Ako v káve identifikovať jemné chuťové tóny? / KÁVOVLOG #24

Koleso chutí kávy so šálkou espressa

V popisoch výberových káv sa často stretnete s informáciou, akými prirodzenými chuťovými tónmi sa daná káva vyznačuje (napr. čokoláda, karamel, oriešky, tabak, kvety, maliny,…). Pravdou je, že ide iba o akúsi pomôcku a výpočet chuťových tónov, ktoré môžete v káve objaviť je v skutočnosti nekonečný.

Aké tóny sa podarí v káve objaviť práve vám, to záleží jednak na spôsobe prípravy kávy, na použitej receptúre a aj na vašej subjektívnej citlivosti a tréningu chuťových buniek.

Prečítajte si viac: Ako degustovať kávu v domácich podmienkach.

Čo je to „kruh chutí kávy“ a na čo sa používa?

Najmä v začiatkoch degustovania vám môže byť skvelou pomôckou tzv. Coffee Taster´s Flavour Wheel alebo „kruh chutí kávy“, ktoré vytvorila Specialty Coffee Association.

V tomto krátkom videu vám náš barista Majo vysvetlí, ako túto pomôcku používať a ako s jej pomocou presnejšie identifikovať jemné chuťové nuansy, ukryté v šálke vašej kávy. Je vo vašej šálke horká káva alebo v nej cítite sladšie, ovocnejšie tóny?

Ak vás tento článok navnadil na domácu degustáciu, na našej stránke si môžete zdarma stiahnuť zjednodušený kruh chutí kávy so slovenským textom.

Najlepšie kávy na prvé degustácie

Kávovlog - prečítajte si aj ďalšie články

Zobraziť viac ↓

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Michala Laláková
Michala Laláková

Som milovníčka kávy, čítania, písania, pečenia a permakultúry. A verím, že každý deň si treba vychutnávať plnými dúškami. Napríklad aj so šálkou skvelého espressa.