Platba & Doručenie
Možnosti doručenia
- Kuriér GLS na adresu
- Packeta – výdajné miesta a Z-Boxy
- Osobný odber v Modre
Možnosti platby
- Online platba kartou
- Google Pay
- Apple Pay
- Dobierka
- Okamžitá platba cez internetbanking
Platba & Doručenie
Možnosti doručenia
Možnosti platby
Moderná espresso káva s vyváženým chuťovým profilom a krémovou dochuťou. Táto výberová 100% Arabica ponúka plnú chuť kakaa, jemné tóny vanilky a sladkého citrusového ovocia. Výborne sa hodí do espressa, mliečnych nápojov i do mixovaných drinkov s kávou.
EBENICA El Salvador La Joya je výberová 100 % arabica, ktorá poteší milovníkov sladších káv s jemnou aciditou, pripomínajúcou kandizované ovocie a krémovým záverom. V espresse vyniká ľahkou chuťou. V kombinácii s mliekom táto káva získava ešte plnší a harmonickejší charakter. Vďaka vyváženému profilu a vysokej kvalite (SCA 83 bodov) je skvelou voľbou aj pre profesionálne gastro prevádzky. Výborne sa hodí na espresso, moka kávu, automat či french press a je skvelou voľbou do letných miešaných nápojov s kávou.
Mohlo by vás tiež zaujímať: French press príprava kávy: Návod a postup
Káva EENICA El Salvador La Joya získala prestížne ocenenie Great Taste v roku 2020, kde ju odborná porota hodnotila vysoko za jej komplexný chuťový profil. Podľa slov poroty, v aróme sa jemne prelína nádych ovocia so štipkou vanilky a čokolády, ktoré dodávajú chuti hĺbku, pričom espresso ponúka bohatú vrstvu cremy. Úvodná chuť je podmanivá, s príjemnou aciditou a jemnou horkosťou. Po dopití zanecháva v ústach zaoblený a harmonický pocit so sladkými tónmi ovocia a vanilky a dlhú, príjemnú dochuť.
Kávovníky odrody Red Bourbon rastú v tieni pôvodných stromov na úrodných svahoch neaktívneho vulkánu Izalco, v nadmorskej výške okolo 1250 m n. m. Vďaka kombinácii bohatej sopečnej pôdy, mierneho podnebia a dostatku zrážok majú ideálne podmienky na pomalé dozrievanie. Zrelé kávovníkové čerešne sa zberajú výlučne ručne, aby sa zabezpečila ich najvyššia kvalita. Následne sa spracúvajú mokrou metódou, pri ktorej sa dužina oddelí od zrna fermentáciou vo vode. Po fermentácii sa kávové zrná dôkladne prepláchnu a sušia na slnku, čím si zachovajú čistotu, jemnú ovocnú sviežosť a vyvážené telo.
Lokalita | Apaneca - Illamatepec, Ahuachapán, El Salvador |
---|---|
Nadmorská výška | 1250 m.n.m. |
Farmár | La Joya Estate / Finca La Joya |
Druh | |
Odroda | Red Bourbon |
Spracovanie | Washed + sun-dried |
SCA skóre | 83 |
Praženie | Light + |
Príprava | espresso, automat, moka, french press, filter, zalievaná |
Chuť a tóny | sladká, ovocná |
Ocenenia | 1* Great Taste 2020 |
Pre pákový kávovar na prípravu espresso kávy sa odporúča jemné mletie: na pohľad pripomína polohrubú múku, v ktorej sa môžu robiť občasne aj hrudky. Ideálna hrúbka mletia však môže závisieť aj od konkrétneho kávovaru a samozrejme aj vašich osobných preferencií. Všeobecne platí, že hrúbka mletia by mala byť nastavená tak, aby extrakcia trvala približne 25 až 30 sekúnd, počas ktorých pripravíte espresso kávu v objeme 30-40 ml. Ak je mletie príliš hrubé, extrakcia bude príliš rýchla, čo môže viesť k slabšej chuti espressa. Naopak, príliš jemné mletie môže spôsobiť príliš veľký tlak a prekyslenie kávy. Téme mletia kávy a najčastejších chýb pri mletí sme venovali aj samostatný článok a Kávovlog.
Aby ste si mletú kávu vychutnali čerstvú čo najdlhšie, uskladňujte ju v dôkladne uzavretej nádobe bez prístupu vzduchu na tmavom mieste pri izbovej teplote. Odporúčame na to vzduchotesnú nádobu Coffeevac, ktorú nájdete v našom eshope. Minimalizujete tak vystavenie kávy vzduchu, svetlu a teplu. Všetky naše obaly majú jednocestný ventil. 220g a 500g veľkosti majú dokonca uzatvárací zip-lock systém. Týmto spôsobom si udrží mletá káva svoje aromatické vlastnosti dlhšie ako keby ste ju skladovali iným spôsobom. Samozrejme, vždy je najlepšie zomlieť si zrnkovú kávu tesne pred prípravou – tak dosiahnete maximálny chuťový a aromatický zážitok z vášho nápoja.
Pre dosiahnutie krásnej cremy je dôležité je zvoliť kvalitne spracovanú a najmä čerstvo praženú kávu, pretože má maximálny obsah esenciálnych olejov a bielkovín, ktoré prispievajú k tvorbe cremy (peny) na espresse. Dôležitá je aj správna hrúbka mletia kávy, pretože tá ovplyvní proces extrakcie. Výslednú cremu môže ovplyvniť aj množstvo kávy, ktoré používate na prípravu espressa a čas extrakcie. Pre espresso je optimálny čas extrakcie približne 25 až 30 sekúnd. Kratší alebo dlhší čas môže ovplyvniť chuť kávy a cremu. Skúšajte rôzne druhy káv, pretože rozdielne odrody môžu vytvárať odlišnú cremu – napr. Robusta vytvára na povrchu espressa hustejšiu cremu ako Arabica.
Intenzita chuti kávy je úzko spojená s jej stupňom praženia. Dlhšie pražená káva má tendenciu byť tmavšia a intenzívnejšia, s vyšším obsahom olejov, čo prispieva k bohatému a komplexnému chuťovému zážitku. Naopak, svetlejšie pražené kávy si uchovávajú jemnejšie tóny, s nižšou horkosťou a ľahším telom.