Pamätáte si populárnu reklamu istého fast foodového reťazca, v ktorom sa na tanieri hosťa luxusnej reštaurácie objavila „kocka v šmyku“?
Pointa reklamy bola v tom, že kým v luxusnej reštaurácii dostane hosť na stôl iba pekne naservírované nič (v tomto prípade kocku ľadu), vo fastfoode ho čaká riadna porcia jedla. Hoci u nás v pražiarni považujeme túto reklamu za veľmi vtipnú, sme presvedčení, že práve tá kocka v šmyku má potenciál zmeniť svet k lepšiemu. Ako?
Nedávno sme sa s našim tímom zúčastnili vydareného eventu pre odborníkov z gastro sektora, Gastronomy Slovakia 2022. Súčasťou programu boli okrem iného živé vystúpenia viacerých kuchárskych hviezd zo Slovenska i zahraničia. Keď človek počuje, že príprava predjedla trvá 4 dni a následne sa ingrediencie inštalujú na tanier pinzetou, v prvom momente mu napadne: „A na čo je to dobré? Kto má na to čas? Prečo to robiť, keď si môžem jedlo pripraviť za pol hodinu alebo sa najesť vo fastfoode?“
Keď však pozrie na pódium a začne sledovať tím kuchárov pri práci, pochopí, že ich výtvory sa s neforemným kusom jedla, ktorý má rýchlo zahnať pocit hladu, nedajú v žiadnom ohľade porovnávať. Je to tak priepastný rozdiel, že analógia, ktorá človeku napadne, je ako porovnávanie maľovky steny v obývačke s obrazom od Moneta. Pretože tá kocka v šmyku je síce vyrobená z jedlých surovín, ale v skutočnosti je už ďaleko za horizontom bežného jedla. Je v nej totiž ukrytá aj obrovská vášeň, kreativita a nadšenie človeka, ktorý ju vytvoril. Prekvapí vás neočakávanými farbami, vôňami, štruktúrou i chuťou a prirodzene vás prinúti sústrediť všetky zmysly iba na tento jeden zážitok. Už nemáte na tanieri jedlo, ale priehrštie intenzívnych vnemov a príjemných pocitov, ktoré si so sebou ponesiete aj po odchode z reštaurácie.
A to je práve ten moment, ktorý má potenciál meniť svet k lepšiemu. Je totiž dokázané, že emócie sú prenositeľné a rovnako platí, že sme to, čo jeme. Ak máme to šťastie ochutnať s láskou pripravené jedlo alebo nápoj z kvalitných surovín (či už je to večera od michelinského šéfkuchára, koláč od babičky alebo voňavá šálka čerstvej kávy), ak si dokážeme vychutnať krásu maličkostí, ak stretneme človeka, z ktorého cítiť nadšenie z toho, čo robí, ak sa na moment prestaneme hnať za rýchlym uspokojením našich potrieb, niečo v nás sa pohne. Možno iba o kúsoček, ale správnym smerom. A čím viac takýchto momentov v živote zažijeme, tým krajší bude náš vnútorný svet a aj svet, ktorý spoluvytvárame.
Želáme vám, aby vo vašom živote bolo čo najviac kociek v šmyku a momentov, ktoré si naozaj naplno vychutnáte!
Marek Fajčík