Myslíte si, že výslednú chuť kávy nemôže ovplyvniť tvar, materiál a správne nahriatie šálky? Veru môže! Povieme si viac v novom diele Ristrettka.
Čo si všímať pri výbere šálky?
Možno sa to niekomu bude zdať trošku pritiahnuté za vlasy, ale aj výber šálky na kávu môže do istej miery ovplyvniť chuť kávy a celkový pôžitok z nej. Poďme si teda povedať, čo všetko by mala mať správna šálka na espresso či cappuccino.
Materiál kávovej šálky
Zo všetkého najskôr si treba všímať materiál, z ktorého je kávová šálka vyrobená. Najlepšie urobíte, keď siahnete po porceláne s glazúrou. Tým, že má výborné termoizolačné vlastnosti, ostane v nej káva stále teplá a dlhšie si udrží svoju bohatú cremu. Zároveň porcelán nezanecháva v káve žiadnu nepríjemnú, nežiadúcu chuť.
Mohlo by vás zaujímať: Druhy kávových nápojov – viete, ktorý je ktorý?
Ak preferujete kávu skôr v skle, tu si treba dať akurát pozor na to, aby ste sa nepopálili. Keďže sklo nemá také dobré termoizolačné vlastnosti ako porcelán, nedokáže tak dobre udržiavať teplotu kávy, a tá v ňom preto aj oveľa rýchlejšie chladne.

Špecifický tvar šálky
Okrem materiálu je dobré všímať si aj samotný tvar šálky, presnejšie jej dna. Každý kávičkár má svoje osobitné preferencie – niekomu sa káva lepšie pije zo sklenej šálky, inému zasa z hrnčeka. Bez ohľadu na typ šálky je ale dôležité, aby mala zaoblené dno, vďaka ktorému sa lepšie ukladá crema na espresse.
Hrúbka použitého materiálu
S tvarom šálky sa posudzuje aj hrúbka použítého materiálu. Každý kávičkár má svoje osobitné preferencie – niekto má radšej vyššie šálky z tenšieho porcelánu, iný naopak menšie, baňatejšie šálky z hrubšieho porcelánu. Vo všeobecnoesti sa ale dá povedať, že čím hrubší je porcelán, tým lepšie termoizolačné vlastnosti šálka má.

Priemer espresso šálky
Odporúčame tiež venovať pozornosť priemeru zvolenej šálky. Čím väčší totiž priemer je, tým sa kávová crema rozplynie viac do šírky šálky. Ak si napríklad pripravíte espresso do šálky na cappuccino, tak sa vám crema na hladine úplne rozplynie, čo síce nijak výrazne neovplyvní chuť espressa, ale minimálne jeho vzhľad áno.
Správne nahriatie kávovej šálky
Nemenej dôležitá vec je aj správne nahriatie šálky. Profesionálne pripravená káva by sa nemala podávať do studenej šálky – káva jednak rýchlejšie schladne, zároveň sa v nej aj rýchlejšie stratí crema. Z tohto dôvodu bývajú na kávovaroch náhrevné plošiny, na ktoré sa šálky nechávajú pred podávaním nahriať.

Dizajn a vizuál šálky
V neposlednom rade by vám šálka mala byť sympatická, či už dizajnom, tvarom, farbou či typom uška. Lebo ako sa hovorí, človek je, v našom prípade pije, aj očami. Preto je dôležité, aby ste si vybrali šálku, ktorá sa vám bude vizuálne, dizajnovo páčiť, bude blízka vášmu srdcu a z ktorej si kávu maximálne vychutnáte.
Elegantné šálky EBENICA na espresso či cappuccino
Šálka na espresso
Biela espresso šálka z kvalitného živicového porcelánu.
Šálka na cappuccino
Cappuccino šálka z hrubostenného kávového porcelánu.