Košík

Váš košík je prázdny.

Acidita kávy: Kedy je kyslosť kávy v poriadku?

ovocne kavy EBENICA COFFEE

Kedy je acidita kávy (kyslosť) príjemná a kedy už môže byť príliš silná? Tento článok vám pomôže lepšie pochopiť, ako rozpoznať správnu rovnováhu v chuťových tónoch ovocnejších káv, aby ste si mohli vychutnať tú najlepšiu kávu podľa vašich preferencií.

Acidita kávy? Netreba sa jej báť

Káva je nápoj, ktorý v sebe nesie pestré spektrum rôznych chutí a vôní. V tradičnejších kávach s nízkou aciditou (alebo v kávach bez kyslosti) si tak najčastejšie vychutnávame tóny s chuťou orechov, mliečnej a horkej čokolády, tabaku, medu či melasy. Moderné výberové 100% arabica kávy v sebe dnes už skrývajú aj osviežujúcu a šťavnatú chuť citrónu, grepu, ba dokonca jahôd a iného bobuľového ovocia. V tomto prípade hovoríme o ovocných odrodách kávovníka, pre ktoré je príjemná acidita kávy charakteristická.

chuťové tóny v káve

Je to kyslosť kávy, ktorej sa netreba báť a odlišovať ju od tej nežiadúcej, ktorá káve výrazne uberá na kvalite. Tieto kávy zlou prípravou nadobudli nepríjemnú kyslosť, ba až octovosť, a tá im vôbec nesvedčí.

Ovocnosť alebo príjemná kyslosť kávy

Pre najrozšírenejší a najkvalitnejší druh kávovníkaCoffea arabica je určitá dávka kyslosti, resp. ovocnosti priam charakteristická. Táto rastlina rastie vo vyšších nadmorských výškach (600-2000 m. n. m.), ktoré spolu s teplotou ovzdušia spôsobujú postupné dlhšie zrenie kávovníka.

Kávovníkový plod (čerešňa) má teda dlhší čas na to, aby sa v ňom vyprofilovala tá najlepšia chuť, no súčasne aj prirodzená kyslosť kávy. Táto kyslosť, či už ide o tzv. ovocnosť alebo vínovosť, je najmä pri afrických plodoch kávovníka veľmi typická a prirodzená.

Divoko rastúce druhy kávovníka z Afriky by bez tejto kyslosti nemali svoju charakteristickú chuť s rozličnými chuťovými tónmi: ovocnými a florálnymi, niekedy dokonca až trávnatými. Pražiarne sa pri takýchto kávach snažia ich prirodzenú chuť v čo najväčšej miere zachovať a pozdvihnúť ju na vyššiu úroveň.

acidita kávy vizualizácia

Kávy s vyššou aciditou

Kávy z Afriky (z Etiópie, Kene, Rwandy či Burundi) sa môžu pochváliť naozaj zaujímavou chuťou po citrusoch, ktorú by ste napríklad v amerických kávach v takejto miere nikdy nenašli. Táto šálka kávy nie je, samozrejme, vhodná pre každého – my ju však odporúčame minimálne vyskúšať. Čo takto naša citrusová EBENICA El Salvador La Joya alebo čučoriedkovo-jahodová EBENICA Ethiopia Dimtu Tero?

Alternatívnou metódou prípravy kávy sa vo svete kávičkárov myslí akákoľvek iná príprava kávy než cez espresso kávovar (či už pákový alebo automatický). Každá alternatívna metóda má svoje špecifiká a poskytne trochu iný chuťový zážitok, krásne v nej však vyniknú práve acidita kávy a jej ovocné tóny.

Pri acídnejších kávach sú ideálne metódy prípravy napríklad Hario V60, aeropress, filtrovaná káva či čoraz viac obľúbené cold brew a batch brew, tiež pripravené pomocou papierových filtrov.

Africké kávy EBENICA COFFEE s vyššou aciditou

  • Logo ocenenia Great Taste 2020.
    El Salvador La Joya transparent

    El Salvador La Joya

    Jednoodrodová 100% Arabica s plnými tónmi kakaa, vanilky a sladkého citrusového ovocia.

    kakaokakao
    vanilkavanilka
    citruscitrus
    Na sklade
    4,4923,80
  • Logo Great Taste s dvoma hviezdami za rok 2022.
    Ethiopia Dimtu Tero transparent

    Ethiopia Dimtu Tero

    Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.

    čučoriedkyčučoriedky
    jahodyjahody
    kvetinykvetiny
    Na sklade
    4,4925,80
  • Logo ocenenia Great Taste 2022.
    Kenya Tekangu Tegu transparent

    Kenya Tekangu Tegu

    Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín.

    grepgrep
    kvetinykvetiny
    malinymaliny
    Na sklade
    4,4925,80

Ktorá káva nie je kyslá?

Na opačnom konci chuťového spektra je káva s nízkou aciditou. Sú to napríklad kávy z Brazílie či Kolumbie, v ktorých nájdete predovšetkým tóny čokolády a lieskových orechov.

Najviac sa hodia na prípravu klasickými metódami, ktoré zvýrazňujú ich sladšie a čokoládové tóny a plné telo. Sú ideálne na espresso alebo do automatického kávovaru. Ak patríte k milovníkom zrnkových káv bez kyslosti, naše vysokokvalitné a medzinárodne ocenené kávové blendy EBENICA Duetto EBENICA Gurmano vás potešia plnou chuťou, čokoládovými tónmi a krásne hustou cremou.

Vyberte si z ponuky káv EBENICA bez kyslosti

  • Logo ocenenia Great Taste 2020.
    220g balenie kávy Duetto

    Duetto

    Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    medmed
    Na sklade
    4,4936,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2019
    Gurmano transparent

    Gurmano

    Kávový blend, ktorý si vás získa čokoládovo-hrozienkovou chuťou a jemnými kvetinovými tónmi.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    hrozienkahrozienka
    Na sklade
    4,4933,90
  • Logo Great Taste s 1 hviezdou za rok 2024Logo ocenenia Great Taste 2019
    Harmonelle transparent

    Harmonelle

    Harmonicky vyvážená espresso káva sviežich kvetinových tónov a podmanivej chuti čokolády.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    vínovíno
    Na sklade
    4,4939,90

Video: Acidita vysvetlená v 3 minútach

Počas 15 rokov pôsobenia našej pražiarne EBENICA COFFEE na trhu k nám prišlo už mnoho ľudí, ktorí chceli „kávu, ktorá nie je kyslá“. Vždy sa im snažíme podrobne vysvetliť, že kyslosť kávy môže byť aj v poriadku a môžu skúsiť experimentovať či nájsť svoju chuťovú hranicu.

Preto sme spolu s naším baristom Majom pred časom natočili aj krátke video v našej sérii #Ristrettko, kde počas necelých 3 minút podrobne vysvetľuje a zhŕňa tie najdôležitejšie poznatky na túto tému:

Ako vzniká nežiadúca acidita kávy?

Druhý typ kávovej kyslosti je spôsobený zlou prípravou kávových zŕn. Takáto kyslosť sa už príjemne nerozprestiera na vrchnom podnebí úst a nepripomína ovocnosť ani vínovosť.

Je to ťažká kyslosť až octovosť, ktorá vám potlačí akékoľvek ďalšie chute kávy. Môže vyvolávať žalúdočné problémy alebo pálenie záhy. Práve s  nežiadúcou kyslosťou sú častou zamieňané ovocné tóny vyššie uvedených afrických káv.

Nesprávne praženie kávy

Najčastejšie vzniká nesprávnym a necitlivým pražením kávy. Pri veľkokapacitných pražiarňach sa často stáva, že kávu pražia v priveľkých dávkach, v pomerne rýchlom časepri vysokej teplote. Výsledné kávové zrno je na povrchu síce upražené – často priam prepražené, no vo vnútri je zrnko ešte surové a nespracované.

Následné espresso z takejto kávy má silne horkú až zemitú chuť kvôli prepraženosti povrchu zrna a súčasne ťažkú kyslosť, spôsobenú nespracovaným – nedopraženým jadrom.

Za zlé praženie taktiež môžeme považovať príliš dlhé praženie na nízkej teplote. Zrno tak ostane vysušené, neupražené a jeho chuť zaniká pod vplyvom ostrej kyslosti. Výsledná šálka kávy je naozaj nízkej kvality a môže spôsobiť žalúdočné problémy.

Nevyladený čas extrakcie espressa

Druhým najčastejším dôvodom je zlý čas extrakcie espressa. Espresso by sa malo extrahovať približne 25 sekúnd. Na začiatku extrakcie sa vylučujú husté olejnaté látky, ktoré sú charakteristické svojou kyslosťou.

Ak je káva v páke zle utlačená, tak voda cez hlavu pretečie prirýchlo a v šálke tak ostane len tento kyslý, prvotný profil kávy. Na horkú a sladkú chuť musíte počkať pár sekúnd po začatí extrakcie, tieto látky sa totiž pripájajú ku kyslej emulzii až neskôr.

extrakcia espresso kávy

Nedostatočná kvalita vody

Ďalším aspektom chuti je teplota a kvality vody, ktorá je používaná na prípravu kávy. Výkyvy teplôt, príliš nízka, prípadne vysoká teplota vedia skresliť výslednú chuť kávy, či už spôsobí horkosť alebo kyslosť.

Teplota vody na prípravu espressa by mala byť približne 93 °C. Pri iných alternatívnych metódach prípravy môže byť odporúčaná teplota iná, a preto vždy postupujte podľa spoľahlivých návodov.

Nesprávne skladovanie kávy

Zlé návyky v oblasti čerstvosti praženia a následného skladovania kávy môžu taktiež spôsobiť nepríjemnú chuť. Káva by sa nemala hneď po upražení baliť do spotrebiteľských obalov. Mala by mať čas aspoň deň-dva dozrieť, aby nadobudla svoje typické vlastnosti a chuť. Balenie, ktoré si následne výrobca zvolí, ovplyvní samotnú čerstvosť kávy.

Naše obaly majú jednocestný ventil, ktorý chráni kávu pred zvetrávaním. Každé vrecko dôkladne uzatvárame tepelným zvarom, ktorý spolu s ventilom zabraňuje prenikaniu prebytočného vzduchu a svetla ku káve. Naviac je na našich 220g a 500g baleniach tzv. zip-lock systém, ktorý slúži na opakované otváranie a zatváranie balíčka kávy.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie