Kofeín patrí k najobľúbenejším stimulantom na svete. Vďaka nemu, bohatým arómam a jedinečnej chuti je káva tak obľúbená. Nie každý však kofeín dobre znáša – práve pre týchto kávičkárov existuje bezkofeínová káva so zaujímavou a bohatou históriou.
Kofeín – jed či liek?
Kým v minulosti sa kofeín považoval za jed, ktorému sa treba vyhýbať, dnes už vieme, že ide o alkaloid. Ten priaznivo stimuluje našu centrálnu nervovú sústavu a má pre ľudské telo povzbudivé účinky.
Kofeínová káva je najpopulárnejší stimulant a zároveň je jednou z najpredávanejších komodít na svete. Aj napriek tomu sú medzi nami kávičkári, ktorí si na obsah a množstvo kofeínu musia z rôznych dôvodov dávať pozor.
Ak nim patríte aj vy, nezúfajte. Naše bezkofeínové a nízkokofeínové kávy ulahodia milovníkom kvality, ľuďom, čo milujú piť kávu neskoro večer či dokonca tehotným a dojčiacim mamičkám, pre ktoré sme špeciálne vyvinuli kávu EBENICA Mammie.
Ochutnajte ich všetky a zistite, ktorá je tá pravá
-
Mammie
Výnimočne lahodná bezkofeínová káva, vytvorená špeciálne pre tehotné a dojčiace ženy.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
Zero
Certifikovaná bezkofeínová káva vhodná pre tehotné a dojčiace ženy či kardio pacientov.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
Siesta
Káva so zníženým obsahom kofeínu, ktorá prekvapí plnou chuťou mandľových tónov.
Na sklade4,49€ – 39,90€
Bezkofeínová káva – legenda o vzniku
Za všetko pravdepodobne môže známy nemecký básnik Johann Wolfgang Goethe. Keď v roku 1819 videl, ako chemik Friedlieb Ferdinand Runge demonštroval účinky jedovatého výťažku ľuľku na zreniciach mačky, poveril ho špecifickou úlohou.
Podaroval mu malú škatuľku kávovníkových zŕn z Grécka a požiadal ho, aby zistil, prečo ho tieto malé zrnká dokážu v noci udržať tak dlho hore.
O rok neskôr sa Rungeovi podarilo zrealizovať prvú izoláciu a identifikáciu kofeínu. Avšak o samotnom procese dekofeinizácie sa mu nepodarilo zistiť nič, a preto ani nehľadal spôsoby jej komerčného využitia.
NA STIAHNUTIE: VEĽKÁ PRÍRUČKA O KÁVE, DOJČENÍ A TEHOTENSTVE
Zaujíma vás, koľko kávy môžete vypiť počas tehotenstva a dojčenia? Stiahnite si nášho sprievodcu, v ktorom na vás čaká 20 strán plných informácií podložených prieskumami, odporúčaniami odborníkov a osobnými skúsenosťami mamičiek.
Vznik komerčnej bezkofeínovej kávy
Ako prvý prišiel s komerčným využitím procesu dekofeinizácie až Ludwig Roselius začiatkom 20. storočia. Roselius veril, že jeho otec predčasne zomrel práve pre nadmerný príjem kofeínu.
Preto sa rozhodol, že nájde spôsob ako tento „jed“ z kávovníkových zŕn odstrániť. Ako to už v dejinách ľudstva býva, aj on našiel riešenie vďaka obyčajnej náhode, keď mu prišla zásielka kávovníkových zŕn zmáčaných morskou vodou.
Prečítajte si viac aj o témach bezkofeínová káva v tehotenstve a káva a dojčenie »
V roku 1905 si patentoval metódu dekofeinizácie, ktorá pracovala s naparovaním zŕn kyselinami a následným extrahovaním kofeínu za pomoci benzénu. Táto metóda sa na dlhé desaťročia stala štandardom, vďaka čomu mohol Roselius vyrábať a predávať bezkofeínovú kávu ako luxusný produkt.

Dekofeinizácia: extrahovanie kofeínu z kávy
Ešte aj dnes predstavuje dekofeinizácia kávy intenzívny a náročný proces, na ktorý sa zameriavajú špecializované spoločnosti. Pred tým, ako sa naň pozrieme zblízka by sme si však mali povedať, že žiadna bezkofeínová káva nie je skutočne 100% bez kofeínu.
Dekofeinizáciou je z kávovníkových zŕn možné extrahovať približne 97 % a viac kofeínu. V praxi to znamená, že kým espresso z bežnej kofeínovej kávy obsahuje približne 75 miligramov kofeínu, tá bezkofeínová ho má iba 1 až 5 miligramov (v závislosti od sily extraktu a spôsobu prípravy kávy).
Výroba bezkofeínovej kávy – metódy
Existuje viacero spôsobov, ako zbaviť kávu jej prirodzeného obsahu kofeínu. Niektoré sú finančne aj časovo náročnejšie než iné, čo sa v konečnom dôsledku odráža aj na konečnej cene.
Zároveň sú však najšetrnejšie k samotnému produktu, vďaka čomu vo výslednej chuti nespoznáte, že pijete bezkofeínovú kávu. Medzi najbežnejšie technológie extrahovania kofeínu z kávovníkových zŕn patria:


Kofeínová vs bezkofeínová káva a ich vplyv na zdravie
Vo všeobecnosti možno povedať, že kvalitná a čerstvo pražená kofeínová káva je zdraviu prospešná. Kofeín nielenže zvyšuje krvný tlak, ale priaznivo vplýva aj na produkciu žalúdočných kyselín.
Zrýchľuje tiež tlkot srdca, zlepšuje využívanie tukových zásob, uvoľňuje tukové kyseliny do krvného riečiska. V neposlednom rade odstraňuje únavu či zvyšuje úroveň našej psychickej aktivity.
Káva obsahuje aj iné dôležité látky, napríklad rôzne sacharidy, oleje, kyseliny a bielkoviny. Z minerálnych látok v nej nájdete hlavne draslík, fosfor, železo a horčík. Má veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus aj vďaka obsahu antioxidantov, polyfenolov a vlákniny.

Okrem povzbudzujúcich účinkov však môže mať kofeínová káva aj nežiaduce účinky, ktoré netreba ignorovať, najmä pri citlivom organizme. Môže spôsobovať nespavosť, nepokoj, bolesti žalúdka či dokonca tachykardiu.
Milovníci kávy môžu mať aj rôzne zdravotné obmedzenia, napríklad vysoký krvný tlak či precitlivenosť na kofeín, a preto si musia na jeho príjem dávať pozor.
Práve pre ľudí, ktorí musia s kofeínom narábať opatrne je určená bezkofeínová či naša špeciálna nízkokofeínová káva. Sú spracované šetrnou Švajčiarskou vodnou metódou a vždy čerstvo pražené, preto v šálke potešia lahodnou arómou a plnou chuťou čokolády a orieškov. Niektoré z nich (v závislosti od kávy a jej prípravy) aj sviežimi ovocnými tónmi.