Single origin káva vs Blend: aké sú medzi nimi rozdiely?

Ktorá káva je lepšia – single origin alebo blend? Na túto jednoduchú a pomerne častú otázku však neexistuje jednoznačná odpoveď.

Čo je blend a čo single origin? Vysvetlenie základných pojmov

V kávovom svete sa používa množstvo termínov, ktoré však nemusia byť každému známe a jasné. Pre výber tej „správnej“ kávy je však nevyhnutné ich poznať.

Single origin je anglický výraz, ktorý sa do slovenčiny zvyčajne prekladá ako singlová káva alebo jednodruhová káva. Pod single origin kávou sa rozumie výber kávovníkových zŕn, ktoré pochádzajú z jednej konkrétnej farmy či plantáže a sú spracované rovnakou metódou.

single origin kávy z Brazílie, Kolumbie a Kuby

Pri single origin kávach je veľmi dôležité aj presné určenie ich odrody, nadmorskej výšky, v ktorej boli pestované, či spôsobu spracovania. Pri výberovej, jednodruhovej káve je možné dokonca určiť producenta či farmára, ktorý kávu vypestoval. Single origin kávy sa často predávajú sezónne a v limitovanom množstve, takže zvyčajne nie sú dostupné celoročne. Jednodruhovým kávam svedčí najmä svetlejšie praženie, v ktorom vyniknú ich špecifické aromatické a chuťové nuansy.

Anglický termín blend naopak označuje kávovú zmes, ktorá je zložená z kávových zŕn rôzneho druhu či odrody. Ide teda o unikátnu kombináciu kávovníkových zŕn, ktoré môžu pochádzať z rôznych kútov sveta a dokonca byť spracované aj rozdielnymi metódami.

tri balíčky kávových zmesí Ebenica

Blendy môžu predstavovať kombináciu káv z rôznych krajín, ako napríklad naše blendy Piano, Intensivo či Harmonelle, alebo môže ísť o tzv. regionálne blendy, akým je napríklad naša nízkokofeínová káva Siesta zložená z dvoch rozličných kolumbijských káv. Kombinovať sa tiež môžu rôzne 100% Arabicy alebo Arabica s Robustou v rozličnom pomere – z našej ponuky sú to blendy Gurmano a Duetto. Kávové zmesi zvyknú byť tmavšie pražené, aby sa zvýraznili ich tabakovo-čokoládové tóny a karamelová sladkosť.

Kedy a ako vznikol prvý kávový blend?

V úplných začiatkoch bola káva klasickou obchodnou komoditou danej krajiny či regiónu, takže sa predávala automaticky ako single origin. Až neskôr, ako káva získavala na popularite a jej pestovanie sa začalo šíriť ďalej do sveta, vznikol historicky prvý kávový blend Mocha-Java.

historická maľba kaviarne v Londýne
Londýnska kaviareň okolo roku 1770 | Zdroj: Almokha.com

Išlo o kombináciu sviežej kávy z Jemenu, ktorá sa posielala z prístavu Al-Makha alebo Mocha, s ťažkými, čokoládovými kávami z Jávy. Dôvod, prečo holandskí obchodníci skombinovali práve tieto dve kávy bol prostý: v tom čase išlo o jediné komerčne obchodované kávy.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako kávové zrná ohúrili svet

Najstaršie európske kaviarne sa začali čoraz viac spoliehať na kávové zmesi, ktoré si vďaka svojej stabilnej a lahodnej chuti rýchlo získavali srdcia zákazníkov. Neskôr, keď sa koncom 19. storočia zrodilo espresso, ktoré dokázalo aj z kávového blendu nižšej kvality vytvoriť veľmi chutný nápoj, si blendy svoje miesto v kávovom svete ešte viac upevnili.

espresso s mliekom v sklenenom pohári

S postupným vývojom v kávovom priemysle, kedy sa do popredia čoraz viac dostávali kvalitnejšie jednodruhové kávy, zlepšovala sa technológia praženia a metodológia prípravy kávy, zvyšovali sa aj nároky na jej chuť. A tak aj v oblasti kávových zmesí začali vznikať vysokokvalitné blendy, ktoré mali plné, komplexné telo a špecifické tóny čokolády, orieškov či likéru.

V súčasnosti je tvorba blendov v remeselne zameraných pražiarňach kávy veľmi kreatívnym procesom. Kým niektoré vznikajú náhodným experimentovaním, iné sú naopak vytvárané vedome buď kombináciou káv, ktoré sa navzájom dopĺňajú, alebo naopak vytvárajú kontrastný efekt. Nech je už metóda ich vzniku akákoľvek, zloženie a pomer jednotlivých káv v zmesi je vždy prísne stráženým tajomstvom.

Marek v našom sklade kávy

Vytváranie našich kávových blendov

V začiatkoch bolo naše rozhodnutie vytvoriť blendy pomerne logické. Chceli sme totiž našim zákazníkom ponúknuť komfort a potešenie, ktoré v tej dobe dokázala poskytnúť najmä „tradičná“ káva charakteristická výrazným telom s kakaovými tónmi bez kyslosti. Zamerali sme sa preto na tzv. talianske druhy kávy a praženia.

Aj napriek tomuto, na prvý pohľad monotónnemu zameraniu, sme však chceli vytvoriť kávové zmesi, ktoré budú v šálke chutiť inak. Aj preto sme ku každej jednej receptúre pristupovali iným spôsobom. Intensivo malo mať robustné, horké telo bez kyslosti, ale zložením malo ísť o čistú 100% Arabicu. Aj preto jeho receptúra vznikala vyslovene strategickým ladením a spájaním jednotlivých chutí.

kávová zmes 100% Arabica kávy

Naopak, Harmonelle je výsledkom čistého experimentovania, kedy sme základ skúšali kombinovať s rôznymi kávami, a to dokonca aj takými, ktoré sa bežne do zmesí neodporúčajú. Nám sa takýto „experiment“ však vyplatil, pretože ide o harmonicky vyváženú espresso kávu s podmanivou chuťou čokolády a sviežimi kvetinovými tónmi.

Neskôr sme začali do našej ponuky zaraďovať aj prvé single origin kávy, no i tie boli skôr „tradičnejšie“, ako napríklad kávy z Brazílie či Kolumbie. S postupným vývojom slovenského kávového trhu a chuťových preferencií našich zákazníkov, prichádzali do našej ponuky aj oveľa divokejšie a ovocnejšie kávy, spočiatku najmä cez našu limitovanú edíciu Limitka, v ktorej sme začali našim zákazníkom predstavovať celkom iné spektrum chutí.

kávovníkové čerešne zaliate slnkom

Dnes môžete v našej ponuke nájsť takmer všetko: tradičné aj invenčné kávové zmesi, ale aj klasické či naopak divokejšie jednodruhové kávy s výraznou aciditou.

Ktorá káva je lepšia: jednodruhová alebo zmesová?

Na túto otázku neexistuje správna odpoveď, nakoľko neexistuje objektívne najlepšia káva. Každá káva je iná, to však neznamená, že jedna je chutnejšia ako druhá. Pre lepšie vysvetlenie si požičiame paralelu s divadlom a filmom.

Vo svete výberovej kávy prevláda názor, že jednodruhové kávy by mali byť pražené citlivo, aby dokázali vyniknúť všetky ich prirodzené chuťové vlastnosti, a to vrátane výraznej acidity, ktorá však môže byť pre niektorých kávičkárov odradzujúca. Single origin káva, podobne ako divadlo, má skrátka poskytnúť jedinečný zážitok bez zbytočného „prikrášľovania“.

čerstvé espresso v šálke

Na druhej strane, kávové zmesi pripomínajú skôr filmovú tvorbu. Ich receptúra zvyčajne vzniká pomalšie, chuť každého jedného blendu sa dolaďuje do najmenších detailov, aby opakovane dokázali v šálke ponúknuť rovnako kvalitný pôžitok. Na rozdiel od single origin kávy, ktorá vie byť zakaždým iná, blend ponúka stabilnú a dokonale vyváženú chuť.

Ak teda riešite dilemu, či piť singlové alebo zmesové kávy, odpoveď je jednoduchá: je to čisto na vašich preferenciách. Niektorí zákazníci hľadajú v káve vzrušenie a prekvapenie, iní naopak túžia po rutine a stálej chuti. Kým single origin kávy ponúkajú zmyslové spojenie s konkrétnym regiónom a ľuďmi, kávové blendy naopak zakaždým poskytnú dokonale vyváženú a konzistentnú harmóniu chutí, ktorú singlové kávy zvyčajne nedokážu napodobiť.

My preto veríme, že každá káva – tak single origin ako aj blend – má svoje správne miesto a čas…

Vyberte si svoju novú obľúbenú kávu

  • Gurmano

    Kávový blend, ktorý si vás získa čokoládovo-hrozienkovou chuťou a jemnými kvetinovými tónmi.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    hrozienkahrozienka
    9,90
  • Intensivo

    Jedna z TOP10 espresso káv Európy so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.

    čokoládačokoláda
    tabaktabak
    orechyorechy
    13,20
  • Brasil Santos

    Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
    8,90