Kávu vnímame ako rituál, oddych, no aj ako povzbudzujúci nápoj, ktorý nám pomôže zostať bdelými počas náročnejších dní. Účinky kávy na ľudský organizmus sú však omnoho pestrejšie, než sa na prvý pohľad zdá. Čo všetko v tele káva ovplyvňuje?
Obsah článku
Káva je stimulant a obsahuje kofeín, ktorý v našom tele spúšťa určité procesy. Okrem toho sa v nej však nachádzajú aj iné zdraviu prospešné látky. Tento pestrý mix minerálov a antioxidantov môže mať na telo aj psychiku množstvo pozitívnych účinkov.
Keď to však s kávou preženiete alebo patríte k ľuďom so zvýšenou citlivosťou na kofeín, nadmerné pitie kávy sa môže prejaviť aj negatívne. Poďme sa postupne pozrieť na to, aké môže mať káva účinky.

Pozitívne účinky kávy – ktoré si vyberiete?
V prvom rade je dôležité povedať, že pozitívne účinky kávy sa prejavia iba vtedy, ak dlhodobo pijete kvalitnú výberovú kávu. Pokiaľ je pri jej pestovaní, spracovaní, preprave a pražení všetko v poriadku, ste na správnej ceste využiť jej maximálny potenciál.

Aké má káva účinky na tlak?
Jednou z najčastejších otázok, s ktorými sa v pražiarni stretávame je, ako káva pôsobí na tlak. Táto často diskutovaná téma nemá jednu jednoznačnú odpoveď. Káva má totiž iné účinky na zdravého človeka, iné na človeka s hypertenziou a jej účinky do veľkej miery závisia aj od toho, koľko šálok vypijete.
Z krátkodobého hľadiska môže po vypití šálky kávy tlak mierne stúpnuť. Deje sa to najmä u ľudí, ktorí kávu nepijú pravidelne. Tento efekt však nebýva výrazný a telo si pri pravidelnom príjme vytvára istú toleranciu.

Pravidelná konzumácia kávy môže priaznivo ovplyvniť hodnoty krvného tlaku, najmä u ľudí, ktorí si doprajú 1 až 3 šálky denne. Odborníci predpokladajú, že za tým stojí kombinácia kofeínu a antioxidantov, ktoré môžu zlepšovať pružnosť ciev a podporovať rovnováhu v kardiovaskulárnom systéme.
Ak trpíte hypertenziou (vysokým krvným tlakom), odporúčame vám si tlak pravidelne monitorovať a pozorovať individuálnu reakciu. Pre mnohých ľudí s vyšším tlakom však káva v primeranom množstve nepredstavuje zdravotné riziko.
Poznáte aj tieto účinky kávy na organizmus?
Okrem zlepšenia psychického a fyzického výkonu, zníženia pocitov únavy a vplyvu na tlak má káva aj ďalšie účinky na ľudský organizmus. Mnohé z nich sú málo známe. O to zaujímavejšie je, aká univerzálna a všestranná káva v skutočnosti je.
Vyskúšajte pozitívne účinky kávy na vlastnej koži
-
Impulso
Espresso káva s výraznou čokoládovou chuťou bez kyslosti a s krásne hustou cremou.
Na skladePrice range: 7,90€ through 29,90€ -
Mexico Esmeralda
Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.
Na skladePrice range: 4,49€ through 21,80€ -
Colombia Felice Medellin
Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.
Na skladePrice range: 4,49€ through 35,90€
Rozdiel medzi klasickou a bezkofeínovou kávou
Bezkofeínová káva je čoraz populárnejšou voľbou medzi ľuďmi, ktorí si chcú vychutnať jej chuť bez stimulačných účinkov. Je ideálna pre tých, ktorí sú citliví na kofeín, trpia nespavosťou alebo sa mu musia z rôznych zdravotných dôvodov vyhýbať.
Dobrou správou je, že väčšina zdravotných benefitov kávy (ako obsah antioxidantov, pozitívny vplyv na pečeň či črevnú mikroflóru) zostáva zachovaná aj v jej bezkofeínovej verzii.
Moderné spôsoby dekofeinizácie sú navyše výrazne šetrnejšie než kedysi. Napríklad metóda Swiss Water Process, ktorou prešli všetky naše bezkofeínové kávy, využíva na odstraňovanie kofeínu len čistú vodu, teplotu a tlak, bez použitia chemikálií.

Nežiaduce účinky kávy
Káva je síce plná benefitov, no ak sa to s ňou preženie, môže sa stať, že príjemný povzbudzujúci účinok sa zmení na nepríjemný zážitok. Kde je hranica? Všeobecne sa za maximálnu bezpečnú dávku považujú 3 až 4 šálky espressa denne (300-400 mg kofeínu).
Každý organizmus však reaguje inak, preto ak pozorujete niektoré nežiaduce účinky kávy, skúste príjem kofeínu obmedziť alebo nahradiť niektorú šálku bezkofeínovou. K takýmto účinkom patria napríklad:
- nepokoj, úzkosť a tras tela,
- problémy so zaspávaním či narušený spánok,
- tráviace ťažkosti a podráždený žalúdok,
- búšenie srdca a zvýšený tep.
Kofeín a vstrebávanie živín
Menej známy, no dôležitý negatívny efekt kávy súvisí so znižovaním vstrebávania niektorých minerálov, konkrétne železa a vápnika. Kofeín a polyfenoly viažu tieto látky v tráviacom trakte a znižujú schopnosť organizmu ich efektívne využiť.
Tento problém sa najviac týka žien v plodnom veku (ktoré majú vyššiu potrebu železa), tehotných a dojčiacich žien, seniorov či ľudí s osteoporózou alebo anémiou.
Odporúčame preto nepiť kávu tesne po jedle, najmä ak šlo o jedlo bohaté na železo (mäso, strukoviny, listová zelenina) alebo vápnik (mliečne výrobky). Ideálny čas na kávu je minimálne 1 hodinu pred alebo po jedle, aby telo stihlo živiny absorbovať bez rušivého vplyvu kofeínu.

Ako dosiahnuť pozitívne účinky kávy – tipy
- Stavte na kvalitu. Čerstvo pražená výberová káva má vyšší obsah prospešných látok a výraznejšiu chuť.
- Zvoľte vhodný spôsob prípravy. Filtrovaná káva je šetrnejšia k tráviacej sústave, espresso zas koncentrovanejšie.
- Nepreháňajte to s kofeínom. Dodržujte bezpečný denný príjem kofeínu, aby vám jeho stimulujúce účinky priniesli pozitívny efekt.
- Nepite ju nalačno. Kyslosť kávy môže podráždiť prázdny žalúdok, preto s jej konzumáciou chvíľu po prebudení radšej počkajte.
- Sledujte si čas. Ak sa chcete vyhnúť nespavosti alebo ľahšiemu spánku, odporúčame vám piť poslednú kávu zhruba o 15-16:00 hod.