Aeropress: Vynález, ktorý zmenil kávový svet

Káva sa dá pripraviť viacerými metódami, pričom mnohé sú staré ako ľudstvo samo. Ani jedna si však nedokázala získať srdcia kávičkárov tak rýchlo ako práve Aeropress.

Kávovar od talentovaného vynálezcu hračiek

Aeropress patrí k najmodernejším spôsobom prípravy kávy, ktorý si v roku 2005 nechal patentovať americký vynálezca. Úspech tejto „hračky“ je o to zarážajúcejší, že ho vytvoril človek mimo kávového sveta.

otec Aeropressu Alan Adler
Otec Aeropressu Alan Adler | Copyright: AeroPress, Inc., 24. 10. 2019

Otcom Aeropressu je Alan Adler, talentovaný vynálezca a inžinier, ktorý v 60. rokoch pracoval v privátnom sektore na skutočne nezvyčajných veciach. Podieľal sa napríklad na vývoji ponorky, systémov pre vojenské lietadlá či ovládania nukleárnych reaktorov. Istý čas prednášal o senzorike na Stanfordskej univerzite a ako amatérsky astronóm dokonca vynašiel nový typ paraboloidného zrkadla. Preslávil sa však až vďaka hračke – lietajúcemu kruhu s názvom Aerobie, ľudovo nazývanom Frisbee.

Nekonečná zvedavosť pána Adlera ho, celkom prirodzene, doviedla k najrôznejším, často nevšedným koníčkom. A keďže odjakživa hľadal spôsob, ako veci vylepšiť, jeho záľuby ho vždy dokázali priviesť k nezvyčajným vynálezom. Aj vďaka tomu dnes Alan Adler vlastní viac ako 40 patentov a jeho vynálezy dodnes využívajú ľudia po celom svete.

príprava kávy cez Aeropress

Prečo vznikol Aeropress?

Ako sa ale profesionálny vynálezca dostane k vytvoreniu niečoho tak obyčajného, ako je kávovar? Nuž, aj inžinieri sú len ľudia, ktorých trápia bežné problémy. V tomto konkrétnom prípade pána Adlera znepokojovalo, že si nedokáže doma pripraviť kávu, s ktorou by bol úplne spokojný. A tak začal premýšľať o vynáleze, ktorý by v sebe spájal extrakciu kávy za pomoci gravitácie, tak ako funguje French press, a súčasne tlaku, ako tomu je pri klasickej espresso káve.

Keď jeho predstavy o dokonalom ručnom kávovare zhmotnili do dnes už známeho Aeropressu, mnohí považovali jeho vynález za dizajnový výstrelok modernej doby. Ďalšia metóda prípravy kávy a ešte k tomu od výrobcu hračiek?! Po čase sa však ukázalo, že Aeropress je skutočne vynálezom storočia, a to vďaka chuti, ktorú dokáže tento kávovar za pár sekúnd vykúzliť z čerstvo praženej kávy.

jednotlivé časti Aeropressu

Z čoho sa Aeropress skladá a ako vlastne funguje?

Alternatívny kávovar Aeropress sa skladá z 3 častí: valca, piestu a sita. Valec, ktorý sa pri príprave kávy uzatvorí plastovým sitom, slúži na lúhovanie kávy. Mletá káva sa do neho jednoducho nasype, zaleje vodou a premieša. Následne sa na sito nasadí papierový filter a druhá strana valca sa uzatvorí piestom s tesnením. Postupným stláčaním piestu smerom dolu sa pomocou gravitácie a tlaku vylúhovaná káva prefiltruje priamo do šálky.

Kávu si cez Aeropress možno pripraviť za pomoci dvoch základných metód: klasickej a obrátenej.

Pri klasickej metóde si najskôr premyjeme papierový filter a vložíme ho do sita, ktoré následne zašraubujeme do plastového valca Aeropressu. Na šálku alebo kanvičku, do ktorej si chceme kávu pripraviť, položíme Aeropress sitom dolu. Zhora do valca nasypeme mletú kávu, ktorú zalejeme horúcou vodou a dôkladne premiešame. Potom už len zvrchu vložíme piest a jeho postupným stláčaním vyextrahujeme kávu do šálky. Vďaka gravitácii sa extrakcia kávy do šálky začína v podstate okamžite, a neskôr sa reguluje tlakom, ktorý vzniká pri tlačení piestu.

Majo zalieva mletú kávu vodou

Obrátená metóda – ako už prezrádza jej názov – spočíva v tom, že Aeropress postavíme na nestlačený piest. Do valca následne nasypeme mletú kávu, zalejeme ju horúcou vodou a pomiešame. Potom sitko s premytým filtrom zašroubujeme, Aeropress opatrne otočíme sitom dolu a tlakom na piest vyextrahujeme kávu do šálky. Výhodou tejto metódy je, že na prípravu kávy máme viac času, pretože k jej extrakcii dochádza až po obrátení Aeropressu.

Skutočnosť, že Aeropress zostrojil vynálezca hračiek, jednoducho nemožno poprieť. Príprava kávy cez Aeropress totiž doslova vyzýva k experimentovaniu a hraniu sa. Sú to práve rôzne kombinácie druhu kávy, jej množstva, hrúbky mletia, teploty vody a dĺžky lúhovania, ktoré robia z tejto metódy prípravy kávy skutočný unikát. Práve vďaka tejto variabilite vznikli aj Majstrovstvá sveta a Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy cez Aeropress.

sito Aeropressu počas extrakcie kávy

Príprava kávy doma cez Aeropress

Chcete si doma pripraviť kávu v Aeropresse? Tak vyskúšajte Ethiopiu Dimtu Tero podľa našej receptúry:

Množstvo kávy: 20g
Hrúbka mletia: hrubé – asi ako kryštálový cukor
Teplota vody: 80 °C
Metóda: obrátená

1. Do Aeropressu nasypte 20 gramov čerstvo pomletej kávy.
2. Počas 5 sekúnd nalejte do Aeropressu 50 gramov vody.
3. Zaliatu kávu dôkladne miešajte 30 sekúnd.
4. Počas ďalšej minúty dolejte ešte 200 gramov vody.
5. Nasaďte sito s premytým filtrom, Aeropress opatrne obráťte a kávu po dobu 30 sekúnd extrahujte do šálky.

Vyskúšajte naše africké kávy v Aeropresse