Existuje niekto, kto by nemal rád lahodné, nadýchané talianske tiramisu? Dezert, ktorý v tradičnej podobe prežil desaťročia, sa teší aj dnes mimoriadnej obľube. Pripravili sme si pre vás recept na tiramisu s našou výberovou kávou aj s jednoduchým video návodom.
Obsah článku
Recept na tiramisu – krok za krokom
Receptov na túto taliansku pochúťku existuje mnoho. Niektoré z nich obsahujú surové vajcia (prípadne šľahané nad parou), u nás v EBENICA COFFEE sa nám však osvedčil skôr recept na tiramisu bez vajec. Pripravte si ho s nami!
Ingrediencie:
- 150 ml kávy (my sme použili ovocnú Ethiopiu Dimtu Tero vo výberovej kvalite)
- dlhé cukrové piškóty Savoiardi
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie s obsahom tuku minimálne 30 %
- 3 ČL trstinového cukru
- pravé kakao na posypanie
Postup:
1. Najprv si pripravte kávu, ktorú prelejte do misky a necháte ju celkom vychladnúť. My sme v postupe zvolili prípravu ako na klasické espresso, len s dlhšou extrakciou. Pokojne však môžete vyskúšať aj alternatívne prípravy. Skvelé bude napríklad tiramisu z filtrovanej kávy.
2. Následne sa pustite do jednoduchého krému. Do misky vložte mascarpone, ktoré jemne (napríklad stierkou) premiešajte. Vyhnite sa mixéru – mascarpone by príliš zredlo a tiramisu by nestuhlo.
3. Do vyššej nádoby vylejte smotanu, pridajte k nej 3 lyžičky trstinového cukru a vyšľahajte ju dotuha. Následne ju postupne zašľahajte do mascarpone, čím vykúzlite lahodný, hustý krém.
3. Na rade je tá najdôležitejšia časť – namáčanie piškót do kávy a prekladanie s krémom. Piškótu jednu po druhej namáčajte do kávy, ukladajte do misiek, v ktorých chcete dezert servírovať a prekladajte to krémom. Poslednú vrstvu v káve namočených piškót zakryte zvyškom krému a posypte kakaom.
4. Následne nechajte tiramisu niekoľko hodín v chladničke stuhnúť. Najlepšie cez noc, aby sa chuť krému a kávy lahodne prepojili a piškóty zmäkli.
5. Podávajte ideálne so šálkou čerstvo pripravenej výberovej kávy. Dobrú chuť!

Kto vynašiel tiramisu?
Existuje viacero teórií – alebo ak chcete legiend – o tom, ako vlastne recept na tiramisu vznikol. Dokázané je len to, že pochádza z Talianska, jednotlivé regióny sa však bijú o to, kto s dezertom prišiel ako prvý.
Jeden príbeh sa však v tejto súvislosti skloňuje najčastejšie. Hovorí o majiteľke reštaurácie Le Beccherie v meste Treviso, ktorá v 60. rokoch minulého storočia náhodne prišla s týmto kávovým receptom a nazvala ho podľa svojho dievčenského mena Tiramisù.
Ďalší, rovnako uveriteľný príbeh hovorí o tom, že tiramisu pôvodne vzniklo počas druhej svetovej vojny. Podľa tejto verzie ženy talianskych vojakov pripravovali svojim manželom tento vysoko energetický dezert pred tým, než odišli do boja. Koniec koncov, obsahuje kávu a tuk, čo sa im pri vysokom energetickom výdaji určite zišlo.
Objavte naše ovocné kávy v specialty kvalite
-



Ethiopia Dimtu Tero
Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.
Na skladePrice range: 4,49€ through 25,80€ -


Kenya Tekangu Tegu
Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín
Na skladePrice range: 4,49€ through 25,80€
Kávový recept, ktorý vás povzbudí
Či už to bolo tak alebo onak (alebo si vyberiete jeden z desiatok ďalších príbehov z rôznych regiónov Talianska), tiramisu zostáva verné svojmu názvu. Vo voľnom preklade z taliančiny to totiž znamená „zdvihni ma“ alebo „vytiahni ma hore“.
Tento názov sa často interpretuje obrazne ako „rozveseľ ma“ alebo „povzbuď ma“, čo je odkaz na povzbudzujúci efekt kofeínu, jednej z hlavných ingrediencií tohto dezertu. A vlastne – koho by kvalitná káva v kombinácii s lahodným, našľahaným mascarpone a sladkými piškótami nerozveselila?
Aby ste dosiahli pri recepte na tiramisu čo najlepšie výsledky v chuti, je veľmi dôležité vybrať si správnu kávu. Ideálne je staviť na výberovú kávu, ktorá bola s citom upražená a správne skladovaná až do doby, keď sa stala súčasťou vášho dezertu.









