Košík

Váš košík je prázdny.

Aeropress káva – postup prípravy a tipy / KÁVOVLOG #2

aeropres káva príprava

Druhá epizóda nášho Kávovlogu je o alternatívnej metóde prípravy aeropress kávy. Tento spôsob prípravy je ideálny na cesty do prírody, do práce, ale aj na pohodové víkendové rána. Pozrite si Majov jednoduchý a prehľadný návod, ako ju pripraviť správne a chutne.

Aeropress káva je mimoriadne chutná

Na jej prípravu budete potrebovať aeropress. Pripraviť si chutnú výberovú kávu z aeropressu, ktorá vás nakopne, sa dá týmto spôsobom prakticky kdekoľvek. Je totiž ľahký a skladný, preto si nájde miesto aj vo vašej príručnej batožine.

Pozrite si Majov postup, ako by mala vyzerať (a chutiť) správne pripravená aeropress káva »

Ako káva z káva z aeropressu?

Aeropress káva je mimoriadne chutná a vyniká svojou bohatou arómou aj čistou chuťou bez horkosti. Vďaka tomuto spôsobu prípravy si v nej naplno vychutnáte ovocné aj čokoládové tóny, ktoré by inak mohli zaniknúť. Hodí sa na ranné povzbudenie aj pokojné popoludňajšie chvíle, keď si chcete dopriať kvalitnú šálku kávy bez zložitých príprav. Navyše, jej jemná a vyvážená chuť poteší nielen skúsených kávičkárov, ale aj tých, ktorí s výberovou kávou ešte len začínajú.

Je menej olejnatá a kalná, pretože papierový filter zachytáva väčšinu pevných častíc. Vďaka tomu dosahuje chuť s jemnými nuansami jednotlivých zŕn. Výsledkom je káva, ktorá je svieža a aromatická, s príjemným dozvukom.

Aká je najvhodnejšia káva na prípravu aeropress?

Na prípravu kávy v aeropresse vám odporúčame stredne pražené kávy, ktoré ponúkajú vyvážený chuťový profil s dostatkom kyslosti a sladkých tónov. Single origin kávy (kávy z jednej farmy alebo regiónu) sú skvelou voľbou, pretože aeropress umožňuje vyniknúť jedinečným chuťovým vlastnostiam jednotlivých zŕn. Kávy z Etiópie alebo Kene chutia v pri tejto metóde prípravy výborne.

Nezabudnite na správne mletie

Káva by mala byť stredne hrubo mletá – jemnejšia než na french press, ale hrubšia ako na espresso. Pre milovníkov výraznejších chutí môžu byť zaujímavé aj experimenty so svetlejším pražením, ktoré v aeropress káve odhalí komplexné kyslé tóny alebo tmavšie pražené kávy pre hlbšie čokoládové a orieškové chute.

Postup prípravy aeropress kávy

1. Najprv si pripravte vodu – prefiltrujte ju cez filtračnú kanvicu a dajte zohriať na 85 °C. Ak nemáte baristickú kanvicu, stačí nechať vodu zovrieť a kanvicu nechať na cca 2 minúty otvorenú.

2. Pomeliete si 30 gramov kávy na hrúbku podobnú krupici. Mletie na aeropress kávu by malo byť hrubšie ako na espresso, no jemnejšie ako na filtrovanú kávu.

3. Do sita si vložte dva papierové filtre a premyte ich horúcou vodou. Takto ich zbavíte papierovej chuti a zároveň predhrejete.

aeropres káva príprava

4. Podobne si predhrejte aj samotný aeropress. Položte ho na váhu, nasypte doň pripravenú kávu a zalejte ju 100 mililitrami horúcej vody.

5. Po zaliatí kávy miešajte krúživými pohybmi cca 15 sekúnd. Potom nechajte kávu ešte 30 sekúnd extrahovať a počas toho ju miešajte lyžičkou.

6. Po 30 sekundách nasadíte sito s filtrami, aeropress prevrátite nad kanvičku a za 20 sekúnd postupným tlakom pretlačíte kávu do kanvičky.

7. Do takto pripravenej kávy dolejte ešte 100 až 150 mililitrov horúcej vody – podľa toho, akú silnú kávu chcete. Pomiešate a môžete podávať!

Tipy a triky na dokonalú kávu v aeropresse

Experimentujte s pomerom kávy a vody

Zvyčajne sa odporúča pomer 1:15 (1 gram kávy na 15 gramov vody) pre vyváženú chuť, no môžete si ho prispôsobiť podľa toho, akú silnú kávu preferujete. Ak chcete intenzívnejšiu a výraznejšiu chuť, znížte množstvo vody alebo pridajte viac kávy. Pre jemnejšiu chuť môžete, naopak, zvýšiť množstvo vody.

Správna teplota vody a jej vplyv na chuť

Mala by sa pohybovať v rozmedzí 85-94 °C. Pri nižších teplotách dosiahnete jemnejšiu, sladšiu chuť bez horkosti, zatiaľ čo vyššie teploty extrahujú viac olejov a príchutí, čo môže viesť k intenzívnejšiemu a horkejšiemu výsledku.

Doba lúhovania a jej dopad na intenzitu chuti

Čas lúhovania kávy v aeropresse závisí od vašej preferovanej chuti. Kratšie lúhovanie (1-1,5 minúty) vám prinesie jemnejšiu a ľahšiu kávu, zatiaľ čo dlhšie lúhovanie (2-3 minúty) vedie k silnejšej a plnšej chuti kávy.

Inverzná metóda (otočenie aeropressu hore nohami) umožňuje kávu lúhovať dlhšie bez úniku vody, vďaka čomu budete mať lepšiu kontrolu nad finálnym výsledkom.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie