KÁVOVLOG #4: Druhy kávy: 10 základných kávových nápojov
3 minúty
V štvrtom diele kávovlogu sme sa venovali téme druhy kávy a základné kávové nápoje. Viete aký je rozdiel medzi nimi a čo si v kaviarni objednať? Vybrali sme tie najobľúbenejšie druhy kávy, s ktorými sa môžete bežne stretnúť v kaviarňach.
Aj vám sa niekedy stalo, že ste si v kaviarni nevedeli vybrať kávu?Espresso,ristretto,cappuccino a lungo… Nie vždy vieme, čo sa za týmito záhadnými názvami skrýva. A navyše, niektorí z nás preferujú mliečne kávové nápoje, zatiaľ čo iní uprednostňujú tie nemliečne. Práve preto sme si pripravili nový diel kávoblogu, kde sme predstavili najobľúbenejšie nápoje na základe espressa, aby ste si vedeli vždy dobre vybrať.
Certifikovaná bezkofeínová káva vhodná pre tehotné a dojčiace ženy či kardio pacientov.
čokoláda
lieskovce
ovocie
Druhy kávy bez mlieka
Ristretto
Espresso
Doppio
Ristretto
Lungo
Americano
10 najobľúbenejších kávových druhov
Espresso, ristretto, lungo či doppio – to všetko sú druhy káv, ktoré majú niečo spoločné a predsa sú celkom iné. Líšia sa v chuti, objeme, ale aj v obsahu kofeínu. Poďte sa teda spolu s nami pozrieť na 10 najčastejších kávových nápojov.
Espresso
Intenzívny, vysoko koncentrovaný druh kávy s objemom 25 – 30 ml. Pripravuje sa cez pákový kávovarzo 7,2 g čerstvo namletej kávy, ktorá sa pri teplote okolo 90 °C a tlaku 9 barov extrahuje po dobu 20 – 30 sekúnd.
Doppio
… alebo aj dvojité espresso(angl. double shot) sa pripravuje z dvojitej dávky kávy – zväčša 16 až 20 gramov, čoho výsledkom je aj dvojitý objem nápoja (cca 60 ml), preto sa podáva vo väčšej, zväčša cappuccinovej šálke.
Ristretto
Tento kávový nápoj sa pripravuje z rovnakého množstva kávy ako espresso, teda 7 až 9 gramov, pri rovnakej teplote aj tlaku. Rozdiel medzi medzi nimi je však v dĺžke extrakcie (20 sekúnd) a výslednom objeme nápoja (15 až 25 ml).
Lungo
Nesprávne nazývané aj veľké espresso či presso je v bežnej praxi káva pripravená cez pákový kávovar v objeme cca 60 ml. Základom je klasické espresso, ktoré sa rozriedi horúcou vodou – tá sa do šálky naleje buď pred alebo po extrakcii espressa.
Americano je espresso zaliate väčším množstvom – až 100 ml horúcej vody, čím sa dosiahne väčšia, menej intenzívna káva. Americano sa zvykne tiež nesprávne označovať ako presso či lungo, avšak v porovnaní s lungom má väčší objem.
Cappuccino
Pripravuje sa z espressa, napeneného mlieka a krémovej peny. Pripravuje sa do špeciálnej cappuccinovej šálky, ktorej objem je od 150 do 180 ml. Správne pripravené cappuccino má teplotu cca 70 °C a po servírovaní ho je možné ihneď vypiť.
Caffe Latte
Caffe Latte je taliansky kávový druh, na ktorého prípravu je potrebné espresso, príp. doppio a napenené mlieko. Podáva sa zvyčajne v porcelánovej šálke na cappuccino a na jeho hladinu sa dáva asi 1 cm vysoká mliečna pena.
Espresso Macchiato
Ide o označenie pre klasickú espresso kávu, ktorá sa podáva v klasickej espresso šálke s malým množstvom speneného mlieka a peny. Svojim vzhľadom tak pripomína miniatúrne cappuccino.
Cappuccino šálka z hrubostenného kávového porcelánu.
Cafe Latte Macchiato
Tento kávový nápoj je veľmi podobný ako caffe latte, len s tým rozdielom, že sa podáva vo vysokom sklenenom pohári s uškom. V ňom je napenené mlieko s mliečnou penou, do ktorých sa následne dolieva espresso.
Flat White
Tento kávový nápoj sa pripravuje z rovnakého množstva kávy ako espresso, teda 7 až 9 gramov, pri rovnakej teplote aj tlaku. Rozdiel medzi medzi nimi je však v dĺžke extrakcie (20 sekúnd) a výslednom objeme nápoja (15 až 25 ml).
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.