Dobrú kávu si ráno dopraje mnoho ľudí. Niektorým z nás však spôsobí nepríjemné príznaky alebo zažívacie problémy. Vtedy prichádza otázka prečo – je to alergia na kávu?
Je káva alergén?
Káva je veľmi komplexná biologická štruktúra. Okrem kofeínu ďalšie hlavné bioaktívne zlúčeniny kávy zahŕňajú fenoly (chlorogénové kyseliny a ich deriváty), trigonelín, kyselinu nikotínovú (vitamín B3), diterpény (kafestol, kahweol) a karboxylové kyseliny s krátkym reťazcom.
Z nich chlorogénové kyseliny a ich deriváty pôsobia ako antioxidanty a vykazujú antivírusové aktivity, ktoré majú potenciálne protizápalové vlastnosti.
Vyskúšajte niektoré z našich výberových káv »
Intensivo
Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.
Brasil Santos
Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.
Colombia La Secreta
Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.
Alergické reakcie pri pití kávy sú veľmi zriedkavé
Podľa štúdie uverejnenej v časopise Medzinárodný archív alergie a imunológie spôsoboval alergické reakcie pracovníkom v pražiarni prach zo zelených zŕn. Žiadna súčasná literatúra však nespomína alergické reakcie pri pití kávy.
Ľudia, ktorí majú alergiu na kávu majú príznaky, keď sa dostanú do styku s ešte neupraženými, zelenými zrnkami.
Alergická reakcia vznikne kvôli prehnanej odpovedi imunitného systému na konkrétnu látku. Imunitný systém rozpozná zložky v káve ako útočníkov a zachová sa ako pri útoku patogénov. Vylúči ochranné zlúčeniny, napríklad histamín, aby izoloval a zničil prenikajúcu kávu. Výsledkom tohto procesu sú príznaky alergie.
Symptómy alergie na kávu
Ozajstná alergia na kávu by mohla spôsobiť v tele vážne prejavy, zvyčajne niekoľko hodín po vypití nápoja. Symptómy sa môžu týkať viacerých systémov v tele a zhoršovať sa.
Alergické symptómy zahŕňajú:
- kožné vyrážky ako je žihľavka alebo červené škvrny na koži
- nevoľnosť a vracanie
- problémy s prehĺtaním
- dýchavičnosť alebo ťažkosti s dýchaním
- sipľavý kašeľ
- žalúdočné alebo brušné kŕče
- hnačku
- bledú farbu kože
- slabý pulz alebo náhly pokles krvného tlaku
- závraty alebo stratu vedomia
Závažné alergické reakcie môžu viesť k anafylaktickému šoku, ktorý je život ohrozujúci. Anafylaxia môže spôsobiť opuch hrdla a úst, zablokovať dýchacie cesty a zároveň nepriaznivo ovplyvniť srdcovú frekvenciu a krvný tlak.
Alergia verzus precitlivenosť (citlivosť na kávu)
Ľudia, ktorí sú na kávu precitlivení, sa mylne domnievajú, že majú alergiu. Precitlivenosť na kávu vie takisto potrápiť nepríjemnými symptómami, ale tieto nie sú život ohrozujúce.
Príznaky precitlivenosti na kávu:
- pocity nervozity a nepokoja
- podráždenosť
- úzkosť alebo nervozita
- problémy so spánkom alebo nespavosť
- žalúdočné ťažkosti
- kŕče v bruchu
- zvýšený srdcový tep alebo krvný tlak
- mimovoľné svalové kŕče
Príznaky spôsobené citlivosťou na kávu zvyčajne vymiznú, ak človek prestane piť kávu. Ak ste citliví na kávu, môžete mať po vypití kávy žalúdočno-črevné ťažkosti alebo sa vám môžu zvýrazniť príznaky spojené s inými problémami.
Káva môže napríklad zhoršiť pálenie záhy a príznaky gastroezofageálnej refluxnej choroby. Kofeín v káve uvoľní zvierač žalúdka, čo spôsobí únik žalúdočnej kyseliny a prejaví sa pálením záhy.
Alergia na kávu s mliekom
Možno trpíte na alergiou na kávu s prídavkom mlieka. V tomto prípade je problém so samotným kravským mliekom, ktoré býva silným alergénom. Nežiaduce reakcie spôsobujú mliečne bielkoviny kazeín alebo laktoglobulín.
Typické príznaky alergickej reakcie môžu zahŕňať kožné prejavy ako svrbenie, kožný ekzém, vyrážky alebo opuchy, ako aj tráviace problémy a možné sú aj dýchacie ťažkosti.
V prípade, že trpíte alergiou alebo precitlivenosťou na mlieko a mliečne výrobky siahnite po rastlinných náhradách kravského mlieka alebo si doprajte výberovú kávu bez mlieka.
Histamínová intolerancia a káva
Histamínová intolerancia (známa pod náznvom HIT) je porucha charakteristická nepomerom medzi množstvom histamínu a množstvom enzýmu diaminooxidáza (DAO), ktorý je v tele potrebný na jeho odbúranie.
Nedostatočná schopnosť metabolizovať histamín vedie k rôznym nepríjemným prejavom ako sú migréna, zažívacie ťažkosti alebo kožné reakcie.
Ako osoba s histamínovou intoleranciou mám skúsenosti , ktoré kávy mi nevyhovujú. Mnohí ľudia pijú silnejšie zmesi, ktoré obsahujú vysoké percento robusty. To automaticky znamená vyšší obsah kofeínu. Pre kávičkárov histaminikov by mala byť prvou voľbou 100% arabica vysokej kvality, označovaná ako výberová káva s dohľadateľným pôvodom.
Marek Fajčík
Pre histaminikov je pri príprave kávy dôležitý naozaj každý detail. Siahajte ideálne po výberovej káve v BIO kvalite, čerstvo praženej, so svetlo až stredným stupňom praženia a dbajte, aby bola káva v styku s vodou čo najkratšie. Vhodná je čo najkratšia extrakcia vo forme esspressa alebo kvalitný aeropress. Taktiež je vhodnejšia arabica ako robusta.
Téme histamínová intolerancia a káva sme v našom blogu venovali osobitný priestor a ak trpíte histamínovou intoleranciou, tu získate všetky zaujímavé informácie.
Kofeín a jeho účinky
Je dôležité si uvedomiť, že kofeín je psychoaktívna látka, ktorá má stimulačné účinky na centrálny nervový systém. Pre väčšinu ľudí je táto stimulácia prospešná, pretože zvyšuje bdelosť, zlepšuje koncentráciu a pomáha odstraňovať únavu. Avšak pre niektorých jednotlivcov môžu byť tieto účinky príliš silné alebo nežiaduce.
Príznaky nadmerného množstva kofeínu verzus príznaky alergie
Stáva sa, že si ľudia zamenia alergiu s problémami spôsobenými príliš veľkým množstvom prijatého kofeínu. Mnohí ľudia, ktorým je zle z pitia kávy sa prosto predávkovali kofeínom.
Odporúčaná denná spotreba kofeínu pre dospelých je najviac 400 miligramov (mg) denne. To predstavuje približne štyri šálky doma pripravenej kávy.
Ak kávu alebo kofeínové nápoje nepijete pravidelne (alebo patríte medzi tých, ktorí sú na kofeín citliví), môžete pociťovať príznaky už po relatívne malom množstve kofeínu, napríklad po dvoch šálkach kávy. Ak telo nie je zvyknuté na účinky kofeínu, má problém prílišné množstvo kofeínu spracovať a vylúčiť ho z organizmu.
Príliš veľa kofeínu sa spája s podobnými príznakmi ako pri citlivosti na kávu. Okrem týchto príznakov môže priveľa kofeínu u osoby citlivej na kofeín spôsobiť tieto ťažkosti:
- bolesť na hrudníku
- búšenie srdca
- výkyvy nálad, hnev alebo depresia
- necitlivosť končatín
- bolesti svalov
- dýchavičnosť
- bolesti hlavy alebo migrény
- bludy alebo halucinácie
- studený pot
- príznaky podobné chrípke
- záchvaty paniky
Hoci je to veľmi zriedkavé, je možné byť alergický aj na samotný kofeín. Pre tento prípad naša pražiareň pripravila promptnú odpoveď – bezkofeínové kávy Zero, Mamie a Siesta. Viac o nich píšeme nižšie, čítajte ďalej.
Citlivosť na kofeín a príznaky
Aj keď to nie je pravá alergia na kofeín, niektorí ľudia môžu byť citliví na kofeín obsiahnutý v káve. Ich symptómy sa môžu líšiť od úzkosti, nevoľnosti až po zvýšený srdcový tep. Pre týchto jednotlivcov je správnou voľbou bezkofeínová káva.
Sprievodca tehotenstvom a dojčením: koľko kávy môžete vypiť?
Dojčiace mamičky a budúce mamičky sú tou najcitlivejšou skupinou vôbec. Stiahnite si príručku o káve a kofeíne v tomto období »
Intolerancia na kofeín
Intolerancia sa od alergie a precitlivenosti líši tým, že sa dotýka tráviaceho systému. Intolerancia spôsobí problém s trávením a súvisí s nedostatkom konkrétneho enzýmu, potrebného pre trávenie konkrétnych potravín.
Ak sa po káve necítite dobre, môžete mať intoleranciu na kofeín, čo znamená, že váš organizmus nedokáže správne spracovať túto látku. To môže viesť k nežiaducim účinkom ako sú nervozita, nespavosť alebo nepravidelný srdcový tep.
Bezkofeínová káva
Pre tých z vás, ktorých trápi citlivosť, intolerancia alebo alergia na kofeín je ideálnou voľbou výberová bezkofeínová káva.
Bezkofeínová káva je vyrábaná odstránením väčšiny kofeínu z kávových zŕn, čo umožňuje ľuďom s citlivosťou na kofeín užívať si chuť a arómu kávy bez rizika nežiaducich účinkov. Ak si doprajete kvalitnú bezkofeínovú kávu, rozdiel v chuti nezaznamenáte. Vyberte si z bezkofeínových káv EBENICA COFFEE: Zero, Siesta a Mammie.
Naše výberové bezkofeínové kávy sú zbavené kofeínu šetrnou Švajčiarskou vodnou metódou bez použitia chémie. Majú skvelú chuť a preukázateľne vysoký obsah zdraviu prospešných látok.
Kávovníková čerešňa cascara
Popri výberových kávach s kofeínom aj bezkofeínových kávach vám určite odporúčame ochutnať aj cascaru – kávovníkovú čerešňu.
Kávovník je vlastne ovocný stromček. Bobule kávy sú zelené a keď dozrievajú, sčervenajú. Poznáme ich pod menom kávovníkové čerešne. Po zbere plodov kávy na farmách odstránia dužinu, semená usušia a následne upražia. Výsledný produkt je známy ako kávovníkové zrnká.
To, čo zostane – dužina a šupka – je medziprodukt, ktorý je známy ako cascara – kávovníková čerešňa. Starostlivo vysušená sa používa na prípravu osviežujúceho nápoja. Cascara je bohatá na antioxidanty a obsahuje kofeín. Chuť je jemne ovocná, podľa odrody kávovníka môže pripomínať šípky, maliny, jahody či melón miešaný s marhuľou.
Tento produkt je takisto známy aj ako čaj z kávovníkovej čerešne, keďže je podobná viac čaju ako káve. Pripravuje sa podobne ako čaj alebo káva – lúhovaním.
Iné príčiny alergie alebo citlivosti na kávu
Nežiaducu reakciu môžu spôsobiť aj iné zložky kávy. Kávovníkové zrná obsahujú mnoho rôznych látok, ktoré môžu u niektorých ľudí spôsobiť reakciu. Zrnká mohli napríklad počas pestovania a prepravy prísť do kontaktu s pesticídmi alebo chemikáliami.
Nedávna štúdia uverejnená v časopise Journal of Toxicology and Environmental Health zistila, že rôzne vzorky zelených kávovníkových zŕn boli kontaminované mykotoxínmi, ktoré pochádzajú z húb (plesne) na zrnách. Tieto toxíny môžu prežiť proces praženia a byť prítomné v káve, čo môže spôsobiť alergickú reakciu.
Po vypití kávy spôsobia tieto toxíny problémy, ktoré je veľmi ľahké pomýliť si s precitlivenosťou alebo intoleranciou. Problémy teda nespôsobuje samotná káva.
Jutové vrecia, v ktorých sa kávové zrná prepravujú, môžu pri nedodržaní prepravných pravidiel navlhnúť. To ľahko spôsobí vznik plesní na zelených kávovníkových zrnách.
Testovanie EBENICA COFFEE
Je veľmi dôležité uviesť, že EBENICA COFFEE je pravidelne testovaná všetkými povinnými potravinárskymi testami.
„Jeden z týchto povinných testov, ktoré naša káva pravidelne podstupuje, zisťuje aj prítomnosť ochratoxínov (mykotoxínov), samotných plesní a iných negatívnych látok, ktoré by sa v zelených zrnách, samozrejme, nemali vyskytovať. Jutové vrecia, ktoré používame na prepravu kávy, sú vybavené špeciálnou vnútornou fóliou, prispôsobenou na prepravu potravín. To zabezpečuje, že aj keby jutové vrece navlhlo, vlhkosť sa cez fóliovú vrstvu k zrnám nedostane.“
Marek Fajčík, majiteľ EBENICA COFFEE
Výberová káva EBENICA COFFEE je chránená pred prítomnosťou plesní a mykotoxínov a jej čistota je často a prísne kontrolovaná.
Je teda káva alergén?
S veľkou radosťou zdôrazňujeme, že pre väčšinu ľudí je konzumácia kávy bezpečná a nespôsobuje žiadne nežiaduce reakcie. Avšak pre niektorých jednotlivcov môže byť káva potenciálnym zdrojom alergií, intolerancií alebo citlivostí na jej zložky.
Ak máte podozrenie, že trpíte nežiaducimi účinkami po konzumácii kávy, je vhodné sa poradiť s lekárom, aby ste zistili ich príčinu a prijali primerané opatrenia. Bez ohľadu na vašu reakciu na kávu existujú riešenia, ktoré vám umožnia stále si vychutnávať tento obľúbený napoj.