Druhá epizóda nášho Kávovlogu sa venuje alternatívnej metóde prípravy. Aeropress káva je skvelý spoločník do prírody, do práce, ale aj na lenivé víkendové rána. Pozrite si Majov prehľadný návod, ako ju správne pripraviť.
Aeropress káva je mimoriadne chutná
Aeropress je jedným z najobľúbenejších a najinovatívnejších spôsobov prípravy kávy. Tento jednoduchý, no zároveň efektívny nástroj na prípravu kávy bol vynájdený v roku 2005 Alanom Adlerom a okamžite si získal srdcia mnohých kávových nadšencov.
Pripraviť si chutnú výberovú kávu, ktorá vás nakopne, sa dá pomocou aeropressu nielen doma, ale aj na chate či v prírode. Tento kávovar je totiž ľahký a skladný, preto si nájde miesto aj vo vašej príručnej batožine. Pozrite si Majov postup, ako by mala vyzerať (a chutiť) správne pripravená aeropress káva:
Aeropress káva, to je čistý, no chuťovo bohatý nápoj, ktorý má v sebe menej horkosti v porovnaní s tradičnými metódami (ako je napríklad espresso). Kávy na aeropress sú svetlo až stredne pražené s ovocnými a kvetinovými tónmi »
Tanzania Nyota Kusini
Letná špecialitka – exotická káva so šťavnatou chuťou červeného pomaranča.
Guatemala Acatenango
Organická káva, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach.
Brasil Frankenstein
Jedinečná brazílska 100% Arabica, s výrazne ovocnou arómou i chuťou.
Príprava kávy cez aeropress – postup
1. Najprv si pripravte vodu – prefiltrujte ju cez filtračnú kanvicu a dajte zohriať na 85 °C. Ak nemáte baristickú kanvicu, stačí nechať vodu zovrieť a kanvicu nechať na cca 2 minúty otvorenú.
2. Pomeliete si 30 gramov kávy na hrúbku podobnú krupici. Mletie by malo byť hrubšie ako na espresso, no jemnejšie ako na filtrovanú kávu.
3. Do sita si vložte dva papierové filtre a premyte ich horúcou vodou. Takto ich zbavíte papierovej chuti a zároveň predhrejete.
4. Podobne si predhrejte aj samotný aeropress. Položte ho na váhu, nasypte doň pripravenú kávu a zalejte ju 100 mililitrami horúcej vody.
5. Po zaliatí kávy miešajte krúživými pohybmi cca 15 sekúnd. Potom nechajte kávu ešte 30 sekúnd extrahovať a počas toho ju miešajte lyžičkou.
6. Po 30 sekundách nasadíte sito s filtrami, aeropress prevrátite nad kanvičku a za 20 sekúnd postupným tlakom pretlačíte kávu do kanvičky.
7. Do takto pripravenej kávy dolejte ešte 100 až 150 mililitrov horúcej vody – podľa toho, akú silnú kávu chcete. Pomiešate a môžete podávať!