RISTRETTKO #1: Výber vhodnej espresso šálky

Myslíte si, že výslednú chuť kávy nemôže ovplyvniť tvar, materiál a správne nahriatie šálky? Veru môže! Povieme si viac v novom diele Ristrettka.

Čo si všímať pri výbere šálky na kávu?

Možno sa to niekomu bude zdať trošku pritiahnuté za vlasy, ale aj výber kávovej šálky môže do istej miery ovplyvniť chuť kávy a celkový pôžitok z nej. Poďme si teda povedať, čo všetko by mala mať správna šálka na espresso či cappuccino.

Materiál kávovej šálky

Zo všetkého najskôr si treba všímať materiál, z ktorého je kávová šálka vyrobená. Najlepšie urobíte, keď siahnete po porceláne s glazúrou. Tým, že má výborné termoizolačné vlastnosti, ostane v nej káva stále teplá a dlhšie si udrží svoju bohatú cremu. Zároveň porcelán nezanecháva v káve žiadnu nepríjemnú, nežiadúcu chuť.

Ak preferujete kávu skôr v skle, tu si treba dať akurát pozor na to, aby ste sa nepopálili. Keďže sklo nemá také dobré termoizolačné vlastnosti ako porcelán, nedokáže tak dobre udržiavať teplotu kávy, a tá v ňom preto aj oveľa rýchlejšie chladne.

tvar našej espresso šálky

Špecifický tvar šálky

Okrem materiálu je dobré všímať si aj samotný tvar šálky, presnejšie jej dna. Každý kávičkár má svoje osobitné preferencie – niekomu sa káva lepšie pije zo sklenej šálky, inému zasa z hrnčeka. Bez ohľadu na typ šálky je ale dôležité, aby mala zaoblené dno, vďaka ktorému sa lepšie ukladá crema na espresse.

Hrúbka použitého materiálu

S tvarom šálky sa posudzuje aj hrúbka použítého materiálu. Každý kávičkár má svoje osobitné preferencie – niekto má radšej vyššie šálky z tenšieho porcelánu, iný naopak menšie, baňatejšie šálky z hrubšieho porcelánu. Vo všeobecnoesti sa ale dá povedať, že čím hrubší je porcelán, tým lepšie termoizolačné vlastnosti šálka má.

rôzne druhy a hrúbky šálok

Priemer espresso šálky

Odporúčame tiež venovať pozornosť priemeru zvolenej šálky. Čím väčší totiž priemer je, tým sa kávová crema rozplynie viac do šírky šálky. Ak si napríklad pripravíte espresso do šálky na cappuccino, tak sa vám crema na hladine úplne rozplynie, čo síce nijak výrazne neovplyvní chuť espressa, ale minimálne jeho vzhľad áno.

Správne nahriatie kávovej šálky

Nemenej dôležitá vec je aj správne nahriatie šálky. Profesionálne pripravená káva by sa nemala podávať do studenej šálky – káva jednak rýchlejšie schladne, zároveň sa v nej aj rýchlejšie stratí crema. Z tohto dôvodu bývajú na kávovaroch náhrevné plošiny, na ktoré sa šálky nechávajú pred podávaním nahriať.

espresso šálky na výhrevnej plošine

Dizajn a vizuál šálky

V neposlednom rade by vám šálka mala byť sympatická, či už dizajnom, tvarom, farbou či typom uška. Lebo ako sa hovorí, človek je, v našom prípade pije, aj očami. Preto je dôležité, aby ste si vybrali šálku, ktorá sa vám bude vizuálne, dizajnovo páčiť, bude blízka vášmu srdcu a z ktorej si kávu maximálne vychutnáte.

Elegantné šálky Ebenica na espresso či cappuccino