Novú, 2. epizódu nášho kávového magazínu sme sa rozhodli venovať Majovej obľúbenej alternatívnej metóde prípravy kávy: Aeropressu.
Pripravte si doma chutnú kávu cez Aeropress
Pripraviť si chutnú, osviežujúcu kávu, ktorá vás nakopne, sa dá nielen doma, ale aj na chate či v prírode. Poslúži vám k tomu jednoduchý nástroj zvaný Aeropress. Ako si v tomto alternatívnom kávovare pripraviť chutnú kávu sa dozviete v 2. časti kávovlogu.
Domáca príprava kávy cez Aeropress: ako na to?
1. Ako prvé si pripravíme vodu – prefiltrujeme ju cez filtračnú kanvicu a dáme zohriať na 85 °C. Ak nemáte baristickú kanvicu, stačí nechať vodu zovrieť a kanvicu nechať na cca 2 minúty otvorenú.
2. Pomelieme si 30 gramov kávy na hrúbku podobnú krupici, teda mletie by malo byť hrubšie ako na espresso, no jemnejšie ako na filtrovanú kávu.
3. Do sita si vložíme dva papierové filtre, premyjeme ich horúcou vodou, čím ich zbavíme papierovej chuti a zároveň predhrejeme.
4. Podobne si predhrejeme aj samotný Aeropress, položíme ho na váhu, nasypeme doň pripravenú kávu a zalejeme ju 100 mililitrami horúcej vody.
5. Po zaliatí kávy miešame krúživými pohybmi cca 15 sekúnd. Potom necháme kávu ešte 30 sekúnd extrahovať a počas toho ju miešame lyžičkou.
6. Po 30 sekundách nasadíme sito s filtrami, Aeropress prevrátime nad kanvičku a za 20 sekúnd postupným tlakom pretlačíme do kanvičky.
7. Do takto pripravenej kávy dolejeme ešte 100 až 150 mililitrov horúcej vody – podľa toho, akú silnú kávu chceme, pomiešame a môžeme podávať.

Ktoré kávy sú vhodné na Aeropress?
Podľa toho, či obľubujete svieže a ovocné kávy alebo naopak čokoládovo-orieškové tóny bez kyslosti, si treba vyberať aj kávu. My najviac obľubujeme v Aeropresse tieto:
-
El Salvador La Joya
Jednoodrodová 100% Arabica s plnými tónmi kakaa, vanilky a sladkého citrusového ovocia.
11,90€ Detail produktu -
Ethiopia Dimtu Tero
Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.
11,90€ Detail produktu