V roku 2009 prišiel s myšlienkou založiť vlastnú značku kávy a dnes aktívne riadi jednu z najúspešnejších pražiarní na Slovensku.
Čo všetko má Marek na starosti?
Hlavnou úlohou a poslaním Mareka ako zakladateľa, majiteľa a CEO je v prvom rade určovať stratégiu a smer našej spoločnosti. V praxi to znamená, že jeho (nielen) pracovné dni sú nabité riadením pražiarne kávy od A do Z. Či už vymýšľa nové projekty, sedí s Dankou nad číslami a tabuľkami, brainstorminguje s kolegyňami z marketingu alebo diskutuje s našim pražiarom Andrejom a baristom Majom o nových kávach, je to iba časť jeho pracovnej náplne. Ako výkonný riaditeľ má okrem množstva pracovných stretnutí a každodennej administratívy za úlohu rozvíjať aj podnikovú kultúru, teda posúvať svojich kolegov vpred a vytvárať im inšpiratívne prostredie pre rozvoj. Okrem toho sa Marek intenzívne venuje našim VIP klientom, expanzii do zahraničia a keď je treba, tak aj praženiu kávy.
Práca a život v pražiarni kávy očami jej zakladateľa
Keďže stál pri samotnom zrode kávy Ebenica a už viac ako 10 rokov riadi našu pražiareň, spýtali sme sa Mareka, ako on vníma prácu s kávou a celkovo svoje povolanie.
Čo ťa na práci v pražiarni a z tvojich každodenných činností najviac baví?
V prvom rade ma baví náš produkt. Káva Ebenica je tu s nami už od roku 2009 a na to som nesmierne hrdý. Bez vášne a lásky ku káve by sa nič z tohto dosiahnuť a robiť nedalo. Aspoň nie tak, ako si to predstavujem ja. Z mojich každodenných úloh a činností mám veľmi rád pozitívne momenty prekvapenia, keď sa niečo podarí. Asi ako každý CEO, mám rád aj dobré výsledky, kedy skrátka vychádza všetko tak, ako som si predstavoval, naplánoval a želal. V neposlednom rade mám rád, keď fungujú hodnoty medzi kolegami a aj voči našim zákazníkom. Keď sa môžem na kolegov spoľahnúť a keď pridajú aj niečo navyše. A to všetko v dobrej nálade. 🙂
Čo ťa okrem kávy dokáže najviac nakopnúť?
Nečakane výborná myšlienka, nápad typu „ahaaa“ a ten moment, keď do seba veci zapadnú. Doma detský smiech a rodinná bystrosť.
Do ktorej „kávovej krajiny“ by sa chcel pozrieť a prečo?
Určite do Etiópie – rád by som videl „pravlasť“ kávy a jej prirodzenú divokosť a určite aj do Kolumbie, fascinuje ma jej bohatosť zelene a úsmevy drobných farmárov, ktorí majú z pestovania kávy radosť.
Ktorá z káv Ebenica je tvoja favoritka a aký je tvoj obľúbený nápoj?
Aktuálne je to naša Ethiopia, ktorú si vždy vychutnám bez ohľadu na prípravu. Z kávových nápojov preferujem doppio a espresso.
S kým by si chcel ísť na kávu a prečo?
S mojou manželkou Dankou, chcel by som si zopakovať našu prvú kávu. 🙂
Aký je Marek očami jeho zamestnancov?
Mareka, podľa nás, zo všetkých vlastností najlepšie charakterizuje húževnatosť a trpezlivosť. Ako človek narodený v znamení Kozorožca je tiež cieľavedomý, vytrvalý, praktický a zodpovedný. Na našom šéfovi však najviac oceňujeme jeho rozhľadenosť na všetky smery, vďaka čomu sa s ním dá pokecať o čomkoľvek. Marek má veľmi dobré organizačné schopnosti, miluje poriadok, presné rozvrhnutie času, systematickosť a podobne ako jeho manželka Danka má aj neskutočne dobrú pamäť. Ak by sa na Olympijských hrách súťažilo v kategórii multitasking, Marek by v nej určite získal nejednu medailu. 😀 Práve vďaka týmto vlastnostiam, ale aj svojej veľkej snahe a neúnavnej pracovitosti, sa mu podarilo vybudovať značku EBENICA COFFEE do dnešnej podoby. A to azda hovorí za všetko.