Košík

Váš košík je prázdny.

10 otázok o bezkofeínovej káve

siesta, zero a mammie v kaviarni

Bezkofeínová káva je už bežne dostupná v každom obchode. Aj naše prieskumy ukazujú, že ju niekedy ochutnala viac ako polovica kávičkárov, stále sa s ňou však spája mnoho otázok a predsudkov. Poďme sa spoločne pozrieť na tie najčastejšie z nich.

Ako vzniká bezkofeínová káva?

Hoci je metód odstraňovania kofeínu viac, najčastejšie sa využívajú práve tri z nich. Prvou je chemická metóda, pri ktorej sa kofeín zo zŕn odstraňuje pomocou rozpúšťadiel metylénchloriduetylacetátu. Druhá metóda, využívajúca plyny, pracuje s ich kritickým bodom a so zvýšeným tlakom.

Tretia (a najefektívnejšia) je Švajčiarska vodná metóda (Swiss Water® Process), ktorú používame aj pri dekofeinácii našich káv. Je to nechemická metóda odstránenia kofeínu pomocou vody, ktorá v káve nezanecháva neželané pachové a chuťové stopy a ani chemické reziduá.

Skúste lahodné bezkofeínové kávy z našej pražiarne

Je dôležité, ako je bezkofeínová káva vyrobená?

Čím viac informácii o niečom máme, tým lepšie rozhodnutia môžeme v živote robiť. Inak to nie je ani s kávou. Povedomie o káve a jej výrobe z roka na rok stúpa. Väčšina spotrebiteľov ale stále nevie, že sa môžu rozhodnúť medzi kávou upravenou chemikáliami a kávou, ktorá bola upravená nechemickým procesom.

Z mnohých štúdií však vyplýva, že keď sú spotrebitelia o spôsoboch dekofeinácie kávy informovaní, začnú sa zaujímať a vyberajú si kávu upravenú bez chémie. Všetky naše bezkofeínové kávy boli zbavené kofeínu najšetrnejšou Švajčiarskou vodnou metódou.

Viac o spôsoboch odstraňovania kofeínu zo zŕn sa môžete dočítať aj v našom ďalšom blogu, kde sme túto tému spracovali veľmi podrobne »

Swiss Water Process Ebenica

Ako zistím, akou metódou bola káva upravená?

Ideálne prostredníctvom informácií na obale alebo na webovej stránke výrobcu. Ak pražiareň využíva na odstránenie kofeínu metódu bez použitia chémie, s veľkou pravdepodobnosťou túto informáciu na obale kávy uvedie, pretože ide o jednu z konkurenčných výhod.

Stiahnite si: MANUÁL O KÁVE PRE TEHOTNÉ A DOJČIACE maminky

Obdržíte 20 strán, ktoré sú plné informácií o téme kávy, dojčenia a tehotenstva. Nájdete v nej prieskumy, osobné skúsenosti mamičiek a odporúčania odborníkov.

Ak informácia o spôsobe dekofeinácie na obale chýba, je možné predpokladať, že bola káva upravená práve pomocou chémie. V takom prípade je dobré informovať sa na spôsob odstránenia kofeínu priamo u výrobcu.

Prečo sú Ebenica bezkofeínové kávy tak chutné a kvalitné?

V našej pražiarni používame na výrobu bezkofeínovej kávy iba zrná, ktoré boli kofeínu zbavené Švajčiarskym vodným procesom. Ide o patentovaný spôsob odstraňovania kofeínu z kávy, ktorý bol vyvinutý ako alternatíva k používaniu chemických rozpúšťadiel metylénchloriduetylacetátu.

Spoločnosť Swiss Water, ktorá túto metódu vyvinula, sa hrdo hlási k tomu, že v chuti takto upravených káv nie je takmer možné spoznať, že je to káva bez kofeínu. Sídlia v Kanade a dekofeinovanú zelenú kávu dodávajú do 80 krajín sveta. Zrnká Ebenica káv sa teda kofeínu nezbavujú u nás na Slovensku, ale priamo v špecializovanom závode v Kanade. My zrnká vybraných káv následne pražíme a využívame na výrobu káv Zero, MammieSiesta.

bezkofeínová káva chuť

Bezkofeínová káva má bohatú a zaujímavú históriu. Prečítajte si o tom, ako a prečo vznikla v jednom z našich blogov »

Je bezkofeínová káva rovnako dobrá?

Samozrejme. Dôležité je, aké zrná sú na jej výrobu použité, ako sú zbavené kofeínu a samozrejme aj to, ako sú pražené. Ak je káva vyrobená z kvalitných výberových zŕn, upravená šetrnou metódou bez použitia chemikálií a následne citlivo upražená s ohľadom na jej charakter, dokáže zrnková aj mletá káva bez kofeínu poskytnúť rovnako zaujímavý chuťový zážitok ako kofeínová káva.

Kde je najväčšia spotreba bezkofeínovej kávy?

Najviac bezkofeínovej kávy sa vypije v Európe – až 35 % z jej celosvetovej spotreby. Podľa British Coffee Association pije bezkofeínovú kávu pravidelne až 20 % kávičkárov. Z celkového počtu šálok kávy, ktoré sa denne v Európe vypijú, tvorí bezkofeínová káva až 12 %. Keď vezmeme tieto čísla do úvahy, je jasné, že kvalitná káva bez kofeínu by nemala chýbať v ponuke žiadnej dobrej pražiarne, kaviarne či reštaurácie.

Komu je bezkofeínová káva určená?

Prieskumy ukazujú, že medzi ľudí konzumujúcich kávu bez kofeínu patria aj náruživí kávičkári, u ktorých je v porovnaní s ostatnými až dvakrát vyššia pravdepodobnosť pitia 3 a viac šálok kávy denne. Bezkofeínová káva je teda obľúbená aj u ľudí, ktorí si radi doprajú kávu častejšie – a napríklad aj večer.

Vedeli ste, že…? V pražiarni kávy Ebenica sme si tento trend všimli už pred pár rokmi. Aj preto sme na trh prišli s unikátnou nízkokofeínovou kávou Siesta, ktorá má v porovnaní s bežnou arabicou až o 50 % menej kofeínu.

Výsledky nášho Veľkého prieskumu EBENICA COFFEE: Káva v tehotenstve hovoria aj to, že kávu pije až 97 % tehotných a dojčiacich žien. Tri zo štyroch žien si však myslia, že je vhodné príjem kofeínu čiastočne alebo úplne obmedziť. Preto by tehotné a dojčiace ženy nemali váhať v pražiarni siahnuť po kvalitnej bezkofeínovej káve.

Ebenica Mammie bezkofeínová

Prečo je bezkofeínová káva obľúbená?

Záujem o bezkofeínovú kávu dosiahol svoj historický vrchol v roku 2021 – počas pandémie. Erin Reed, marketingová riaditeľka Swiss Water, za tým vidí viacero dôvodov:

„Počas prvých mesiacov doma sme pili veľa kávy, aby sme sa vyrovnali s bezprecedentnou situáciou a znížili pocit úzkosti. Potom si však ľudia uvedomili, že to nie je to najzdravšie riešenie a začali siahať po káve bez kofeínu. Rituál pitia kávy je rovnaký bez ohľadu na to, či káva obsahuje alebo neobsahuje kofeín.“

Mnohí začali kávu bez kofeínu piť preto, aby si zlepšili kvalitu spánku a znížili prejavy prílišného príjmu kofeínu, medzi ktorými je napríklad aj nervozita. Ďalšie faktory, ktoré ovplyvnili záujem o bezkofeínovú kávu, boli zvyšovanie informovanosti o spôsoboch výroby, rastúci záujem o zdravý životný štýl a v neposlednom rade aj fakt, že zákazníci objavili nové bezkofeínové kávy s chuťou, ktorá im vyhovovala.

Môže aj bezkofeínová káva obsahovať kofeín?

Áno, môže – proces dekofeinácie totiž nedokáže zo zŕn odstrániť 100 % kofeínu. Štandardy pre bezkofeínovú kávu stanovené v rôznych krajinách povoľujú, aby káva označená ako bezkofeínová obsahovala zvyškové množstvo kofeínu.

V krajinách Európskej únie musí káva označená ako bezkofeínová obsahovať menej ako 0,1 % (1 mg/g) kofeínu. Naše kávy Mammie a Zero podľa výsledkov laboratórnych testov obsahujú len niečo vyše 0,5 mg kofeínu na gram kávy.

káva bez kofeínu proces

Je bezkofeínová káva zdravá?

Ak hovoríme o káve, ktorá bola upravená nechemickou metódou, jej zdravotné benefity sú do veľkej miery porovnateľné s kofeínovou kávou. Káva upravená pomocou Swiss Water® Process je v tomto smere ideálnou voľbou.

Takto upravená káva neobsahuje zvyšky chemických rozpúšťadiel a zachováva jedinečné chute i vlastnosti kávy, vrátane obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie