Košík

Váš košík je prázdny.

RISTRETTKO #6: Zalievaná káva – príprava. Tipy od baristu Maja

Príprava zalievanej kávy do pohára

Neviete sa vzdať tradičného turka? Je to klasika, ktorá vám umožní vychutnať chuť mletej kávy bez zložitých rituálov. Náš skúsený barista Majo vám poradí, ako na prípravu zalievanej kávy tak, aby bola skutočne chutná.

Zalievaná káva, tiež nesprávne označovaná ako turecká káva je klasikou, na ktorú mnohí dlhoroční kávičkári nedajú dopustiť. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že je jej príprava jednoduchá a nedá sa pri nej nič pokaziť, opak je pravdou.

zalievaná káva v bielej šálke

Tradícia a rýchla príprava

Na Slovensku a v Čechách bol „turek“ v nedávnej minulosti bežnou a obľúbenou metódou prípravy. Od tradičnej tureckej sa však značne líši. Káva sa jednoducho zaleje horúcou vodou a nechá sa lúhovať v šálke.

V mnohých domácnostiach v strednej a východnej Európe je stále obľúbená. A to hlavne u staršej generácie. Spája sa s kultúrnymi a spoločenskými tradíciami, pričom sa stáva súčasťou rodinných stretnutí a priateľských rozhovorov.

V niektorých rodinách sa po vypití kávy využívala kávová usadenina na dne šálky na predpovedanie budúcnosti. Tento rituál je známy ako „kávové veštenie“. Mnohé staré mamy verili, že vzory vytvorené usadeninou môžu naznačovať čo nám prinesie osud.

Zalievaná káva – postup

Ak si však myslíte, že jej správna príprava pozostáva iba z toho, že na dno obľúbenej šálky nasypete hocijaké mleté kávové zrná a zalejete ich vriacou vodou priamo z kanvice, musíte vás trošku poopraviť. Nemalo by to byť úplne tak.

Náš barista Majo si pre vás vo videu nižšie pripravil 3 cenné rady na prípravu zalievanej kávy. Vďaka jeho tipom bude aj vaša šálka o niečo zdravšia a určite aj chutnejšia:

Vo videu v podstate zhrnul 3 dôležité body, na ktoré by ste mali pri jej príprave vždy myslieť. Nejde pritom o nič zložité, každý jeden z nich dokážete do svojej kávovej rutiny zaradiť bez problémov aj vy:

Tipy na prípravu zalievanej kávy od baristu

Vyvarujte sa vriacej vody

Voda ohriata na bod varu pripraví kávu o množstvo zdraviu prospešných látok a zároveň negatívne ovplyvní jej chuť. Káva je po zaliatí vriacou vodou horkejšia, ba až trpká.

Príprava zalievanej kávy je preto ideálna s teplotou v rozmedzí od 90 do 95 stupňov Celzia. Ak nemáte kanvicu s teplomerom, nevadí. Stačí, ak po zovretí vody počkáte cca minútu, aby teplota o niečo klesla.

Čerstvosť kávy je veľmi dôležitá

Najlepšia káva je čerstvá káva. A teraz tým nemyslíme to, že ju niekto (napríklad mamičky na materskej) často pijú studenú, hoci aj k tomuto sa neskôr v tomto blogu dostaneme.

Aj pri príprave turka platí, že iba čerstvo pražená káva vám poskytne skutočný pôžitok z chuti. Tiež odporúčame namlieť si kávu až tesne pred prípravou – veľmi pozitívne sa to odrazí na jej aróme aj chuti.

Zalievaná káva a dĺžka extrakcie

Káva by sa vo vode mala lúhovať maximálne 3-4 minúty. Po tomto čase sa z nej extrahujú aj nežiaduce látky s dopadom na zdravie a má výrazne vyšší obsah kofeínu.

Ak si teda chcete vychutnať zalievanú kávu zdravšie, vypite ju do 3 minút od zaliatia alebo si ju po tomto čase z pohára prelejte do inej šálky  – napríklad cez papierový filter alebo french press.

zalievaná káva v šálke

Aká káva je vhodná na jej prípravu?

Ste klasik a bez turka si neviete predstaviť žiadne ráno? Nebudeme vás prehovárať. Ak nedáte na zalievanú kávu dopustiť, alebo chcete niekoho zo svojich blízkych obdarovať tou najlepšou kávou na jej prípravu, odporúčame vám zvoliť skôr svetlejšie pražené kávy.

Napríklad naše kávy Brasil Santos alebo Colombia La Secreta vám na rozdiel od tradičnejších tmavšie pražených káv učarujú jemnejšou, ľahšoukomplexnejšou chuťou. Celkovo je v tomto prípade lepšou voľbou káva arabica 100%. Pridajte k tomu Majove tipy na prípravu a vytvoríte si jej ideálnu a chutnú verziu.

Kvalitná káva na prípravu zalievanej…

  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
    Na sklade
    4,4935,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2020.
    220g balenie kávy Duetto

    Duetto

    Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    medmed
    Na sklade
    4,4936,90
  • Ocenenie Great Taste 2023 s dvoma hviezdamiLogo ocenenia Great Taste 2022.
    Colombia La Secreta transparent

    Colombia La Secreta

    Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.

    kakaokakao
    mirabelkymirabelky
    hroznohrozno
    Na sklade
    4,4939,90

Hrúbka mletia pri zalievanej káve

Každý spôsob prípravy kávy je iný. Aby ste si vychutnali pôžitok z nej čo najviac, namleté kávovníkové zrná by mali mať veľkosť asi ako kryštálový cukor.

Vedeli ste, že…? V EBENICA COFFEE dokážeme pre vás namlieť kávu na ideálnu hrúbku. Do poznámky pri objednávke stačí napísať, akým spôsobom si kávu pripravujete a my vám doručíme balíček s kávou pomletou presne podľa vašich potrieb.

Príliš najemno mletá káva, ktorá je už na dotyk hladká by spôsobila, že káva bude veľmi horká. V prípade, že by ste takto namletú kávu lúhovali dlhšie ako spomínané 3-4 minúty, vypili by ju iba skutoční fajnšmekri.

V opačnom prípade (príliš nahrubo namletá káva) by mal váš nápoj vo výslednom efekte bledú farbu, menej výraznú arómu a celkovú chuť. Aj tu platí, že najlepšia zalievaná káva je taká, na ktorej príprave si dáte záležať.

mletá káva v papierovom poháriku

Zalievaná káva má vyšší obsah kofeínu

Priemerné množstvo kofeínu v šálke bežného espressa pripraveného z kávy typu arabica sa pohybuje v rozmedzí 60-90 mg. Zalievaná káva má obsah kofeínu vyšší, do veľkej miery závisí od toho, ako dlho ju necháte zaliatu pre tým, ako ju vypijete alebo precedíte.

Zrnková káva arabica má nižší obsah kofeínu ako blendy s robusta kávou, prípadne čistá robusta. Aj tento faktor ovplyvní, koľko kofeínu vo výsledku pri šálke prijmete.

Vedeli ste, že…? Ideálnym riešením pre milovníkov zalievanej kávy je jej príprava cez french press. Necháte ju v horúcej vode lúhovať odporúčaný čas, potom kávové usadeniny piestikom zatlačíte nadol a kávu si pohodlne prelejte do obľúbenej šálky.

V zásade platí, že čím dlhšie sa káva extrahuje, tým viac kofeínu sa do vody uvoľní. Preto (nielen) Majo odporúča kávu lúhovať krátko, maximálne 3-4 minúty a potom ju precediť. Spoločne s kofeínom sa pri dlhej extrakcii uvoľňujú aj látky, ktoré môžu mať nepriaznivé účinky na vaše zdravie.

Množstvo kofeínu v zalievanej káve tiež závisí od toho, aká je veľkosť kávovej porcie. Niekto si ju rád vychutná z malej šálky, pre niekoho je káva nápoj s veľkosťou minimálne 300 ml. Čím väčší je objem kávy, tým vyšší je obsah kofeínu v káve.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie