Košík

Váš košík je prázdny.

Bezkofeínová káva: Ako sa vyrába a odkedy ju pijeme?

Bezkofeínové kávy EBENICA COFFEE

Kofeín patrí k najobľúbenejším stimulantom na svete. Vďaka nemu, bohatým arómam a jedinečnej chuti je káva tak obľúbená. Nie každý však kofeín dobre znáša – práve pre týchto kávičkárov existuje bezkofeínová káva so zaujímavou a bohatou históriou.

Kofeín – jed či liek?

Kým v minulosti sa kofeín považoval za jed, ktorému sa treba vyhýbať, dnes už vieme, že ide o alkaloid. Ten priaznivo stimuluje našu centrálnu nervovú sústavu a má pre ľudské telo povzbudivé účinky.

Kofeínová káva je najpopulárnejší stimulant a zároveň je jednou z najpredávanejších komodít na svete. Aj napriek tomu sú medzi nami kávičkári, ktorí si na obsah a množstvo kofeínu musia z rôznych dôvodov dávať pozor.

Ak nim patríte aj vy, nezúfajte. Naše bezkofeínové a nízkokofeínové kávy ulahodia milovníkom kvality, ľuďom, čo milujú piť kávu neskoro večer či dokonca tehotným a dojčiacim mamičkám, pre ktoré sme špeciálne vyvinuli kávu EBENICA Mammie.

Ochutnajte ich všetky a zistite, ktorá je tá pravá

  • balenie kávy Ebenica Mammie

    Mammie

    Výnimočne lahodná bezkofeínová káva, vytvorená špeciálne pre tehotné a dojčiace ženy.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    karamelkaramel
    Na sklade
    4,4939,90
  • Ocenenie Great Taste 2023 s jednou hviezdouLogo procesu švajčiarskej vody pre kávu.
    Zero transparent

    Zero

    Certifikovaná bezkofeínová káva vhodná pre tehotné a dojčiace ženy či kardio pacientov.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    ovocieovocie
    Na sklade
    4,4939,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2022.Logo procesu švajčiarskej vody pre kávu.
    220g balenie kávy Siesta

    Siesta

    Káva so zníženým obsahom kofeínu, ktorá prekvapí plnou chuťou mandľových tónov.

    mandlemandle
    mandarínkymandarínky
    melasamelasa
    Na sklade
    4,4939,90

Bezkofeínová káva – legenda o vzniku

Za všetko pravdepodobne môže známy nemecký básnik Johann Wolfgang Goethe. Keď v roku 1819 videl, ako chemik Friedlieb Ferdinand Runge demonštroval účinky jedovatého výťažku ľuľku na zreniciach mačky, poveril ho špecifickou úlohou.

Podaroval mu malú škatuľku kávovníkových zŕn z Grécka a požiadal ho, aby zistil, prečo ho tieto malé zrnká dokážu v noci udržať tak dlho hore.

O rok neskôr sa Rungeovi podarilo zrealizovať prvú izoláciu a identifikáciu kofeínu. Avšak o samotnom procese dekofeinizácie sa mu nepodarilo zistiť nič, a preto ani nehľadal spôsoby jej komerčného využitia.

NA STIAHNUTIE: VEĽKÁ PRÍRUČKA O KÁVE, DOJČENÍ A TEHOTENSTVE

Zaujíma vás, koľko kávy môžete vypiť počas tehotenstva a dojčenia?  Stiahnite si nášho sprievodcu, v ktorom na vás čaká 20 strán plných informácií podložených prieskumami, odporúčaniami odborníkov osobnými skúsenosťami mamičiek.

Vedeli ste, že…? Počas 20. a 30. rokov minulého storočia bolo podľa šialene silnej propagandy zdravé árijské obyvateľstvo kľúčom k nezlomnej Weimarskej republike a neskôr Tretej ríši. Verili, že kofeín je jed, a tak bola bezkofeínová káva súčasťou vtedajšej štátnej politiky a propagandy zameranej na zachovanie zdravej árijskej populácie.

Vznik komerčnej bezkofeínovej kávy

Ako prvý prišiel s komerčným využitím procesu dekofeinizácie až Ludwig Roselius začiatkom 20. storočia. Roselius veril, že jeho otec predčasne zomrel práve pre nadmerný príjem kofeínu.

Preto sa rozhodol, že nájde spôsob ako tento „jed“ z kávovníkových zŕn odstrániť. Ako to už v dejinách ľudstva býva, aj on našiel riešenie vďaka obyčajnej náhode, keď mu prišla zásielka kávovníkových zŕn zmáčaných morskou vodou.

Prečítajte si viac aj o témach bezkofeínová káva v tehotenstvekáva a dojčenie »

V roku 1905 si patentoval metódu dekofeinizácie, ktorá pracovala s naparovaním zŕn kyselinami a následným extrahovaním kofeínu za pomoci benzénu. Táto metóda sa na dlhé desaťročia stala štandardom, vďaka čomu mohol Roselius vyrábať a predávať bezkofeínovú kávu ako luxusný produkt.

degustačný balíček bezkofeínové kávy

Dekofeinizácia: extrahovanie kofeínu z kávy

Ešte aj dnes predstavuje dekofeinizácia kávy intenzívny a náročný proces, na ktorý sa zameriavajú špecializované spoločnosti. Pred tým, ako sa naň pozrieme zblízka by sme si však mali povedať, že žiadna bezkofeínová káva nie je skutočne 100% bez kofeínu.

Vedeli ste, že…? Už niekoľko rokov sa vedci snažia o vypestovanie prirodzene bezkofeínovej kávy. Prvé úspechy sa podarili v Brazílii, a to vďaka defektu v genetike kávovníka Coffea charrieriana. Rastlina akumuluje teobromín, ktorý by normálne mala premieňať na kofeín. Kávovníkové zrno Decaffito je v Brazílii chránené ochrannou známkou.

Dekofeinizáciou je z kávovníkových zŕn možné extrahovať približne 97 % a viac kofeínu. V praxi to znamená, že kým espresso z bežnej kofeínovej kávy obsahuje približne 75 miligramov kofeínu, tá bezkofeínová ho má iba 1 až 5 miligramov (v závislosti od sily extraktu a spôsobu prípravy kávy).

Výroba bezkofeínovej kávy – metódy

Existuje viacero spôsobov, ako zbaviť kávu jej prirodzeného obsahu kofeínu. Niektoré sú finančne aj časovo náročnejšie než iné, čo sa v konečnom dôsledku odráža aj na konečnej cene.

Zároveň sú však najšetrnejšie k samotnému produktu, vďaka čomu vo výslednej chuti nespoznáte, že pijete bezkofeínovú kávu. Medzi najbežnejšie technológie extrahovania kofeínu z kávovníkových zŕn patria:

praženie kávy

Nepriama metóda dekofeinizácie

Pri nepriamej metóde sa využívajú organické rozpúšťadlá ako sú chloroform, etylacetát a pod. Zelené kávovníkové zrná sa najskôr naparia, čím sa zväčší ich objem aj povrch zrna.

To následne umožní ľahší prienik rozpúšťadla do zŕn zvonku. Naparené zrná sa namáčajú v rozpúšťadle, ktoré z nich vylúhuje kofeín. Následne sa zrná znova naparia a vysušia, často aj opakovane, aby sa z nich odstránili všetky zvyšky rozpúšťadla.

Dekofeinizácia pomocou superkritických plynov

Metóda využívajúca plyny pracuje s ich kritickým bodom a so zvýšeným tlakom. Vtedy sa plyny stávajú kvapalinami a fungujú podobne ako rozpúšťadlá.

Jedným z plynov, ktoré sa na dekofeinizáciu používajú, je napríklad oxid uhličitý. Najskôr sa zrná pri teplote 70 °C a zvýšenom tlaku naparia vodnou parou. Kofeín sa naviaže na plynnú zložku a pomocou absorpcie s recirkuláciou plynu sa následne zo zŕn odstráni.

Švajčiarska vodná metóda

Švajčiarska vodná metóda (z angl. Swiss Water® Process) pracuje primárne s vodou a filtračnými uhlíkovými zariadeniami. Kávovníkové zrná sa namáčajú vo vode, do ktorej sa kofeín postupne lúhuje.

Následne sa takto získaný kofeín za pomoci filtrov s aktívnym uhlíkom vyseparuje. Keďže sa do vody spolu s kofeínom extrahuje aj časť žiadaných vonných látok, pripraví sa z nich špeciálny výluh, v ktorom sa zrná zbavené kofeínu opätovne močia. Až potom sa sušia v nádržiach na to určených.

Táto metóda je najšetrnejšia nielen ku kávovníkovým zrnám, ale aj k samotnému produktu, výslednej chuti a nášmu zdraviu. Preto sme sa rozhodli, že všetky naše bezkofeínové kávy budeme pražiť iba zo zŕn, z ktorých bol kofeín odstránený práve Švajčiarskou vodnou metódou.

sklad a káva ZERO

Kofeínová vs bezkofeínová káva a ich vplyv na zdravie

Vo všeobecnosti možno povedať, že kvalitná a čerstvo pražená kofeínová káva je zdraviu prospešná. Kofeín nielenže zvyšuje krvný tlak, ale priaznivo vplýva aj na produkciu žalúdočných kyselín.

Zrýchľuje tiež tlkot srdca, zlepšuje využívanie tukových zásob, uvoľňuje tukové kyseliny do krvného riečiska. V neposlednom rade odstraňuje únavu či zvyšuje úroveň našej psychickej aktivity.

V EBENICE si nechávame naše kávy pravidelne laboratórne testovať. Pozrite sa, ako sme dopadli v poslednom testovaní »

Káva obsahuje aj iné dôležité látky, napríklad rôzne sacharidy, oleje, kyseliny a bielkoviny. Z minerálnych látok v nej nájdete hlavne draslík, fosfor, železo a horčík. Má veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus aj vďaka obsahu antioxidantov, polyfenolov a vlákniny.

káva Siesta degustačné balíčky

Okrem povzbudzujúcich účinkov však môže mať kofeínová káva aj nežiaduce účinky, ktoré netreba ignorovať, najmä pri citlivom organizme. Môže spôsobovať nespavosť, nepokoj, bolesti žalúdka či dokonca tachykardiu.

Milovníci kávy môžu mať aj rôzne zdravotné obmedzenia, napríklad vysoký krvný tlak či precitlivenosť na kofeín, a preto si musia na jeho príjem dávať pozor.

Vedeli ste, že…? Kávou sa možno aj predávkovať. Smrteľná dávka pre človeka predstavuje okolo 25 litrov kávy, čo je asi 1 000 šálok espressa.

Práve pre ľudí, ktorí musia s kofeínom narábať opatrne je určená bezkofeínová či naša špeciálna nízkokofeínová káva. Sú spracované šetrnou Švajčiarskou vodnou metódou a vždy čerstvo pražené, preto v šálke potešia lahodnou arómou a plnou chuťou čokolády a orieškov. Niektoré z nich (v závislosti od kávy a jej prípravy) aj sviežimi ovocnými tónmi.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie