Recept na tiramisu so specialty kávou (video)

recept na tiramisu ebenica coffee

Existuje niekto, kto by nemal rád lahodné, nadýchané talianske tiramisu? Dezert, ktorý v tradičnej podobe prežil desaťročia, sa teší aj dnes mimoriadnej obľube. Pripravili sme si pre vás recept na tiramisu s našou výberovou kávou aj s jednoduchým video návodom.

Recept na tiramisu – krok za krokom

Receptov na túto taliansku pochúťku existuje mnoho. Niektoré z nich obsahujú surové vajcia (prípadne šľahané nad parou), u nás v EBENICA COFFEE sa nám však osvedčil skôr recept na tiramisu bez vajec. Pripravte si ho s nami!

Ingrediencie:

  • 150 ml kávy (my sme použili ovocnú Ethiopiu Dimtu Tero vo výberovej kvalite)
  • dlhé cukrové piškóty Savoiardi
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie s obsahom tuku minimálne 30 %
  • 3 ČL trstinového cukru
  • pravé kakao na posypanie

Postup:

1. Najprv si pripravte kávu, ktorú prelejte do misky a necháte ju celkom vychladnúť. My sme v postupe zvolili prípravu ako na klasické espresso, len s dlhšou extrakciou. Pokojne však môžete vyskúšať aj alternatívne prípravy. Skvelé bude napríklad tiramisu z filtrovanej kávy.

2. Následne sa pustite do jednoduchého krému. Do misky vložte mascarpone, ktoré jemne (napríklad stierkou) premiešajte. Vyhnite sa mixéru – mascarpone by príliš zredlo a tiramisu by nestuhlo.

3. Do vyššej nádoby vylejte smotanu, pridajte k nej 3 lyžičky trstinového cukru a vyšľahajte ju dotuha. Následne ju postupne zašľahajte do mascarpone, čím vykúzlite lahodný, hustý krém.

3. Na rade je tá najdôležitejšia časť – namáčanie piškót do kávy a prekladanie s krémom. Piškótu jednu po druhej namáčajte do kávy, ukladajte do misiek, v ktorých chcete dezert servírovať a prekladajte to krémom. Poslednú vrstvu v káve namočených piškót zakryte zvyškom krému a posypte kakaom.

4. Následne nechajte tiramisu niekoľko hodín v chladničke stuhnúť. Najlepšie cez noc, aby sa chuť krému a kávy lahodne prepojili a piškóty zmäkli.

5. Podávajte ideálne so šálkou čerstvo pripravenej výberovej kávy. Dobrú chuť!

tiramisu z výberovej kávy

Vedeli ste, že…? Podľa americkej Asociácie pre výberovú kávu (SCAA) sa výberovou môže nazývať káva, ktorá získa minimálne 80 bodov na ich 100 bodovej stupnici. Výberová káva sa pestuje v ideálnych klimatických podmienkach a vyznačuje sa výraznou chuťou a malým výskytom defektných zŕn.

Kto vynašiel tiramisu?

Existuje viacero teórií – alebo ak chcete legiend – o tom, ako vlastne recept na tiramisu vznikol. Dokázané je len to, že pochádza z Talianska, jednotlivé regióny sa však bijú o to, kto s dezertom prišiel ako prvý.

Jeden príbeh sa však v tejto súvislosti skloňuje najčastejšie. Hovorí o majiteľke reštaurácie Le Beccherie v meste Treviso, ktorá v 60. rokoch minulého storočia náhodne prišla s týmto kávovým receptom a nazvala ho podľa svojho dievčenského mena Tiramisù.

Ďalší, rovnako uveriteľný príbeh hovorí o tom, že tiramisu pôvodne vzniklo počas druhej svetovej vojny. Podľa tejto verzie ženy talianskych vojakov pripravovali svojim manželom tento vysoko energetický dezert pred tým, než odišli do boja. Koniec koncov, obsahuje kávu a tuk, čo sa im pri vysokom energetickom výdaji určite zišlo.

Objavte naše ovocné kávy v specialty kvalite

  • World Trade Award 2025 - ZlatoLogo Great Taste s dvoma hviezdami za rok 2022.
    Ethiopia Dimtu Tero transparent

    Ethiopia Dimtu Tero

    Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.

    čučoriedkyčučoriedky
    jahodyjahody
    kvetinykvetiny
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 25,80€
  • Logo ocenenia Great Taste 2022.
    Kenya Tekangu Tegu transparent

    Kenya Tekangu Tegu

    Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín

    grepgrep
    kvetinykvetiny
    malinymaliny
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 25,80€

Kávový recept, ktorý vás povzbudí

Či už to bolo tak alebo onak (alebo si vyberiete jeden z desiatok ďalších príbehov z rôznych regiónov Talianska), tiramisu zostáva verné svojmu názvu. Vo voľnom preklade z taliančiny to totiž znamená „zdvihni ma“ alebo „vytiahni ma hore“.

Tento názov sa často interpretuje obrazne ako „rozveseľ ma“ alebo „povzbuď ma“, čo je odkaz na povzbudzujúci efekt kofeínu, jednej z hlavných ingrediencií tohto dezertu. A vlastne – koho by kvalitná káva v kombinácii s lahodným, našľahaným mascarpone a sladkými piškótami nerozveselila?

Aby ste dosiahli pri recepte na tiramisu čo najlepšie výsledky v chuti, je veľmi dôležité vybrať si správnu kávu. Ideálne je staviť na výberovú kávu, ktorá bola s citom upraženásprávne skladovaná až do doby, keď sa stala súčasťou vášho dezertu.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Barbora Uherčíková
Barbora Uherčíková