Košík

Váš košík je prázdny.

KÁVOVLOG #15: Recept na domáce latte macchiato

latte macchiato príprava

Ak patríte ku kávičkárom, ktorí sa radi učia nové veci a obľubujú kávy s mliekom, potom ste tu správne. Pripravte si podľa nášho návodu domáce latte macchiato. Majo vám v kávovlogu prezradí svoj obľúbený recept.

Zo všetkých kávových nápojov patria medzi najobľúbenejšie tie s mliekom. Vďaka dokonale našľahanej mliečnej pene a mliečnemu umeniu latte art zrazu aj obyčajné espresso získa akúsi korunku krásy. A tým v očiach mnohých kávičkárov aj vyššiu hodnotu.

Latte macchiato – recept (video)

Spolu s cappuccinom patria medzi obľúbené mliečne nápoje aj cafè latte a latte macchiato, hlavná hviezda tohto blogu. V poradí v 15. kávovlogu vám náš barista Majo predvedie, ako má vyzerať domáce latte. V závere video dokonca nájdete skvelý tip, ako ho efektne servírovať vašim hosťom.

Latte macchiato – príprava krok za krokom

Sami vidíte, že príprava kávy latte macchiato nie je náročná a výsledok je efektný. V bodoch nižšie sme rozpísali recept na túto kávu tak, aby ste zakaždým dosiahli želaný výsledok.

Na domáce latte budete potrebovať iba základné ingrediencie, espresso z kvalitných kávovníkových zŕn a mlieko, ideálne to určené na baristické účely. Ak uprednostňujete sladkú kávu, nachystajte si aj vaše obľúbené sladidlo a môžete sa pustiť do prípravy latte macchiato.

Väčšina ľudí očakáva, že latte macchiato bude viac mliečne a krémovejšie ako vyššie spomínané cappuccino, ktoré s týmto kávovým nápojom bojuje o pozornosť. Ideálna na jeho prípravu je preto o niečo väčšia, resp. vyššia šálka. Tradične sa podáva vo vysokých sklených pohároch.

dokonalé latte macchiato

Šľahanie mlieka

Pri latte macchiato sa mlieko šľahá trošku inak. Pena musí byť oveľa hustejšia a ťažšia. Docielite to tým, že trysku budete počas celého šľahania držať tesne pod hladinou mlieka (cca 0,5 cm). Mlieko musí mať vhodnú teplotu. Na takúto hustú penu odporúčame, aby sa jeho teplota pohybovala v rozmedzí 55-60 stupňov Celzia.

Liatie mlieka a kávy

Našľahané mlieko – podľa preferencií môžete ho môžete použiť od 150 do 200 mililitrov – si nalejete do predhriateho pohára. Po chvíľke sa vám v ňom oddelia dve mliečne vrstvy – teplé mlieko a spenená mliečna pena. Následne, z nie veľkej výšky, nalejete do takto pripraveného mlieka čerstvé espresso. Dajte si pozor na to, aby ste kávu do mlieka liali pomaly a postupne a nezničili si tak mliečnu penu.

Latte macchiato si pýta latte art

V prípade, že vám zostane v šálke troška kávy, môžete ju využiť na jednoduché latte art vzory. Tie nielenže potešia oko, no zároveň vám pitie kávy aj vizuálne spríjemnia. Ak vás esteticky vyrušuje dierka na vrchu peny, ktorá tam zostala po naliatí kávy, aj tú viete jednoducho zakryť a uhladiť zvyškovou mliečnou penou.

liatie kávy do napeneného mlieka

Dokonalé kávy na latte macchiato

Profil a stupeň praženia niektorých káv je špeciálne prispôsobený na párovanie s mliekom. Už pre pražiara je dôležité pochopiť, ako budú chute kávy interagovať s mliekom.

Káva s nízkou kyslosťou a sladšími tónmi čokolády, karamelizovaného cukruorieškov sa bude v mliečnych kávach vynímať výborne. Práve rozvinutejšia, bohatšia a jemne dymová káva môže v latte macchiato vytvoriť väčšiu rovnováhu chutí.

Objavte všetky kávy z našej ponuky, ktoré vyladia vaše latte macchiato do dokonalosti »

  • Logo Great Taste s 1 hviezdou za rok 2024Logo ocenenia Great Taste 2019
    Harmonelle transparent

    Harmonelle

    Harmonicky vyvážená espresso káva sviežich kvetinových tónov a podmanivej chuti čokolády.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    vínovíno
  • Ocenenie Great Taste 2023 s jednou hviezdouLogo procesu švajčiarskej vody pre kávu.
    Zero transparent

    Zero

    Certifikovaná bezkofeínová káva vhodná pre tehotné a dojčiace ženy či kardio pacientov.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    ovocieovocie
  • Pečať Coffee Review, 90 bodov, rok 2013.
    Piano transparent

    Piano

    Jedinečný blend 100% Arabica káv s lahodnou chuťou ovocných a orieškovo-čokoládových tónov.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    ovocieovocie

Cafè latte vs. latte macchiato

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide o rovnaké nápoje, je to pravda iba spolovice. Do cafè latte aj do latte macchiato idú rovnaké ingrediencie – teda espresso a našľahané mlieko. Oba druhy týchto kávových nápojov sa tiež pripravujú sa do vyšších sklenených pohárov so stopkou či uškom. Samotný postup prípravy a aj výsledný nápoj sú však trošku odlišné.

Vedeli ste, že…? Ak máte tendenciu volať cafè latte a latte macchiato skrátene latte, v zahraničí môžete byť nemilo prekvapení. V taliančine slovo latte znamená jednoducho mlieko, a tak sa vám môže stať, že vám namiesto vytúženej kávy naservírujú pohár čerstvej bielej tekutiny. Aj to je jeden z dôvodov, pre ktoré sa oplatí ovládať kávovú terminológiu.

napeňovanie mlieka

Pri cafè latte sa do čerstvo pripraveného espressa leje spenené mlieko, čím sa vytvorí nápoj s troma vizuálnymi vrstvami – kávou, mliekom a mliečnou penou. Latte macchiato sa pripravuje presne opačne. Najprv si speníte mlieko, nalejete ho do vysokej sklenej nádoby a počkáte, kým sa vám vytvoria vizuálne oddelené vrstvy. Espresso počas tejto prípravy vlievate opatrne ako posledný krok.

Late macchiato vs. espresso macchiato

Niektorí ľudia si občas majú tendenciu pomýliť aj dva úplne odlišné nápoje – latte macchiato a espresso macchiato. Odlišujú sa v mnohom (napríklad v objeme) a spája ich len spomínaná škvrna na povrchu kávového nápoja.

Vedeli ste, že…? Macchiato v taliančine (v doslovnom preklade) znamená škvrna. Kávy, ktoré nesú toto označenie vo svojom originálnom názve, sú teda „poškvrnené“ mliekom. V prípade prípravy latte macchiato zostáva na povrchu skôr vizuálna škvrna z vyliateho espressa.

espresso macchiato v pohári

Espresso macchiato – príprava

V nádobe na mlieko si napeňte malé množstvo mlieka. Budete z neho potrebovať len mliečnu penu. Pripravte si espresso alebo doppio do šálky určenej na cca 25 mililitrovú kávu.

Jemne pokrúžte pripraveným napeneným mliekom, aby ste z neho uvoľnili všetky vzduchové bubliny. Kanvičku na napeňovanie môžete slabo dnom buchnúť o pult a následne naliať malú porciu mliečnej peny na vrch vášho espressa. Nech sa páči – espresso macchiato je pripravené a môžete si ho vychutnať!

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie