sa pripravuje presne opačne. Najprv si speníte mlieko, nalejete ho do vysokej sklenej nádoby a počkáte, kým sa vám vytvoria vizuálne oddelené vrstvy. Espresso počas tejto prípravy vlievate opatrne ako posledný krok.
Late macchiato vs. espresso macchiato
Niektorí ľudia si občas majú tendenciu pomýliť aj dva úplne odlišné nápoje – latte macchiato a espresso macchiato. Odlišujú sa v mnohom (napríklad v objeme) a spája ich len spomínaná škvrna na povrchu kávového nápoja.
Espresso macchiato – príprava
V nádobe na mlieko si napeňte malé množstvo mlieka. Budete z neho potrebovať len mliečnu penu. Pripravte si espresso alebo doppio do šálky určenej na cca 25 mililitrovú kávu.
Jemne pokrúžte pripraveným napeneným mliekom, aby ste z neho uvoľnili všetky vzduchové bubliny. Kanvičku na napeňovanie môžete slabo dnom buchnúť o pult a následne naliať malú porciu mliečnej peny na vrch vášho espressa. Nech sa páči – espresso macchiato je pripravené a môžete si ho vychutnať!