Káva na chudnutie či zelená káva, ako to s ňou naozaj je?

Zelená káva sa propaguje ako zdravšia alternatíva klasickej kávy, ktorá navyše pomáha pri chudnutí. Pozrime sa na to, čo sa pod názvom zelená káva skrýva a či sa ju oplatí vyskúšať.

Káva a chudnutie – pomáha káva pri chudnutí?

Káva sa vďaka jej pozitívnym účinkom na zdravie radí medzi superpotraviny – a to ako zelená káva, tak aj v praženom stave. V zrnku kávovníka sa totiž ukrýva viac než 1000 bioaktívnych látok s rôznorodými účinkami na náš organizmus. Niektoré z týchto látok svojimi efektami môžu pomôcť aj pri chudnutí, čo dokazuje aj viacero realizovaných odborných štúdií.

Jedna zo štúdií, uverejnená v The Journal of Nutrition* napríklad dokázala, že ženy, ktoré pili v priemere 2-3 kávy denne, mali menej podkožného tuku ako ženy, ktoré kávu pili v menšom množstve alebo vôbec.

Espresso tečúce z pákového kávovaru do šálok Ebenica.
Už 2 – 3 šálky kávy denne môžu pomôcť pri zhadzovaní kíl. Bez zdravej životosprávy a pohybu však zázraky nečakajte.

Ktoré účinky kávy pomáhajú pri chudnutí?

Spomedzi všetkých látok obsiahnutých v kávovníkovom zrnku sa v súvislosti s chudnutím spomínajú najmä dve z nich – kofeín a silný prírodný antioxidant, kyselina chlorogenová. Obe tieto látky sa nachádzajú v nepraženej zelenej i v upraženej káve. Hoci je ich obsah v zelenej káve vyšší, z hľadiska ich účinkov na ľudský organizmus je rozdiel zanedbateľný. Znamená to, že aj bežný kávičkár, ktorý denne vypije spomínané 2-3 šálky kávy, prijme dostatok kofeínu a kyseliny chlorogénovej na to, aby sa aktivovali ich účinky napomáhajúce chudnutiu.

Pozrime sa teda bližšie na to, ako káva a látky v nej obsiahnuté môžu prispieť k zníženiu telesnej hmotnosti.

  • Zrýchľuje metabolizmus – tento efekt kofeínu i kyseliny chlorogénovej potvrdili viaceré štúdie.  
  • Spomaľuje vstrebávanie sacharidov – aj za týmto efektom stojí kyselina chlorogénová, ktorej koncentrácia v káve je mimoriadne vysoká.
  • Mobilizuje tukové bunky  – pri rozklade kofeínu v našom tele vzniká aj látka s názvom paraxantín, ktorá urýchľuje spaľovanie tukov, vyživuje svaly a pomáha zlepšiť športové výkony.
  • Podporuje peristaltiku čriev – existujú úvahy hovoriace o tom, že acidita kávy stimuluje peristaltiku čriev a urýchľuje vyprázdňovanie. Aj tu zrejme zohráva rolu kyselina chlorogénová, ktorá spôsobuje vyššiu produkciu žalúdočných kyselín. Tento celkový skokový nárast acidity sa stará o to, že žalúdok pohne svoj obsah rýchlejšie ako zvyčajne.
  • Zvyšuje bdelosť a podporuje aktivitu – tým, že kofeín na seba viaže látku adenozín, zodpovednú za signalizáciu únavy, cítime sa 2-3 hodiny po vypití kávy bdelší a aktívnejší a namiesto sedenia na gauči tak môžeme napríklad kmitať v záhrade a spaľovať tuky. 😊
Aj káva, ktorá prešla šetrným remeselným pražením si zachováva vysoký podiel antioxidantov, vitamínov a minerálov. Ak je kvalitná a správne pripravená, poteší vás nielen pozitívnymi účinkami na zdravie ale najmä lahodnou chuťou.

Zelená káva a chudnutie

Zelená káva sú vlastne nepražené zrná plodov kávovníka – teda vstupná surovina, ktorá sa používa na výrobu praženej kávy, ktorú všetci dobre poznáme.

Ako hlavný argument pre pitie zelenej kávy sa uvádza fakt, že zrná neprešli tepelnou úpravou, pri ktorej sa časť aktívnych látok stráca. Zelená káva teda v porovnaní s praženou kávou obsahuje viac kofeínu i viac kyseliny chlorogénovej.

Faktom však je, že rozdiel v obsahu látok napomáhajúcich chudnutiu je porovnaní s kvalitnou zrnkovou kávou skutočne zanedbateľný. Rozsiahla analýza klinických testov* realizovaných v súvislosti so zelenou kávou skončila konštatovaním, že žiadne z doteraz realizovaných štúdií a testov nepriniesli dôkaz o tom, že by zelená káva mala na chudnutie zásadný vplyv.

Zelená káva v naberačke.
Zelená káva je surovina, ktorá sa používa na výrobu praženej kávy. V porovnaní s praženou kávou má vyšší obsah antioxidantov, no aj ťažšiu stráviteľnosť a horšiu chuť.

Nevýhody zelenej kávy

Ako každý produkt, aj zelená káva má nielen plusy ale aj mínusy. Vyšší podiel zdraviu prospešných látok totiž nie je jediný rozdiel, ktorým sa nepražená káva líši od praženej.

Problematická príprava – zrná zelenej kávy sú veľmi tvrdé. Ak si kúpite zelenú kávu v zrnkovej forme, aby ste mohli vizuálne skontrolovať kvalitu zŕn, musíte ju pred prípravou niekoľko hodín namáčať vo vode, inak by ste si pri mletí zrejme nezničili mlynček. Preto sa zelená káva väčšinou predáva už pomletá, vo forme prášku. Následne sa pripravuje cez moka kanvičku alebo ako „turek“ – espresso z nej totiž nepripravíte.

Horšia stráviteľnosť – káva, ktorá neprešla procesom praženia je ťažšie stráviteľná a zaťažuje organizmus. S trávením a vstrebávaním prospešných látok totiž nášmu telu pomáhajú cukry a oleje, ktoré sa z kávovníkových zŕn uvoľňujú až počas praženia.

Chuť, ktorá nepoteší – ak od zelenej kávy čakáte typickú kávovú chuť, budete sklamaní. Lahodné chuťové tóny sa totiž v káve rozvíjajú až pražením. Nepražená zelená káva chutí podobne ako napríklad zelený jačmeň,  preto si ju mnohí vylepšujú cukrom či mliekom. A to v snahe o schudnutie rozhodne nepomáha. 

„Ak už chcete piť kávu kvôli jej zdravotným benefitom alebo si ňou chcete pomôcť pri chudnutí, siahnite radšej po kvalitnej praženej káve. Kým pri zhadzovaní kíl majú oba produkty porovnateľný efekt, v rovine chuti je rozdiel gigantický. Jedná sa o dva odlišné chuťové svety,“ potvrdzuje Marek Fajčík, majiteľ pražiarne EBENICA COFFEE.

Pomáha teda káva pri chudnutí?

Áno, káva vám pri chudnutí môže pomôcť – ale len v obmedzenej miere a to bez ohľadu na to, či budete piť nápoj pripravený z nepraženej zelenej kávy alebo si doprajete šálku lahodného espressa z kvalitnej čerstvo praženej kávy. Samotné pitie kávy je totiž iba jedným z množstva faktorov, ktoré majú vplyv na to, či sa vám podarí schudnúť, pričom omnoho dôležitejšie sú pravidelný pohyb a vyvážená strava.

*Použité zdroje informácií:

  • The Use of Green Coffee Extract as a Weight Loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Clinical Trials – PMC (nih.gov)
  • The Journal of Nutrition, Volume 150, Issue 7, July 2020, https://doi.org/10.1093/jn/nxaa121