Nákupný košík
Pri nákupe nad 29 doprava zdarma

V košíku nie sú žiadne produkty.

Príprava zalievanej kávy do pohára

RISTRETTKO #6: 3 tipy na prípravu zalievanej kávy

Skúsený barista vám poradí, ako si „turka“ pripraviť chutnejšie a zdravšie.

Zalievaná káva, tiež nesprávne označovaná ako „turecká káva“ je klasikou, na ktorú mnohí kávičkári nedajú dopustiť. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že je jej príprava jednoduchá a nedá sa pri nej nič pokaziť, opak je pravdou. Náš barista si pre vás pripravil 3 rady, ako si zalievanú kávu alebo „turka“ pripraviť o niečo chutnejšie a zdravšie.

Nepoužívajte vriacu vodu

Voda ohriata na bod varu pripraví kávu o množstvo zdraviu prospešných látok a zároveň negatívne ovplyvní aj jej chuť. Káva je po zaliatí vriacou vodou horkejšia, ba až trpká. Na prípravu kávy preto použite vodu s teplotou v rozmedzí od 90-95 stupňov Celzia. Ak nemáte kanvicu s teplomerom, nevadí. Stačí, ak po zovretí vody počkáte cca minútu, aby teplota o niečo klesla.

Používajte čerstvú kávu

Tak ako pri každej príprave kávy, aj pri príprave „turka“ platí, že iba čerstvo pražená káva vám poskytne skutočný pôžitok z chuti. Tiež odporúčame namlieť si kávu až tesne pred prípravou – veľmi pozitívne sa to odrazí na aróme i chuti kávy.

Neprežeňte to s dĺžkou extrakcie

Káva by sa vo vode mala lúhovať maximálne 3-4 minúty. Po tomto čase sa z kávy extrahujú aj nežiadúce látky a má i výrazne vyšší obsah kofeínu. Ak si teda chcete vychutnať zalievanú kávu zdravšie, vypite ju do 3 minút od zaliatia alebo si ju po tomto čase z pohára prelejte do inej šálky  – napríklad cez papierový filter.  

A ešte jeden tip na záver – vyskúšajte pri príprave aj svetlejšie pražené kávy. Napríklad naše kávy Brasil Santos alebo Colombia La Secreta vám na rozdiel od tradičnejších tmavšie pražených káv učarujú jemnejšou, ľahšou a komplexnejšou chuťou.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie