V štvrtom diele kávovlogu sme sa venovali téme kávové nápoje a rozdielom medzi nimi. Vybrali sme tie najobľúbenejšie, s ktorými sa môžete bežne stretnúť v kaviarňach.
Kávové nápoje – ako si správne vybrať?
Aj vám sa niekedy stalo, že ste si v kaviarni nevedeli vybrať kávu? Espresso, ristretto, cappuccino a lungo… Nie vždy vieme, čo sa za týmito záhadnými názvami skrýva. A navyše, niektorí z nás preferujú mliečne kávové nápoje, zatiaľ čo iní uprednostňujú tie nemliečne. Práve preto sme si pripravili nový diel kávoblogu, kde sme predstavili najobľúbenejšie nápoje na základe espressa, aby ste si vedeli vždy dobre vybrať.

Mliečne kávové nápoje
- Cappuccino
- Caffe Latte
- Espresso Macchiato
- Cafe Latte Macchiato
- Flat White
Vyberte si z ponuky výberových káv na prípravu kávových nápojov »
Colombia La Secreta
Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.
Intensivo
Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.
Zero
Certifikovaná bezkofeínová káva vhodná pre tehotné a dojčiace ženy či kardio pacientov.
Nemliečne kávové nápoje
- Espresso
- Doppio
- Ristretto
- Lungo
- Americano
10 najobľúbenejších kávových nápojov
Espresso, ristretto, lungo či doppio – to všetko sú kávové nápoje, ktoré majú niečo spoločné a predsa sú celkom iné. Líšia sa v chuti, objeme, ale aj v obsahu kofeínu. Poďte sa teda spolu s nami pozrieť na 10 najčastejších kávových nápojov.
1. Espresso
Intenzívny, vysoko koncentrovaný kávový nápoj s objemom 25 – 30 ml. Pripravuje sa cez pákový kávovar zo 7,2 g čerstvo namletej kávy, ktorá sa pri teplote okolo 90 °C a tlaku 9 barov extrahuje po dobu 20 – 30 sekúnd.
2. Doppio
… alebo aj dvojité espresso (angl. double shot) sa pripravuje z dvojitej dávky kávy – zväčša 16 až 20 gramov, čoho výsledkom je aj dvojitý objem nápoja (cca 60 ml), preto sa podáva vo väčšej, zväčša cappuccinovej šálke.

3. Ristretto
Tento kávový nápoj sa pripravuje z rovnakého množstva kávy ako espresso, teda 7 až 9 gramov, pri rovnakej teplote aj tlaku. Rozdiel medzi medzi nimi je však v dĺžke extrakcie (20 sekúnd) a výslednom objeme nápoja (15 až 25 ml).
4. Lungo
Nesprávne nazývané aj veľké espresso či presso je v bežnej praxi káva pripravená cez pákový kávovar v objeme cca 60 ml. Základom je klasické espresso, ktoré sa rozriedi horúcou vodou – tá sa do šálky naleje buď pred alebo po extrakcii espressa.
5. Americano
Americano je espresso zaliate väčším množstvom – až 100 ml horúcej vody, čím sa dosiahne väčšia, menej intenzívna káva. Americano sa zvykne tiež nesprávne označovať ako presso či lungo, avšak v porovnaní s lungom má väčší objem.

6. Cappuccino
Pripravuje sa z espressa, napeneného mlieka a krémovej peny. Pripravuje sa do špeciálnej cappuccinovej šálky, ktorej objem je od 150 do 180 ml. Správne pripravené cappuccino má teplotu cca 70 °C a po servírovaní ho je možné ihneď vypiť.
7. Caffe Latte
Caffe Latte je taliansky druh kávového nápoja, na ktorého prípravu je potrebné espresso, príp. doppio a napenené mlieko. Podáva sa zvyčajne v porcelánovej šálke na cappuccino a na jeho hladinu sa dáva asi 1 cm vysoká mliečna pena.
8. Espresso Macchiato
Ide o označenie pre klasickú espresso kávu, ktorá sa podáva v klasickej espresso šálke s malým množstvom speneného mlieka a peny. Svojim vzhľadom tak pripomína miniatúrne cappuccino.
Vychutnajte si svoje espresso v šálke z kvalitného porcelánu »
Šálka na espresso
Biela espresso šálka z kvalitného živicového porcelánu.
Šálka na cappuccino
Cappuccino šálka z hrubostenného kávového porcelánu.
9. Cafe Latte Macchiato
Tento kávový nápoj je veľmi podobný ako caffe latte, len s tým rozdielom, že sa podáva vo vysokom sklenenom pohári s uškom. V ňom je napenené mlieko s mliečnou penou, do ktorých sa následne dolieva espresso.
10. Flat White
Flat White je typ mliečnej kávy, ktorej základ tvorí doppio v cappuccinovej šálke alebo sklenenom pohári s objemom 150 až 200 ml. Do cca 60 ml kávy sa doleje vyšľahané mliekom a na vrch sa dá približne 1 cm hrubá mliečna mikropena.