Účinky kávy na organizmus: V čom je káva prospešná a kedy môže uškodiť?

účinky kávy

Kávu vnímame ako rituál, oddych, no aj ako povzbudzujúci nápoj, ktorý nám pomôže zostať bdelými počas náročnejších dní. Účinky kávy na ľudský organizmus sú však omnoho pestrejšie, než sa na prvý pohľad zdá. Čo všetko v tele káva ovplyvňuje?

Káva je stimulant a obsahuje kofeín, ktorý v našom tele spúšťa určité procesy. Okrem toho sa v nej však nachádzajú aj iné zdraviu prospešné látky. Tento pestrý mix minerálov a antioxidantov môže mať na telo aj psychiku množstvo pozitívnych účinkov

Keď to však s kávou preženiete alebo patríte k ľuďom so zvýšenou citlivosťou na kofeín, nadmerné pitie kávy sa môže prejaviť aj negatívne. Poďme sa postupne pozrieť na to, aké môže mať káva účinky.  

účinky kávy ilustračný

Pozitívne účinky kávy – ktoré si vyberiete?

V prvom rade je dôležité povedať, že pozitívne účinky kávy sa prejavia iba vtedy, ak dlhodobo pijete kvalitnú výberovú kávu. Pokiaľ je pri jej pestovaní, spracovaní, preprave a pražení všetko v poriadku, ste na správnej ceste využiť jej maximálny potenciál.  

Účinky kávy na koncentráciu a sústredenie

Kofeín obsiahnutý v káve blokuje účinok adenozínu – látky, ktorá navodzuje únavu a ospalosť. Výsledkom je naša zvýšená bdelosť, pozornosť a lepšia schopnosť sústrediť sa. Práve preto väčšinou siahame po šálke kávy ráno, po obede alebo pri zvýšenej mentálnej záťaži. 

Pravidelní konzumenti kávy môžu vnímať aj dlhodobý prínos pre kognitívne funkcie, pamäť a celkový mentálny výkon.

Účinky kávy na športový výkon aj chudnutie

Káva má pozitívne účinky aj na športový vvýkon. Kofeín podporuje činnosť metabolizmuzvyšuje termogenézu, čím pomáha telu efektívnejšie spaľovať tuky. 

V kombinácii s fyzickou aktivitou môže zlepšiť športový výkon, oddialiť nástup únavy a zvýšiť výdrž pri záťaži. Nie náhodou patrí espresso medzi obľúbené predtréningové nápoje. Ak si ho doprajete zhruba 30 minút pred športovým výkonom, môžete pozorovať preukázateľne lepšie výsledky

Zdroj antioxidantov, ktorý chráni bunky

Vedeli ste, že káva patrí medzi najvýznamnejšie zdroje antioxidantov v našej strave? Obsahuje napríklad polyfenoly, ktoré pomáhajú telu bojovať proti oxidačnému stresu a voľným radikálom. Pravidelná konzumácia kvalitnej kávy vďaka nim podporuje zdravie buniek, spomaľuje procesy starnutia a znižuje zápaly v tele

EBENICA COFFEE laboratórne testovanie

Funguje ako prevencia proti mnohým chorobám

Výskumy (zdroje nájdete v spodnej časti) ukazujú, že káva môže zohrávať významnú úlohu v prevencii viacerých civilizačných ochorení. Dlhodobé pitie kvalitnej kávy spájajú odborníci s nižším výskytom Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby, cukrovky 2. typu, ochorení pečene či niektorých druhov rakoviny (napr. hrubého čreva). 

Dôležité je však dodať, že v tomto prípade ide o spájanie viacerých súvislostí, nie priame dôkazy. Káva nie je zázračný liek, ktorý vám pri nezdravom životnom štýle pomôže odstrániť všetky zdravotné komplikácie, hoci by sa nám to veľmi páčilo.

 Vedeli ste, že…? Pocit, že šálka obľúbenej kávy nám zlepší náladu, nie je len placebo. Kofeín podporuje uvoľňovanie dopamínu a serotonínu. Tie ovplyvňujú náladu a pocity spokojnosti. Pravidelná, no mierna konzumácia kávy je preto spájaná s nižším rizikom depresie a zlepšením celkového psychického rozpoloženia.

Aké má káva účinky na tlak?

Jednou z najčastejších otázok, s ktorými sa v pražiarni stretávame je, ako káva pôsobí na tlak. Táto často diskutovaná téma nemá jednu jednoznačnú odpoveď. Káva má totiž iné účinky na zdravého človeka, iné na človeka s hypertenziou a jej účinky do veľkej miery závisia aj od toho, koľko šálok vypijete

Z krátkodobého hľadiska môže po vypití šálky kávy tlak mierne stúpnuť. Deje sa to najmä u ľudí, ktorí kávu nepijú pravidelne. Tento efekt však nebýva výrazný a telo si pri pravidelnom príjme vytvára istú toleranciu.

káva a tlak

Pravidelná konzumácia kávy môže priaznivo ovplyvniť hodnoty krvného tlaku, najmä u ľudí, ktorí si doprajú 1 až 3 šálky denne. Odborníci predpokladajú, že za tým stojí kombinácia kofeínu a antioxidantov, ktoré môžu zlepšovať pružnosť ciev a podporovať rovnováhu v kardiovaskulárnom systéme. 

Ak trpíte hypertenziou (vysokým krvným tlakom), odporúčame vám si tlak pravidelne monitorovať a pozorovať individuálnu reakciu. Pre mnohých ľudí s vyšším tlakom však káva v primeranom množstve nepredstavuje zdravotné riziko.

Poznáte aj tieto účinky kávy na organizmus?

Okrem zlepšenia psychického a fyzického výkonu, zníženia pocitov únavy a vplyvu na tlak má káva aj ďalšie účinky na ľudský organizmus. Mnohé z nich sú málo známe. O to zaujímavejšie je, aká univerzálna a všestranná káva v skutočnosti je.

Káva povzbudzuje trávenie a žalúdok

Podporuje totiž vylučovanie žalúdočných štiav, ktoré pomáhajú tráveniu potravy. U niektorých ľudí však pôsobí dráždivo, najmä ak ju pijú nalačno alebo uprednostnia prepraženú komoditnú kávu pred tou výberovou. 

Najmä filtrovaná káva je známa tým, že priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Pomáha zvyšovať podiel dobrých baktérií v tráviacom trakte, zlepšuje rovnováhu v črevách a celkovú imunitu. 

Podporuje zdravie pečene

Jednou z najzaujímavejších oblastí výskumu účinkov kávy je jej vplyv na pečeň. Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia (aj bezkofeínovej kávy) môže znižovať riziko vzniku stukovatenej pečene, fibrózy, cirhózy či dokonca rakoviny pečene.

Vyskúšajte pozitívne účinky kávy na vlastnej koži

  • ebenica impulso

    Impulso

    Espresso káva s výraznou čokoládovou chuťou bez kyslosti a s krásne hustou cremou.

    orechyorechy
    čokoládačokoláda
    karamelkaramel
    Na sklade
    Price range: 7,90€ through 29,90€
  • Balenie kávy Mexico Esmeralda

    Mexico Esmeralda

    Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.

    čokoládačokoláda
    arašidyarašidy
    pomarančpomaranč
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 21,80€
  • Colombia Felice Medellin

    Colombia Felice Medellin

    Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.

    orechyorechy
    čokoládačokoláda
    kakaokakao
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 35,90€

Rozdiel medzi klasickou a bezkofeínovou kávou

Bezkofeínová káva je čoraz populárnejšou voľbou medzi ľuďmi, ktorí si chcú vychutnať jej chuť bez stimulačných účinkov. Je ideálna pre tých, ktorí sú citliví na kofeín, trpia nespavosťou alebo sa mu musia z rôznych zdravotných dôvodov vyhýbať

Dobrou správou je, že väčšina zdravotných benefitov kávy (ako obsah antioxidantov, pozitívny vplyv na pečeň či črevnú mikroflóru) zostáva zachovaná aj v jej bezkofeínovej verzii. 

Moderné spôsoby dekofeinizácie sú navyše výrazne šetrnejšie než kedysi. Napríklad metóda Swiss Water Process, ktorou prešli všetky naše bezkofeínové kávy, využíva na odstraňovanie kofeínu len čistú vodu, teplotu a tlak, bez použitia chemikálií. 

účinky kávy ilustračný

Vedeli ste, že…? Aj bezkofeínová káva zvyčajne obsahuje malé množstvo kofeínu. Väčšinou menej než 3 mg na šálku (klasické espresso obsahuje zhruba 70-90 mg kofeínu). Pre väčšinu ľudí to nepredstavuje žiadny problém, no pri veľmi prísnom obmedzení kofeínu (napr. pri niektorých diagnózach) je dobré na to myslieť.

Nežiaduce účinky kávy

Káva je síce plná benefitov, no ak sa to s ňou preženie, môže sa stať, že príjemný povzbudzujúci účinok sa zmení na nepríjemný zážitok. Kde je hranica? Všeobecne sa za maximálnu bezpečnú dávku považujú 3 až 4 šálky espressa denne (300-400 mg kofeínu). 

Každý organizmus však reaguje inak, preto ak pozorujete niektoré nežiaduce účinky kávy, skúste príjem kofeínu obmedziť alebo nahradiť niektorú šálku bezkofeínovou. K takýmto účinkom patria napríklad: 

  • nepokoj, úzkosť a tras tela,
  • problémy so zaspávaním či narušený spánok,
  • tráviace ťažkosti a podráždený žalúdok,
  • búšenie srdca a zvýšený tep.

Kofeín a vstrebávanie živín

Menej známy, no dôležitý negatívny efekt kávy súvisí so znižovaním vstrebávania niektorých minerálov, konkrétne železa a vápnika. Kofeín a polyfenoly viažu tieto látky v tráviacom trakte a znižujú schopnosť organizmu ich efektívne využiť.

Tento problém sa najviac týka žien v plodnom veku (ktoré majú vyššiu potrebu železa), tehotných a dojčiacich žien, seniorov či ľudí s osteoporózou alebo anémiou.

Odporúčame preto nepiť kávu tesne po jedle, najmä ak šlo o jedlo bohaté na železo (mäso, strukoviny, listová zelenina) alebo vápnik (mliečne výrobky). Ideálny čas na kávu je minimálne 1 hodinu pred alebo po jedle, aby telo stihlo živiny absorbovať bez rušivého vplyvu kofeínu.

bezkofeínová káva EBENICA Mammie

Ako dosiahnuť pozitívne účinky kávy – tipy

  • Stavte na kvalitu. Čerstvo pražená výberová káva má vyšší obsah prospešných látok a výraznejšiu chuť.
  • Zvoľte vhodný spôsob prípravy. Filtrovaná káva je šetrnejšia k tráviacej sústave, espresso zas koncentrovanejšie. 
  • Nepreháňajte to s kofeínom. Dodržujte bezpečný denný príjem kofeínu, aby vám jeho stimulujúce účinky priniesli pozitívny efekt.  
  • Nepite ju nalačno. Kyslosť kávy môže podráždiť prázdny žalúdok, preto s jej konzumáciou chvíľu po prebudení radšej počkajte. 
  • Sledujte si čas. Ak sa chcete vyhnúť nespavosti alebo ľahšiemu spánku, odporúčame vám piť poslednú kávu zhruba o 15-16:00 hod. 

zdroje: zdroj 1 / zdroj 2 / zdroj 3 / zdroj 4 / zdroj 5

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Simona Mlyniská
Simona Mlyniská

Sima je kávová nadšenkyňa s vášňou pre písané slovo. Vyštudovaná novinárka, ktorá verí, že na každom detaile záleží, vám túži prinášať novinky z kávového sveta prostredníctvom našich blogov aj odbornejších článkov.