KÁVOVLOG #3: Osem tipov pre správne skladovanie kávy

Tretí diel kávovlogu je venovaný dôležitej téme, a to základným pravidlám správneho skladovania zrnkovej kávy, vďaka ktorým si zachová svoju arómu a chuť.

8 pravidiel správneho skladovania kávy

Kúpiť si čerstvo praženú kávu je jedna vec. Vedieť, ako správne kávu skladovať, aby si svoju čerstvosť čo najdlhšie udržala, je vec druhá. Náš barista Majo pre vás preto v novom dieli kávovlogu zhrnul 8 základných pravidiel, ktoré pri skladovaní kávy treba dodržiavať.

Pri skladovaní kávy dodržujte týchto 8 pravidiel

1. Vždy si pozrite dátum praženia a kupujte iba čerstvo praženú kávu.

2. Kupujte zrnkovú kávu a pred prípravou si pomelte požadované množstvo.

3. Neskladujte zbytočne veľa kávy a kupujte jej len toľko, čo vypijete za mesiac.

4. Pri skladovaní obmezte kontakt kávy so vzduchom, zabránite tak jej zvetrávaniu.

5. Kávu uchovávajte vždy na tmavom mieste, uchránite ju tak pred fotodegradáciou.

6. Vyhýbajte sa extrémnym teplotám či ich výkyvom, pre skladovanie kávy stačí izbová teplota.

7. Pozor na hygroskopický charakter – káva dokáže ľahko pohlcovať vlhkosť a pachy z okolia.

8. Ak sa dá, kávu skladujte v kvalitnom obale, ktorý je nepriehľadný a dobre tesní.

Skladovanie a príprava kávy je s nimi hračka!