Latte art: Keď sa spája láska k umeniu a káve

latte art na cappuccine

Nádherné vzory a dokonalá symetria. Sýty kontrast farieb a jemná pena bez viditeľných bublín. Áno, reč je o latte art – profesionálnom umení, pri ktorom baristi kreslia mliekom do lahodnej kávy.

Čo je to latte art?

Latte art je umenie vytvárania vizuálnych vzorov z mliečnej mikropeny na povrchu espressa. Medzi najčastejšie motívy patria srdcia, rossety či tulipány, ktoré vznikajú precíznym nalievaním napeneného mlieka do šálky.

Tento spôsob servírovania kávy si vyžaduje technickú zručnosť, cit pre detail a trpezlivosť, a preto sa stal symbolom kvalitnej baristickej práce.

Niekedy sa možno stretnúť aj s výrazom „caffe art“, ktorý však nemá presne definovaný význam. Ide nesprávne označenie latte artu, prípadne o všeobecné pomenovanie estetickej prezentácie kávy.

Ochutnajte výberovú kávu na cappuccino »

  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Lahodne čokoládová káva s vôňou lieskovcov, ocenená zlatou hviezdou v Great Taste 2025.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 35,90€
  • World Trade Award 2025 - Striebro
    Colombia Felice Medellin

    Colombia Felice Medellin

    Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.

    orechyorechy
    čokoládačokoláda
    kakaokakao
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 35,90€
  • Pečať Coffee Review, 90 bodov, rok 2013.
    Piano transparent

    Piano

    Jedinečný blend 100% Arabica káv s lahodnou chuťou ovocných a orieškovo-čokoládových tónov.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    ovocieovocie
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 39,90€

Ako a kde sa zrodilo latte art

Nikto presne nevie, kde to celé začalo. Čo však možno povedať s istotou je, že vznik latte artu úzko súvisí s históriou espressa. Azda aj preto si Taliani jeho autorstvo radi privlastňujú. Od vzniku prvých espresso kávovarov a prvopočiatkov penenia mlieka tryskou to k nemu bolo už na skok.

detail na prípravu latte artu

História sa však domnieva, že to bol Lino Meiorin – taliansky profi barista a spoluvlastník kaviarne The Caffe Mediterraneum v kalifornskom Berkley. Vo svojej kaviarni ponúkal tradičné cappuccino, no jeho zákazníci neboli zvyknutí na silnú chuť talianskej kávy a opakovane ho žiadali o viac mlieka.

A tak vznikol nový nápoj, pravdepodobne ten, ktorému dnes hovoríme caffe latte. Traduje sa, že Lino kreslil do kávy obrázky už v 50. rokoch, odkiaľ sa táto technika začala neskôr ďalej šíriť do sveta.

Mlieko si dokážete napeniť aj bez kávovaru. Tu je zopár tipov, ako na to »

Americká kávová vetva však za otca tejto techniky považuje až Davida Schomera, ktorý vo svojej kaviarni Espresso Vivace v Seattli začal speňovať mlieko do tzv. mikropeny. Na konci 80. rokov začal Schomer experimentovať s rôznymi tvarmi a obrazcami, až napokon v roku 1989 prišiel so vzorom srdca a neskôr v roku 1992 zasa s rossetkou.

Po zdokonalení svojich techník Schomer otvoril kurz s názvom Caffe latte art a postupne sa toto kávové umenie rozšírilo zo Seattlu do zvyšku USA a neskôr aj sveta.

Čo sa skrýva za dokonalým latte art

Vzory sa na povrchu nápoja tvoria vďaka kontrastu, ktorý prirodzene vzniká medzi sýtou červenohnedou farbou espresso cremybielou mliečnou penou. V preklade znamená mliečne umenie, ide teda o umelecký spôsob prípravy a servírovania kávy.

Vyberte si správnu kanvičku pre dokonalý latte art »

  • kanvička na spenenie mlieka

    Kanvička na mlieko

    Profesionálna kanvička na mlieko je základným nástrojom každého baristu aj domáceho milovníka kávy.

    Na sklade
    Price range: 21,00€ through 26,00€
  • Konvička Rhinowares na mlieko

    Kanvička na mliečnu penu

    Profesionálna kanvička na šľahanie mlieka a latte art

    Na sklade
    Price range: 19,00€ through 23,00€

Tréning robí majstra. Aj pri kávovom umení

Na to, aby barista dokázal vytvárať skutočne symetrické obrázky, musí mať v ruke niekoľko stoviek cappuccín. Základom krásneho latte artu je nielen správne pripravené espresso s hustou a tmavou cremou, ale aj krásne našľahané mlieko bez väčších bublín.

Nemenej dôležitý je aj tvar a veľkosť šálky – do širokých šálok sa totiž maľuje ľahšie a je v nich aj priestor na väčšie a komplikovanejšie vzory.

barista Majo pri príprave cappuccina

Prichystajte si správne mlieko

Asi najnáročnejšou časťou prípravy latte artu je našľahanie mlieka. Pri šľahaní mlieka je dôležitých hneď niekoľko faktorov: tryska kávovaru, jej koncovka, výkonnosť aj následný ponor a tiež správny uhol náklonu kanvičky a jej držanie.

Výkonnosť trysky kávovaru ovplyvňuje teplotu a s ňou aj súvisiaci tlak – ideálnym tlakom pre šľahanie mlieka je 1,0 až 1,1 baru.

Nezabudnite na správnu teplotu

Pre toto umenie sa odporúča dobre vychladené – pokojne aj na 4 °C – plnotučné mlieko. Čím je mlieko studenšie, tým lepšie sa dá vyšľahať a tým krajšia a jemnejšia bude pena.

Dnes sú na trhu dostupné už aj rôzne rastlinné alternatívy mlieka, ktoré sa vďaka vysokému podielu bielkovín dajú tiež krásne našľahať.

Správne pripravená mliečna mikropena by mala mať krémovú konzistenciu a teplotu okolo 60 °C. Čím jemnejšia a krémovejšia mikropena je, tým ľahšie sa s ňou bude dať maľovať.

Naučte sa základy latte artu s baristom Majom:

Rôzne techniky latte artu

Free pour metóda

Technika nalievania speneného mliekamliečnej peny do espressa bez použitia iných nástrojov okrem kanvičky sa nazýva free pour. Ide o najpoužívanejšiu techniku, ktorá je založená na pohybe zápästia, ktorým sa formujú konkrétne vzory.

Majo - hlavný barista a manažér

„V rámci latte artu mám najradšej rossetku, lebo sa dá kresliť viacerými spôsobmi a zakaždým sa s ňou dá krásne vyhrať.“

barista Majo

Etching technika

Existuje však aj tzv. etching technika, pri ktorej sa používajú špeciálne špajdle. Ich namáčaním do tmavej cremy espressa či, naopak, mliečnej peny sa na povrchu cappuccina dokresľujú rôzne detaily aj celé vzory.

Dokresľovanie polevou a pomocou šablón

Medzi menej časté, za to však veľmi jednoduché techniky, patria dokresľovanie polevou či kreslenie za pomoci šablón. Baristi najčastejšie používajú karamelovú alebo čokoládovú polevu, ktorou na povrchu mliečnej peny kreslia rôzne pavučiny, kvetinky či špirály.

Ideálne sú polevy na mliečnej báze, ktoré nenarúšajú štruktúru mliečnej peny a dokážu zachovať obrázok pekne kompaktný.

Druhá spomínaná metóda je tiež veľmi jednoduchá – stačí nad mliečnou penou podržať vybranú šablónupoprášiť ju kakaom. V niektorých kaviarňach používajú aj škoricu, čo však neodporúčame. Jej výrazná chuť prebije akúkoľvek chuť kávy.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Barbora Uherčíková
Barbora Uherčíková