Kedy je acidita kávy (kyslosť) príjemná a kedy už môže byť príliš silná? Tento článok vám pomôže lepšie pochopiť, ako rozpoznať správnu rovnováhu v chuťových tónoch ovocnejších káv, aby ste si mohli vychutnať tú najlepšiu kávu podľa vašich preferencií.
Acidita kávy? Netreba sa jej báť
Káva je nápoj, ktorý v sebe nesie pestré spektrum rôznych chutí a vôní. V tradičnejších kávach s nízkou aciditou (alebo v kávach bez kyslosti) si tak najčastejšie vychutnávame tóny s chuťou orechov, mliečnej a horkej čokolády, tabaku, medu či melasy. Moderné výberové 100% arabica kávy v sebe dnes už skrývajú aj osviežujúcu a šťavnatú chuť citrónu, grepu, ba dokonca jahôd a iného bobuľového ovocia. V tomto prípade hovoríme o ovocných odrodách kávovníka, pre ktoré je príjemná acidita kávy charakteristická.

Je to kyslosť kávy, ktorej sa netreba báť a odlišovať ju od tej nežiadúcej, ktorá káve výrazne uberá na kvalite. Tieto kávy zlou prípravou nadobudli nepríjemnú kyslosť, ba až octovosť, a tá im vôbec nesvedčí.
Ovocnosť alebo príjemná kyslosť kávy
Pre najrozšírenejší a najkvalitnejší druh kávovníka – Coffea arabica je určitá dávka kyslosti, resp. ovocnosti priam charakteristická. Táto rastlina rastie vo vyšších nadmorských výškach (600-2000 m. n. m.), ktoré spolu s teplotou ovzdušia spôsobujú postupné dlhšie zrenie kávovníka.
Kávovníkový plod (čerešňa) má teda dlhší čas na to, aby sa v ňom vyprofilovala tá najlepšia chuť, no súčasne aj prirodzená kyslosť kávy. Táto kyslosť, či už ide o tzv. ovocnosť alebo vínovosť, je najmä pri afrických plodoch kávovníka veľmi typická a prirodzená.
Divoko rastúce druhy kávovníka z Afriky by bez tejto kyslosti nemali svoju charakteristickú chuť s rozličnými chuťovými tónmi: ovocnými a florálnymi, niekedy dokonca až trávnatými. Pražiarne sa pri takýchto kávach snažia ich prirodzenú chuť v čo najväčšej miere zachovať a pozdvihnúť ju na vyššiu úroveň.

Africké kávy EBENICA COFFEE s vyššou aciditou
-
El Salvador La Joya
Jednoodrodová 100% Arabica s plnými tónmi kakaa, vanilky a sladkého citrusového ovocia.
Na sklade4,49€ – 23,80€ -
Ethiopia Dimtu Tero
Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.
Na sklade4,49€ – 25,80€ -
Kenya Tekangu Tegu
Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín.
Na sklade4,49€ – 25,80€
Vyberte si z ponuky káv EBENICA bez kyslosti
-
Duetto
Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.
Na sklade4,49€ – 36,90€ -
Gurmano
Kávový blend, ktorý si vás získa čokoládovo-hrozienkovou chuťou a jemnými kvetinovými tónmi.
Na sklade4,49€ – 33,90€ -
Harmonelle
Harmonicky vyvážená espresso káva sviežich kvetinových tónov a podmanivej chuti čokolády.
Na sklade4,49€ – 39,90€
Video: Acidita vysvetlená v 3 minútach
Počas 15 rokov pôsobenia našej pražiarne EBENICA COFFEE na trhu k nám prišlo už mnoho ľudí, ktorí chceli „kávu, ktorá nie je kyslá“. Vždy sa im snažíme podrobne vysvetliť, že kyslosť kávy môže byť aj v poriadku a môžu skúsiť experimentovať či nájsť svoju chuťovú hranicu.
Preto sme spolu s naším baristom Majom pred časom natočili aj krátke video v našej sérii #Ristrettko, kde počas necelých 3 minút podrobne vysvetľuje a zhŕňa tie najdôležitejšie poznatky na túto tému:
Ako vzniká nežiadúca acidita kávy?
Druhý typ kávovej kyslosti je spôsobený zlou prípravou kávových zŕn. Takáto kyslosť sa už príjemne nerozprestiera na vrchnom podnebí úst a nepripomína ovocnosť ani vínovosť.
Je to ťažká kyslosť až octovosť, ktorá vám potlačí akékoľvek ďalšie chute kávy. Môže vyvolávať žalúdočné problémy alebo pálenie záhy. Práve s nežiadúcou kyslosťou sú častou zamieňané ovocné tóny vyššie uvedených afrických káv.
