Nákupný košík
Pri nákupe nad 29 doprava zdarma

V košíku nie sú žiadne produkty.

Dvojica ochutnáva kávu

KÁVOVLOG #21: Chuťový test sladidiel do kávy

Sladiť alebo nesladiť? A ak už kávu sladiť, tak čím? To je otázka, ktorú sme sa podujali rozlúsknuť a otestovali sme pre vás 6 rôznych sladidiel.

Ako sme pili kávu s cukrom…

Priznáme sa na rovinu. My v pražiarni EBENICA COFFEE sme vyznávači čistých chutí a do kávy si väčšinou nepridávame cukor ani mlieko. Ale ako sa vraví, sto ľudí – sto chutí. Niekto má jednoducho rád svoju dávkou sladkého aj v šálke kávy.

Preto sme sa rozhodli otestovať, ako si s kávou rozumejú rôzne sladidlá a ktoré z nich pôsobí v šálke najpríjemnejšie. Do testu sme vybrali šesť najbežnejších sladidiel – biely cukor, trstinový cukor, kokosový cukor, med, erythritol a sacharín a odskúšali sme ich v kombinácii s poctivým espressom.

Chcete vedieť, ako to dopadlo? Nuž, po skončení natáčania nám nebolo všetko jedno… Ale veď pozrite si video a zistite, ktoré sladidlá nám na tvári vyčarili úsmev a s ktorými to už radšej skúšať nebudeme.

Najprv ochutnať, potom sladiť

Tak znie rada nášho baristu Maja. Ako rád hovorí, je škoda si do šálky pridať cukor či iné aditívum ešte pred tým, ako si z kávy odpijete. Sladidlami a mliekom totiž zjemníme či úplne prekryjeme niektoré chuťové tóny a to nás pri kvalitnej káve môže pripraviť o plnohodnotný zážitok z danej kávy.

Takže, nabudúce keď dostanete pred seba šálku kvalitného espressa, najprv ho ochutnajte v jeho čistej podobe. Možno budete prekvapení, aké široké spektrum chutí sa dá v káve objaviť.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie