Sú si veľmi podobné, no každá z nich má svoje špecifické charakteristiky, ktoré vytvárajú jej výsledný chuťový profil. Americano vs. lungo – čo naozaj dostanete, ak si objednáte tieto druhy káv?
Obsah článku
Dobrý barista kdekoľvek na svete bude vedieť, na akú kávu máte práve chuť. Aj vtedy, ak mu to budete vysvetľovať rukami nohami. Nezáleží na tom, že si občas nie ste úplne istí, ako sa kávový nápoj volá.
Najmä pri kávach s vyšším obsahom vody občas dochádza k zámene a ľudia nevedia, čo si vlastne v kaviarni vypýtať. Pijete americano alebo lungo? Radi vám prezradíme, aké sú základné rozdiely v týchto dvoch nápojoch.
Americano káva je vo svojej podstate espresso zriedené väčším množstvom horúcej vody. Je jemné, no stále si zachováva svoju aromatickú vôňu a chuť. Ak uprednostňujete menej výrazné tóny (či už horké alebo kyslejšie) a pri káve si radi dlhšie posedíte, potom je americano pre vás tou správnou voľbou.
Objem a príprava
Na americano si nachystajte väčšiu šálku (150-180 ml). Základom je správne pripravené espresso (30 ml). Potom pridáte 5 dielov horúcej vody (v pomere 1:5) tak, že ju budete postupne vlievať do pripravenej šálky s espressom. Podľa chuti pridajte mlieko alebo cukor a americano máte hotové.
Chuťové vlastnosti
Americano je jemnejšia verzia espressa. V krajinách, kde sa teší veľkej popularite (neprekvapivo najmä USA a Kanada) ľudia preferujú túto kávu veľmi zriedenú a vypijú jej veľké množstvo. Vďaka pridanej vode sa pôvodná koncentrovaná chuť, ktorú môžete cítiť v espresse, zriedi na minimum. V kombinácii s horúcou vodou má však americano príjemné zamatové ukončenie na jazyku.
Obsah kofeínu
Nikoho neprekvapí, že americano môže obsahovať len toľko kofeínu, koľko espresso, z ktorého je pripravené. Je to približne 75 mg kofeínu. Ak si americano pripravujete z dvojitého espressa, tzv. doppia, budete v ňom mať raz toľko kofeínu.
História a vznik
Traduje sa príbeh, že americano vynašli vojaci z USA počas druhej svetovej vojny na fronte v Taliansku. Espresso bolo pre nich príliš silné a túžili si pripomenúť domov niečím, na čo boli zvyknutí. A tak do pravého talianskeho espressa liali horúcu vodu, až kým im výsledná chuť kávy nepripomínala domovinu.
Vedeli ste, že…? Existuje aj druhý spôsob prípravy americano kávy. Ak najprv naplníte šálku horúcou vodou a espresso pridáte až následne, na vrchu vám zostane krásna crema. Tento spôsob prípravy má však tiež svoj špecifický názov, kávoví nadšenci ho poznajú pod pojmom long black.
Lungo – veľkosť a špecifiká
Americano si môžete najľahšie zmýliť práve s lungom. Oba sú typy takzvaného predĺženého espressa, rozdiely medzi nimi sú však jednoduché a zapamätáte si ich ľahko.
Objem a príprava
Aj pri príprave lungo kávy používame ako základ espresso. Poznáme dva typy jeho prípravy, pričom najčastejšie sa používa ten jednoduchší. Do 30 ml espressa postupne vlejte 30 ml horúcej vody. V pomere 1:1 tak dosiahnete spolu 60ml kávu lungo.
Druhý postup sa väčšinou používa väčšinou na baristických súťažiach. Základom je prestaviť si mlynček na hrubšie mletie. Voda cez takto namleté zrná pretečie rýchlejšie, čo znamená, že pri rovnako dlhej extrakcii budete mať v šálke vo výsledku raz toľko vody. Tento spôsob je však zdĺhavý, najmä pre nutnosť neustále prestavovať kávový mlynček.
Chuťové vlastnosti
Chutí výrazne, lahodne a do veľkej miery preberá všetky vlastnosti pôvodného espressa. Ak budete postupovať správne, zachováte v lungu nielen chuťové a aromatické vlastnosti, ale aj bohatú cremu na povrchu.
Obsah kofeínu
Rovnako ako americano, aj lungo obsahuje len toľko kofeínu, koľko espresso, z ktorého je pripravené. Je to približne 75 mg kofeínu, raz toľko, pokiaľ si nápoj pripravujete z dvojitého espressa.
História a vznik
V preklade z taliančiny lungo môže znamenať dlhá či zriedená káva. Aj v susednom Rakúsku dostala svoj preložený názov, objednať si ju tu môžete pod pojmom Verlängter, čo doslova znamená predĺžený.
Je to jeden z najstarších spôsobov prípravy kávy. Niečo, čo sa podobalo na dnešné espresso, si ľudia v centrálnom Taliansku riedili v pomere 1:1 horúcou vodou podľa dostupných záznamov už v 16. storočí. Simultánne s lungom vznikla vo Francúzsku takzvaná Café allongé, ktorá sa pripravuje v podstate rovnakým spôsobom.
Niektoré publikácie americano s lungom označujú za bratrancov, ktorí vznikli z rovnakej potreby ľudí piť kávu s menej výraznou chuťou.
Aké sú teda základné rozdiely medzi týmito dvoma kávovými nápojmi? Najmä vo veľkosti kávy. Zatiaľ čo americano má objem okolo 150 ml, správne pripravené lungo len okolo 60 ml. Súboj americano vs. lungo vyhráva lungo aj v intenzívnejšej aróme, má bohatšiu cremu a výraznejší chuťový profil.
Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.
Simona Mlyniská
Sima je kávová nadšenkyňa s vášňou pre písané slovo. Vyštudovaná novinárka, ktorá verí, že na každom detaile záleží, vám túži prinášať novinky z kávového sveta prostredníctvom našich blogov aj odbornejších článkov.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.