Naša prvá tohtoročná Limitka je skutočne výnimočná, a tak sa naša kolegyňa Michala rozhodla, že ju pre vás otestuje na ich domácom automatickom kávovare.
Čo na chuť čínskej kávy hovorí Michala?
Na čínsku Limitku sa Michala obzvlášť tešila, keďže doteraz, rovnako ako my, kávu z Číny ešte nikdy nepila. A keďže výslednú chuť kávy ovplyvňuje viacero faktorov, povedala si, že si ju v rámci testovania vezme domov a skúsi si ju pripraviť na ich domácom automatickom kávovare Nivona CafeRomatica NICR 530.

Michala zvykne doma i v práci piť najmä espresso, pričom preferuje skôr klasickejšie a jemnejšie chute bez výraznejšej acidity. Aj preto ju potešilo, že keď bola káva China KongQue pripravená cez automatický kávovar, bola menej acídna, ako keď si ju pripravujeme v práci na profesionálnom pákovom stroji.
V espresse mala káva veľmi peknú, zamatovú cremu. Hneď v úvode som v chuti cítila kakaovú horkosť a následne jemné ovocné tóny. Kyslosť, ktorá bola pri príprave cez profesionálny pákový kávovar výraznejšia, teraz ustúpila do úzadia a ja osobne som ju už v káve takmer necítila.

Rovnako príjemne ju chuť tejto ázijskej kávy do kávovaru prekvapila aj v cappuccine. Keďže návštevám väčšinou pripravuje kávu s napeneným mliekom, mala možnosť ochutnať túto vysokohorskú 100% Arabicu aj v tejto kombinácii. Ako nám Michala potvrdila, s výslednou chuťou kávy bola spokojná aj návšteva.
S mliekom táto káva „zapasovala“ veľmi dobre a pochvaľovali si ju aj konzervatívni konzumenti – moji rodičia.
V čom sa skrýva čaro tejto čínskej kávy?
V čínskom jazyku slovo KongQue znamená páv. Tamojší ľudia dokonca veria, že tento nádherný vták prináša šťastie tým rodinám, na ktorých pôde hniezdi. Nie je to však len originálny názov, ktorý robí túto 100% Arabicu výnimočnou. Je ním tiež skutočnosť, že ide o absolútnu novinku v kávovom svete. Provincia Yunnan, ktorá je známa predovšetkým pestovaním čaju, ju totiž tento rok predstavila svetu v rámci svojho úplne prvého kávového zberu.

Tamojšia klíma a terroir robia z tohto regiónu poľnohospodárske centrum pre širokú škálu plodín, dnes už aj vrátane kvalitnej kávy. V káve China KongQue nájdete zrná odrody Catimor, ktorú pestujú tamojší malí a strední farmári v nadmorskej výške 1 400 – 1 600 m.n.m. Všetky kávovníkové čerešne selektujú podľa zrelosti a následne ručne zbierajú. Vysokú kvalitu zŕn, ako aj aromatické a chuťové vlastnosti, ktoré táto káva do kávovaru prirodzene získava z pôdy, ešte viac vyzdvihuje mokrá metóda spracovania.
Vďaka priaznivým podmienkam a kvalitnému mokrému spracovaniu má naša Limitka China KongQue príjemne horkú chuť, v ktorej vyniknú najmä tóny kakaa, mladých vlašských orechov a osviežujúceho ovocia. – barista Majo
Yunnan je krásny región, ktorý ponúka veľa príležitostí pre prestovanie kvalitnej jednodruhovej kávy s vysokým SCA skóre, ako aj na vytváranie rôznych kávových zmesí. Preto sa už teraz tešíme, s čím ešte pestovatelia z Číny v budúcnosti prídu.
Objavte chute ázijského kontinentu
