Ktorá káva je lepšia – single origin alebo blend? Na túto jednoduchú a pomerne častú otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Povieme vám, prečo je to tak.
Obsah článku
Vysvetlenie základných pojmov
V kávovom svete sa používa množstvo termínov, ktoré nemusia byť každému známe a jasné. Pre výber správnej kávy, ktorá vám bude chutiť, je však nevyhnutné ich poznať. Vysvetlime si hneď na začiatku, čo znamenajú pojmy single origin a blend:
-
Brasil Santos
Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.
Na sklade4,49€ – 35,90€ -
Cuba Caracolito Peaberry
Kubánska káva s chuťou horkej čokolády, amaretta a vlašských orechov.
Na sklade13,90€ – 27,80€ -
Colombia La Secreta
Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.
Na sklade4,49€ – 39,90€
-
Duetto
Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.
Na sklade4,49€ – 36,90€ -
Piano
Jedinečný blend 100% Arabica káv s lahodnou chuťou ovocných a orieškovo-čokoládových tónov.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
Siesta
Káva so zníženým obsahom kofeínu, ktorá prekvapí plnou chuťou mandľových tónov.
Na sklade4,49€ – 39,90€
Ako vznikol prvý kávový blend
V úplných začiatkoch bola káva klasickou obchodnou komoditou danej krajiny či regiónu, takže sa predávala automaticky ako single origin. Až neskôr, keď káva získavala na popularite a jej pestovanie sa začalo šíriť ďalej do sveta, vznikol historicky prvý kávový blend Mocha-Java.

Išlo o kombináciu sviežej kávy z Jemenu, ktorá sa posielala z prístavu Al-Makha alebo Mocha, s ťažkými čokoládovými kávami z Jávy. Dôvod, prečo holandskí obchodníci skombinovali práve tieto dve kávy bol prostý: v tom čase išlo o jediné komerčne obchodované kávy.
Zaujíma vás história kávy podrobnejšie? Prečítajte si legendy o jej vzniku »
Najstaršie európske kaviarne sa začali čoraz viac spoliehať na kávové zmesi, ktoré si vďaka svojej stabilnej a lahodnej chuti rýchlo získavali srdcia zákazníkov. Neskôr, keď sa koncom 19. storočia zrodilo espresso, ktoré dokázalo aj z kávového blendu nižšej kvality vytvoriť veľmi chutný nápoj, si blendy svoje miesto v kávovom svete ešte viac upevnili.
S postupným vývojom v kávovom priemysle, keď sa do popredia čoraz viac dostávali kvalitnejšie jednodruhové kávy, zlepšovala sa technológia praženia a metodológia prípravy kávy, zvyšovali sa aj nároky na jej chuť.

A tak začali vznikať vysokokvalitné blendy, ktoré mali plné, komplexné telo a špecifické tóny čokolády, orieškov či likéru. V súčasnosti je tvorba blendov v remeselne zameraných pražiarňach kávy veľmi kreatívnym procesom. Kým niektoré vznikajú náhodným experimentovaním, iné sú vytvárané vedome.
Deje sa tak kombináciou káv, ktoré sa navzájom dopĺňajú, alebo, naopak, vytvárajú kontrastný efekt. Nech je už metóda ich vzniku akákoľvek, zloženie a pomer jednotlivých káv v zmesi sú vždy prísne stráženým tajomstvom.
Kávové blendy EBENICA COFFEE
V začiatkoch bolo naše rozhodnutie vytvoriť blendy pomerne logické. Chceli sme totiž našim zákazníkom ponúknuť komfort a potešenie, ktoré v tej dobe dokázala poskytnúť najmä chuťovo tradičná káva charakteristická výrazným telom s kakaovými tónmi bez kyslosti. Zamerali sme sa preto na tzv. talianske druhy kávy a praženia.

Aj napriek tomuto na prvý pohľad monotónnemu zameraniu sme však chceli vytvoriť kávové zmesi, ktoré budú v šálke chutiť inak. Aj preto sme ku každej jednej receptúre pristupovali iným spôsobom.
EBENICA Intensivo mala mať robustné, horké telo bez kyslosti, ale zložením malo ísť o čistú 100% arabicu. Aj preto jej receptúra vznikala vyslovene strategickým ladením a spájaním jednotlivých chutí.
Naopak EBENICA Harmonelle je výsledkom čistého experimentovania, počas ktorého sme základ skúšali kombinovať s rôznymi kávami, a to dokonca aj s takými, ktoré sa bežne do zmesí neodporúčajú. Nám sa takýto experiment však vyplatil, preto ide o harmonicky vyváženú espresso kávu s podmanivou chuťou čokolády a sviežimi kvetinovými tónmi.

Neskôr sme začali do našej ponuky zaraďovať aj prvé single origin kávy, no i tie boli skôr tradičnejšie, ako napríklad kávy z Brazílie či Kolumbie. S postupným vývojom slovenského kávového trhu a chuťových preferencií našich zákazníkov prichádzali do našej ponuky aj oveľa divokejšie a ovocnejšie kávy.
Spočiatku najmä cez našu limitovanú edíciu Limitka, v ktorej sme začali našim zákazníkom predstavovať celkom iné spektrum chutí. Dnes v našej ponuke nájdete všetko – tradičné horké aj sladké kávy, ovocnejšie spektrum chutí a blendy, ktoré sa tešia veľkej popularite.
Single origin vs. blend – čo je lepšie?
Na túto otázku neexistuje správna odpoveď, keďže neexistuje objektívne jedna najlepšia káva. Každá káva je iná, to však neznamená, že jedna je chutnejšia ako druhá. Pre lepšie vysvetlenie si požičiame paralelu s divadlom a filmom, ku ktorému vzťah single origin vs. blend prirovnávame u nás v pražiarni.
Vo svete výberovej kávy prevláda názor, že jednodruhové kávy by mali byť pražené citlivo, aby dokázali vyniknúť všetky ich prirodzené chuťové vlastnosti. A to vrátane výraznej acidity, ktorá však môže byť pre niektorých kávičkárov odradzujúca. Single origin káva, podobne ako divadlo, má skrátka poskytnúť jedinečný zážitok bez zbytočného prikrášľovania.

Na druhej strane kávové zmesi pripomínajú skôr filmovú tvorbu. Ich receptúra zvyčajne vzniká pomalšie, chuť každého jedného blendu sa dolaďuje do najmenších detailov, aby opakovane dokázali v šálke ponúknuť rovnako kvalitný pôžitok. Na rozdiel od single origin kávy, ktorá vie byť zakaždým iná, blend ponúka stabilnú a dokonale vyváženú chuť.
Ak teda riešite dilemu, či piť singlové alebo zmesové kávy, odpoveď je jednoduchá: je to čisto na vašich preferenciách. Niektorí zákazníci hľadajú v káve vzrušenie a prekvapenie, iní túžia po rutine a stálej chuti.
Kým single origin kávy ponúkajú zmyslové spojenie s konkrétnym regiónom a ľuďmi, kávové blendy vám zakaždým poskytnú dokonale vyváženú a konzistentnú harmóniu chutí, ktorú singlové kávy zvyčajne nedokážu napodobiť.