KÁVOVLOG #1: Ako správne napeniť mlieko do kávy

V 1. epizóde nášho kávového magazínu sme pre vás spracovali pomerne častú tému, a tou je, ako si doma správne napeniť mlieko.

Ako napeniť mlieko doma?

Dať si doma dobrú kávu, ideálne aj s krásne napeneným mliekom, už nemusí byť iba sen. V našom novom Kávovlogu sa dozviete, ako správne napeniť mlieko v domácich podmienkach, a to tak na pákovom, ako aj automatickom kávovare.

Správne napeňovanie mlieka: krok za krokom

1. V prvom rade si treba vychladiť mlieko – či už preferujete kravské alebo ktorékoľvek rastlinné, najlepšie napeníte to, ktoré je dobre vychladené.

2. Odporúčame používať originálnu baristickú kanvičku, ktorej kónický tvar a materiál zaručia rovnomerné napenenie mlieka.

3. Vychladené mlieko nalejte do kanvičky tak, aby jeho hladina siahala tesne pod úroveň spodnej hrany kohútika výlevky.

4. Odpustite z trysky kávovaru nakondenzovanú vodu, čím ju súčasne aj prakticky zvnútra prečistíte.

5. Uchopte kanvičku celou plochou dlane, ponorte trysku kávovaru do mlieka cca 0,5 cm pod jeho hladinu a zafixujte ju o okraj kanvičky.

6. Zapnite trysku kávovaru na plný výkon a držte uhol jej ponoru tak, aby sa v kanvičke vytvoril viditeľný malý vír. V úvode bude počuť jemné praskanie a vidieť nárast objemu – to dochádza k tvorbe mliečnej peny.

7. Dlaňou ruky monitorujte teplotu kanvičky a mlieka v nej. Ideálna teplota mlieka by mala byť okolo 60 až 70 °C, čo sa dá orientačne odhadnúť tým, že kanvička už začína páliť v ruke.

8. Keď už je kanvička horúca, trysku vypnite, ešte raz odpustite a pretrite handričkou. Ak sú na povrchu mlieka bublinky, môžete ich popkraskať jemným pobúchaním kanvičky o stôl. Takto napenené mlieko môžete naliať do šálky s čerstvo pripraveným espressom a podávať.

makro záber prípravy latte art

Aká káva sa najlepšie hodí s mliekom?

Hľadáte kávu, ktorá by sa krásne dopĺňala s napeneným mliekom? Určite odporúčame siahnuť po overených „klasikách“ s tónmi čokolády, orieškov či tabaku. Tieto sú napríklad naše obľúbené: