Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

viaceré druhy kávových nápojov

KÁVOVLOG #4: Základné druhy kávových nápojov

V štvrtom diele kávovlogu sme sa venovali 10 druhom kávových nápojov, s ktorými sa môžete bežne stretnúť v kaviarňach, a rozdielom medzi nimi.

10 najobľúbenejších kávových nápojov

Espresso, ristretto, lungo či doppio – to všetko kávové nápoje, ktoré majú niečo spoločné a predsa sú celkom iné. Líšia sa v chuti, objeme, ale aj v obsahu kofeínu. Poďte sa teda spolu s nami pozrieť na 10 najčastejších kávových nápojov.

Najobľúbenejšie nemliečne a mliečne kávové nápoje

1. Espresso je intenzívny, vysoko koncentrovaný kávový nápoj s objemom 25 – 30 ml. Pripravuje sa cez pákový kávovar zo 7,2 g čerstvo namletej kávy, ktorá sa pri teplote okolo 90 °C a tlaku 9 barov extrahuje po dobu 20 – 30 sekúnd.

2. Doppio alebo aj dvojité espresso (angl. double shot) sa pripravuje z dvojitej dávky kávy – zväčša 16 až 20 gramov, čoho výsledkom je aj dvojitý objem nápoja (cca 60 ml), preto sa podáva vo väčšej, zväčša cappuccinovej šálke.

3. Ristretto sa pripravuje z rovnakého množstva kávy ako espresso, teda 7 až 9 gramov, pri rovnakej teplote aj tlaku. Rozdiel medzi medzi nimi je však v dĺžke extrakcie (20 sekúnd) a výslednom objeme nápoja (15 až 25 ml).

4. Lungo nesprávne nazývané aj veľké espresso či presso je v bežnej praxi káva pripravená cez pákový kávovar v objeme cca 60 ml. Základom je klasické espresso, ktoré sa rozriedi horúcou vodou – tá sa do šálky naleje buď pred alebo po extrakcii espressa.

5. Americano je espresso zaliate väčším množstvom – až 100 ml horúcej vody, čím sa dosiahne väčšia, menej intenzívna káva. Americano sa zvykne tiež nesprávne označovať ako presso či lungo, avšak v porovnaní s lungom má väčší objem.

porcelánové šálky s rôznymi nápojmi z kávy

6. Cappuccino pripravuje sa z espressa, napeneného mlieka a krémovej peny. Pripravuje sa do špeciálnej cappuccinovej šálky, ktorej objem je od 150 do 180 ml. Správne pripravené cappuccino má teplotu cca 70 °C a po servírovaní ho je možné ihneď vypiť.

7. Caffe Latte je taliansky druh kávového nápoja, na ktorého prípravu je potrebné espresso, príp. doppio a napenené mlieko. Podáva sa zvyčajne v porcelánovej šálke na cappuccino a na jeho hladinu sa dáva asi 1 cm vysoká mliečna pena.

8. Espresso Macchiato je označenie pre klasickú espresso kávu, ktorá sa podáva v klasickej espresso šálke s malým množstvom speneného mlieka a peny. Svojim vzhľadom tak pripomína miniatúrne cappuccino.

9. Cafe Latte Macchiato je veľmi podobný nápoj ako caffe latte, len s tým rozdielom, že sa podáva vo vysokom sklenenom pohári s uškom. V ňom je napenené mlieko s mliečnou penou, do ktorých sa následne dolieva espresso.

10. Flat White je typ mliečnej kávy, ktorej základ tvorí doppio v cappuccinovej šálke alebo sklenenom pohári s objemom 150 až 200 ml. Do cca 60 ml kávy sa doleje vyšľahané mliekom a na vrch sa dá približne 1 cm hrubá mliečna mikropena.

Vyberte si z našich najpredávanejších káv

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie